Onko TPS väsynyt? "Se on meille iso etu"

HIFK:ssa uskotaan, että TPS on se joukkue, jolta bensa loppuu ensimmäisenä. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

HIFK kampesi keskiviikkoiltana TPS:n vieraana 0–2-tappioasemasta komeaan 5–2-voittoon. Avauserän jälkeen tapahtunut ryhtiliike poiki 1–2- ja 2–2-maalit pikatahtia toisessa erässä. Ensimmäinen vierasvoitto vei HIFK:n sarjassa 3–2-johtoon ja petasi helsinkiläisille katkaisun paikan perjantaiksi kotihalliin.

Kolmannessa erässä ohjat otti käsiinsä Roope Hintzin johtama ketju, joka on muuten tuskaillut pelinsä kanssa ottelusarjan aikana. Joonas Rask ja Juuso Puustinen veivät HIFK:n kahden maalin karkumatkalle ennen kuin kolmas erä oli täyttänyt viisi minuuttia, tehot 1+2 kerännyt Hintz naulasi loppulukemat tyhjään TPS-pönttöön.

TPS jäi jalkoihin jo toisessa erässä. Kolmannen erän kiri näytti väkinäiseltä puurtamiselta, vaikka isännät loivatkin pari paikkaa. Eikä pelkästään näyttänyt, vaan 1+1-tehot iskeneen Juuso Puustisen mukaan TPS uupui Turun illan pimetessä.

–Kolmannessa erässä tuntui, että vastustaja väsyi loppua kohti. Meillä taas jalka vain parani. Se on mielestäni yksi syy, miksi meidänkin ketjumme pääsi vahvasti pelin päälle kolmannessa erässä, Puustinen kertoi.

HIFK on läpi ottelusarjan peluuttanut miehiään tasaisemmin kuin kärkiyksilöitään kuormittanut TPS. Kun huomioidaan vielä joidenkin TPS:n kärkipelaajien ikä ja se, että kaksi iltaa aiemmin joukkueet pelasivat lähes kaksi jatkoerää, ei välttämättä ole ihme, että TPS:n kiristä puuttui viimeinen terä.

–Mielestäni tasaisempi peluutus on meille iso etu. Vastustajan tähtipelaajissa alkoi väsymys näkyä. Meidän jätkillämme ja itselläkin taas tuntui, että jalka kulkee vain paremmin, kun peli vanhenee. TPS pyrkii antamaan kovaa painetta, mutta loppua kohden sitä ei enää samalla tavalla tulekaan, Puustinen luonnehtii.

–Pitkä ottelusarja sopii varmasti meille, samoin jatkoerät. Maanantainakin olimme mielestäni kolmannessa erässä ja jatkoajoilla aktiivisempi joukkue, vaikka ratkaisu tulikin vasta toisessa jatkoerässä.

Päävalmentaja Antti Törmänen oli samoilla linjoilla.

–Toivottavasti tasaisempi peluutuksemme näkyy tiukoissa tilanteissa. Tänään kolmannessa erässä Hintzin ketju pystyi rutistamaan lisää tehoja ja olisivat varmasti jaksaneet rutistaa pidempäänkin. Kyllä se on meille etu.

–Tiukoissa tilanteissa TPS:nkin pitäisi löytää peliin ekstravaihde. Jos kaasua ei yksinkertaisesti ole jäljellä, ei auta, vaikka olisit kuinka kova jätkä. On iso apu, jos kaasupullo on edes puolillaan, Törmänen toteaa.

–Sitä etua ei silti ole, ellei sitä käytä. Keskiviikon ottelun alussa emme käyttäneet sitä. Sanoinkin pojille, että me olemme peluuttaneet tasaisemmin ja meillä on enemmän virtaa, mutta se etu pitää myös käyttää hyväkseen, Törmänen painotti.

HIFK-leiristä Juhamatti Aaltonen ei ollut yhtä vakuttunut siitä, että HIFK on pirteämpi. Hänkin totesi kuitenkin, että pitkä sarja sopii HIFK:lle vallan mainiosti.

–Kaikki tässä ovat varmasti ihan yhtä väsyneitä, mutta meillä vain systeemi jauhaa tulosta. Olemme olleet tehokkaita, tehneet paikoistamme maalit ja puolustaneet hyvin. Perjantaina TPS:ää ei varmasti ainakaan väsytä, koska heillä on kausi katkolla. Silloin ei paljoa väsymys paina, Aaltonen korosti.

–Mutta toki voi ajatella niinkin, että he joutuivat tänään kirimään takaa ja kuluttamaan paljon energiaa, ja perjantaina pelataan taas. Jos sarja venyy seitsemänteen peliin, TPS on varmasti väsyneempi kuin me, Aaltonen arvioi.

TPS:n johtohahmoihin lukeutuva Eric Perrin kiisti luonnollisesti TPS:n olevan väsynyt.

–Emme olleet väsyneitä. Näytimme sen pelin lopussa. Vastustaja tuskin koski kiekkoon viimeisen kymmenen minuutin aikana, Perrin tyrmäsi HIFK-leirin väitteet.

–Nyt pelasimme yksinkertaisesti tyhmästi. Sitä voi sanoa mentaaliseksi, mutta se tulee joukkueen sisältä. Jokaisen on syytä katsella nyt peiliin, aivan kaikkien, Perrin kommentoi.