Sportista löytyy liigan vihatuin kolmikko – "Se on tietysti kiva kuulla"

Erik Riskan uusi vuosi on alkanut lennokkaasti. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Perinteiset neloskentät ovat tänä päivänä jääkiekossa melkoinen harvinaisuus. Ennen muinoin neloseen lyötiin isoimmat lihaskimput, joiden tehtävänä oli pitää oma pää puhtaana ja hämmentää vastustajaa kovalla – jopa rottamaisella – pelillä.

Tänä päivänä kokoonpanoista pyritään rakentaa tasaisia, ja neloskentässä viilettääkin useimmiten nuoria pelaajia, joilta löytyy myös taitoa.

Kovista äijistä rakennetut alemmat kentät ovat psykologinen ase, mutta jossain vaiheessa perinteisistä neloskentistä alettiin luopua. Vaasan Sportissa on kuitenkin otettu vanhat aseet käyttöön, kun kotkapaitojen nelosen ovat muodostaneet jo pitkän aikaa Filip ja Erik Riska sekä Otto Karvinen.

Tämä kolmikko on fyysinen pelote, joka taklaa ja ajaa maalille surutta, mutta tekee myös maaleja. Vaikka perinteisiä maalintekijöitä ei kolmikosta löydykään ja kiekolliset taidotkin ovat rajalliset, pystyy Sportin rosvolauma viedä pelin useimmiten hyökkäysalueelle ja hankkia vastustajalle jäähyjä.

Puheet liigan ärsyttävimmästä kentällisestä eivät ole sananhelinää. Jos kolmikko ei ole sarjan ärsyttävin, on se ainakin lähellä sitä.

– Se on tietysti kiva kuulla, jos tuollaisia puhutaan, mutta meidän päämääränä on olla kolme hyvää jääkiekonpelaajaa. Meistä vain jokainen viihtyy tuon tyylisessä pelissä, kommentoi Erik Riska.

– Mutta se ei ole mitenkään tietoista, että me pelaamme juuri tällä tyylillä. Me vain olemme sen tyylisiä pelaajia.

Sportin kentällisissä ei nähty alkukaudella suuria muutoksia, mutta kärkipelaajien loukkaantumiset sekoittivat paletin niin pahasti, että viime viikkoina lähes jokaisessa pelissä kolmikot ovat kokeneet isoja muutoksia. Ainoastaan yksi kentällinen on pysynyt kasassa pitkään, ja se on juurikin Filip Riskan johtama neloskenttä.

Ärsyttävä kolmikko muodostuu hyvin samanlaisista pelaajista, mutta erojakin löytyy.

– Se on totta, että meissä on paljon samaa, mutta meillä on kuitenkin selkeä roolitus. Filip hoitaa puolustuspään peliä parhaiten, Otto tuo meidän kentälliseen paljon vauhtia ja minä pyrin Oton kanssa painimaan kulmissa ja hakemaan laukaisupaikkaa Filipille, sillä hänellä on hyvä laukaus. Ei mitään hienoa peliä siis, mutta se on toiminut tähän asti, Erik avasi.

Vaasalaisten lihaosasto olikin isossa roolissa tällä viikolla, kun joukkue katkaisi tiistaina pitkän tappioputkensa kaatamalla Ilveksen Tampereella. Etenkin Erik Riskan panos oli iso, kun hän iski kaksi maalia tamperelaisten verkkoon. Nuoremman Riskan maalitehtailu jatkui seuraavassakin pelissä, kun hän iski SaiPan verkkoon yhden osuman. Syyskaudella Riska teki tasan yhden maalin, mutta kevätkauden kahdessa ottelussa maaleja on jo syntynyt kolme.

– Kyllähän se tekee itseluottamukselle hyvää, mutta heti kun pääsee pelaa ylivoimaa, niin tulostakin tulee. Toki nyt on pomppinut hyvin, mutta ylivoimalla on huomattavasti helpompi tehdä maaleja kuin viisikkopelissä, maskimiehen paikan Sportin ylivoimasta napannut Riska totesi vaatimattomasti.

Pohjanmaan ylpeyden paketti on ollut pitkään melko sekaisin. Tiistain Ilves-voitto ei vielä kääntänyt kelkkaa, kun torstaina joukkue menetti varmalta näyttäneen voiton päätöserässä. Positiivista on kuitenkin se, että sairastupa on pikkuhiljaa tyhjentynyt, ja Sportin pelikin on monilta osin parantunut tällä viikolla.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö kotkapaidat osaisivat pelata jääkiekkoa. Eivätkä loukkaantumisetkaan selitä kaikkea.

– Jos voitat 20 ottelua putkeen, niin antaahan se rentoutta tekemiseen. Mutta voin sanoa, ettei meilläkään ole käsijarru ollut päällä, ja kaikki ovat meillä uskaltaneet yrittää. Me olemme harjoitelleet hyvin niin jäällä kuin jään ulkopuolellakin, ja se on vain ajan kysymys, koska meidän kelkka kääntyy, Riska saneli päättäväisesti.