Otteluennakko: Hurlumheille on saatava stoppi

Uran isoin ottelu. Kesken turnauksen ykkösvahdiksi noussut Harri Säteri saa vastuun. Kuva: HSP

Tylsyys on monesti ollut synonyymi kurjuudelle.

Leijonat on kuitenkin puolivälieräottelussaan siinä tilanteessa, että tylsyys tarkoittaa muuta kuin ikävää, siis kurjuuden karkottamista.

Isokokoinen Team USA on kisojen pisin ja painavin joukkue, mutta Kölnin karkeloissa se merkitsee kaikkea muuta kuin kömpelyyttä ja kankeutta. Suomi saa vastaansa Yhdysvaltojen nuoren ja nopean vauhtimyllyn.

Nuoret pikakiiturit kääntävät peliä äärimmäisen räväkästi, pelaajat ja kiekko liikuvat vauhdikkaasti, ja maalipaikkoja syntyy solkenaan, jos coast to coast -myllyn päästää pyörimään.

Asetelmassa on paljon samaa kuin syksyn surullisen kuuluissassa World Cup -ottelussa Pohjois-Amerikan U23-joukkuetta vastaan. Pyörremyrskyn laannuttua tulostaululla komeilivat P-Amerikan "poikien" selvät 4–1-lukemat.

Toisaalta tämän illan asetelmassa on paljon samaa myös Sotshin olympiaturnauksen pronssiottelun kanssa.

Helmikuussa 2014 Leijonat hyydytti Patrick Kanen, Phil Kesselin, Joe Pavelskin ja muiden NHL-tähtien pelihuumorin pitämällä avauserän maalittomana ja iskemällä toisen erän alkuun puolessatoista minuutissa kaksi maalia. Summerin soitua Teemu Selänne (2+0), Mikael Granlund (0+2) ja kumppanit pääsivät halailemaan päävalmentaja Erkka Westerlundin kanssa ja lyömään nyrkkivitosia apuvalmentaja Lauri Marjamäen kanssa. 

Tylyt 5–0-lukemat eivät olisi olleet mahdolliset ilman Suomi-kiekon klassista valttia, mainiota maalivahtipeliä. Tuukka Rask pysäytti ottelussa kaikki 27 kohti tullutta kiekkoa, myös kaksi superstara Kanen läpiajoa.

Kiekkoareena listasi pääpointit illan otteluun:

Hurlumheille hei hei: Tänään on se päivä, kun Suomi-kiekko tarvitsee tylsäksi moitittua ja tarkoituksellista pelin hidastamista.  Edes nopean pelin apostolien ei tänään kannata uhrata kritiikin sanoja viivelähtöjen kiroamiseen. 
Hurrikaani voi laantua, jos Suomi pystyy tekemään tilaa levityssyötöillä, ja laiturit syöttelemään kiekkoa paineen alla kontrolloidusti myös omiin päin.

Marjamäen pelifilosofiassa keskikaistalla pitää aina olla yksi pelaaja. Rintamana hyökkääminen varmistaa sen, että kiekon menetyksien hetkillä puolustusvalmiudessa on riittävästi pelaajia.

USA:n kipupisteet: Jos aktiivinen, aloitteellinen ja hyökkäysvoimainen suosikki ei pääse pelaamaan vahvuuksillaan, sormi voi mennä suuhun. 

Lohkovoittaja on rallatellut tähän asti niin vahvasti omilla ehdoillaan, ettei vielä ole saatu edes viitteitä, mitä  päävalmentaja Jeff Blashill, 43, tekee, jos USA ei ole kuskin paikalla. USA on hävinnyt vain yhden ottelun MM-turnauksessa. Saksa oli avauspelissä maalin verran parempi. Matkan varrella jenkit ovat jyränneet myös Ruotsin ja Venäjän. 

Säterille tukea: Leijonien ykkösvahdiksi kesken turnauksen noussut Harri Säteri on tähänastisen karriäärinsä kovimmassa paikassa. Paineensietokykyä ei voi etukäteen sen paremmin kehua kuin moittia, sillä sitä ei ole testattu vastaavissa tilantessa. Kölnin painekattilan kaltaista asetelmaa ei ole tähänastisella ammattilaisuralla tullut vielä vastaan.

"Ihmetellä sopii, miksi Aho istutettiin kakkossentteriksi vasta tässä vaiheessa turnausta."

Pulju ja Juhis: Moni ehti ihmetellä, miksi Jesse Puljujärvi ja Juhamatti Aaltonen valittiin joukkueeseen, jos he eivät pääse pelaamaan. Nyt pääsevät.

Puljujärvi hyökkää oululaisketjussa yhdessä sentteriksi siirretyn Sebastian Ahon ja Mika Pyörälän kanssa. Ahon peliälylle, luisteluvoimalle ja oivalluksille on varmasti käyttöä keskikaistalla, mutta ihmetellä sopii, miksi Aho istutettiin kakkossentteriksi vasta tässä vaiheessa turnausta.

Maalijyvänsä kuukausiksi kadottanut JM Aaltonen hyökkää kolmosketjussa Antti Pihlströmin ja Joonas Kemppaisen rinnalla.

Heittomiehenä myös koko turnauksen ollut Miro Aaltonen on ​​​​13:s hyökkääjä. Jykevälle puolustajalle ​Joonas Järviselle (190 cm/100 kg) ei löytynyt sijaa kokoonpanossa. Myös sentteri Tomi Sallinen seuraa pelin siviilivetimissä.

Ratkaisuvoimaa löytyy: Calgaryn energiapakkaus Johnny Gaudreau on rohmunnut Kölnissä jo 6+5=11 pistettä. "Johnny Hockey" on kiinni jopa koko MM-kisojen pörssivoitossa.

Gaudreau ei todellakaan ole USA:n joukkueen ainoa onnistuja. Myös NY Islandersin Anders Lee on kuuden ottelun pisteputkessa. Yli 190-senttisen Leen kaikki viisi maalia ovat syntyneet ylivoimalla.
Pelintekijäosastolla Jack Eichelin saldo on toistaiseksi 0+5. Detroitin Dylan Larkin puolestaan on jäänyt pisteittä vain kerran seitsemässä ottelussa. 

Leijonat puolivälierissä:

Veli-Matti Savinainen - Valtteri Filppula - Mikko Rantanen; Atte Ohtamaa - Julius Honka

Mika Pyörälä - Sebastian Aho - Jesse Puljujärvi; Lasse Kukkonen - Ville Lajunen

Antti Pihlström - Joonas Kemppainen - Juhamatti Aaltonen; Mikko Lehtonen - Juuso Hietanen

Oskar Osala - Jani Lajunen - Markus Hännikäinen; Topi Jaakola

13. hyökkääjä: Miro Aaltonen

Maalilla: Harri Säteri, varalla Joonas Korpisalo