Omistajanvaihdos ei riittänyt täyttämään Hakametsää – sarjan heikoin kotijoukkue Ilves ahtaalla Pelicansia vastaan

Pelicansin väreissä – ja tahdissa. Hakametsän katsomossa vuosikymmenet viihtynyt Palo-Pena tunnustaa keskiviikkona turkooseja lahtelaisvärejä. Ja mikäkä on tunnustaessa, sillä Pelicans johtaa kahden erän jälkeen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tiistain yhtiökokouksen anti ei näy ainakaan vielä tuoreeltaan Hakametsän lehtereillä – eikä kaukalossa.

Katsomossa on satamäärin tyhjiä paikkoja, ja kentällä vierasjoukkueen komento, kun omistajanvaihdoksen kokenut Ilves kohtaa SM-liigassa Pelicansin. Yleisömäärä on elintärkeiden sarjapisteiden lisäksi illan kiistattomasti kiinnostavimpia kysymyksiä. 

Ilveksen tämän kauden yleisökeskiarvo on 4 832. Tähän lukemaan on laskettu mukaan kaksi Sorsapuiston ulkoilmaottelua. Ilman niitä lukema on vain 4 364. Moni Ilves-fani jätti käymättä otteluissa Vincent Manngardin takia. Nyt pääomistaja on vaihtunut, eikä kotiin jäämiselle löydy ainakaan amerikan-suomalaista syytä.

Sarjapisteet ovat arvossaan, sillä Ilves on valahtanut Liigan tasaisessa keskikastissa jo sijalle 12. Yleisön tuki puolestaan on arvossaan siksi, että Ilves on sarjan selkeästi huonoin kotijoukkue. Tupsukorvat ovat saaneet raavittua kauden 23 tähänastisesta kotiottelustaan vain 21 pistettä eli viisi vähemmän kuin seuraavaksi surkeimmat eli Jukurit ja SaiPa.

Ottelu on Ilvekselle elintärkeä, jotta toiveet ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle pääsemisestä eläisivät. Pelicans puolestaan pelaa suorasta puolivälieräpaikasta.

Keskiviikkona Hakametsässä on vähäisestä yleisömäärästä huolimatta sangen hyvä tunnelma. Siitä on kiittäminen Ilveksen kannattajien ydinjoukkoa, jotka pitävät hyvää ääntä tutussa kulmakatsomossaan. Sen sijaan muissa katsomoissa tunnelma on odottava – siis hiljainen.

Heikosta täyttöasteesta huolimatta väkeä on paikalla niin runsaasti, että ääntä voisi löytyä, jos joukkueen esitys tempaisisi mukaansa.  Nykyvireessään Ilveksestä ei kuitenkaan ole sytyttämään kotikatsomoa. 

Kakkoserän puolivälissä ottelun intensiteetti alkoi nousta myös "normikatsomoissa". Sysäys siihen tuli vierailijoiden leiristä, kun Pelicansin Ben Blood taklasi Ilveksen Jerry D'Amgon levyksi. D'Amigo sai omiltaan kunnon kaverisyötön, ja Blood veti maanmiehensä samalla lailla pystyyn kuin HIFK:n Joe Finley JYPin Michel Miklikin viime kuussa.

Suihkuun komennettu Blood sai tilanteesta 39 minuutin edestä rangaistuksia: päähän kohdistuneesta taklauksesta 5+20 minuuttia sekä sitä seuranneesta tappelunnujakasta 2+2 minuuttia väkivaltaisuudesta ja 10 minuutin käytösranagaistuksen päälle. D'Amigoa puolustamaan tullut Ilveksen Veli-Matti Vittasmäki sai samasta tilanteesta kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta.

Ottelussa iskettiin myös maaleja, tosin vierasvoittoisesti. Teemu Rautiainen vei Ilveksen avauserän alussa johtoon Otto Koivulan esityöstä. Lahtelaiset tasoittivat, kun Hannes Björninen tarjosi tekopaikan Justin Hodgmanille. Temperamenttinen Hodgman ehti saada avauserässä myös käytöskympin protestoimisesta.

Toisessa erässä saatiin Liigan historiankirjoihin myös täysin uusi maalintekijä, kun Miro Hovinen vei Pelicansin 2–1-johtoon. Ex-Ilves Antti Tyrväinen kävi hakemassa toiselle ex-Ilvekselle kiekon muistoksi talteen. Vili Sopanen kasvatti Pelicans-johdon jo 3–1:een Juhani Tyrväisen ja Marko Pöyhösen pohjustuksesta.