Olkinuora vielä viikon varamiespalvelussa

Juho Olkinuora torjuu SaiPan paidassa Hakametsässä Tapparaa vastaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

SaiPan asema jääkiekkoliigan alimmankin pudotuspeliviivan alapuolella ei ole suuri ihme ainakaan joukkueen maalivahtitilanne huomioiden.

Konkari Jussi Markkanen, 41, oli tiistaina kauden kuudetta kertaa pois kokoonpanosta vaivojen takia. Kakkostorjujaksi palkattu Frans Tuohimaa, 25, taitaa olla yhä vasta toipumassa pitkäaikaisesta loukkaantumisestaan.

Helsingin IFK:ta vastaan maalilla torjuikin kauden kymmenennessä ottelussaan Pohjois-Amerikasta värvätty Juho Olkinuora, 26. Tällä kertaa SaiPa-valmennus ei saanut tilaamaansa. HIFK:n A-nuorissa kaksi kautta pelannut Olkinuora torjui jo kertaalleen punapaidat nurin, kun SaiPa haki lokakuun puolivälissä pisteet Nordikselta maalein 3-1. Tiistainakin Olkinuora antautui HIFK:n edessä vain kerran SaiPan hävitessä 0-2.

"Olen siis paljasjalkainen hesalainen."

- Muutimme Helsingistä Tampereelle, kun olin viisivuotias. Pelasin juniorivuosistani useimmat Tapparassa, mutta onhan Hifkissäkin tuttuja pelaajia, Olkinuora sanoo.

- Olen siis paljasjalkainen hesalainen, maalivahti vitsailee.

Vitsin juju on siinä, etteivät paljasjalkaiset stadilaiset todellakaan kutsu itseään hesalaisiksi.

Olkinuora on melkoisen harvinainen jääkiekkoilija. Harva on varmaankaan kieltäytynyt pelaamasta HIFK:ssa, vaikka pelipaikkaa liigajoukkueessa olisi tarjottu. Olkinuora on!

- Olisin päässyt kakkosveskariksi, mutta halusin säilyttää pelioikeuden USA:n yliopistosarjoissa. Silti sain Denverin yliopistossa kolmen ottelun pelikiellon, koska olin pelannut ”ammattilaisten” kanssa, kertoo Olkinuora viitaten peleihin HIFK:n A-nuorissa samaan aikaan liigasopimuksen omanneiden juniorien kanssa.

SaiPa on ottanut Olkinuoran kymmenestä pelistä yhdeksän pistettä. Olkinuoran torjuntaprosentti on 90,43.

- Halusin tulla Suomeen jo vuosi sitten jouluna. Olin jäänyt Pohjois-Amerikassa farmipeleissä toteemipaalun pohjalle eli siellä oli joukkueessa minua nuorempia ja muka parempia maalivahteja.

Olkinuora ei tunnu pienestä stressaavan. Hänen sopimuksensa tuurata tiistaina varavahtina ollutta HIFK:n junnuaikojen seurakaveria Tuohimaata päättyy jo tämän viikon lauantaina.

- En yhtään tiedä, mitä tämän viikon jälkeen tapahtuu. Ja nyt en bluffaa!

Luulisi, että noin harmittomalla asenteella voi olla reissussa vain poikamiehenä.

- Matkassani on amerikkalainen tyttöystäväni. Hän on pitänyt Lappeenrannasta todella paljon. Tämä on upea kaupunki turistille. Erityisesti täällä on kuulemma paljon hyviä kahviloita, Olkinuora vakuuttelee.