”Olin etuoikeutettu, kun sain hetken viedä Lukko-kapulaa”

Risto Dufvan mukaan Jukurien pitää pelata pitkä pelikausi niin hyvin, että kulttuuri saadaan juurrutettua Mikkeliin. Kuva: Esa Urhonen

Kaukalossa oli paljon tuttuja, kun Mikkelin Jukurit veti Pitsiturnaukseen valmistavan jääharjoituksen torstaina illansuussa Äijänsuolla.

Helpoimmin tunnistettava hahmo löytyi vuorotellen vaihtoaitiosta ja jäältä.

Tuttu tapa puhaltaa pilliin, yläriveille asti erottuva jämäkkä olemus, kaljua peittävä valkoinen varustevalmistajan lippis ja entisellään säilyneet sinikeltaiset silmälasinsangat tekevät Risto Dufvasta helposti tunnistettavan hahmon. Päävalmentajan asukin on samaa sinisen sävyä kuin Rauman-vuosina

Olemuksessa on silti myös jotain uutta: kokoparta.

– Oli pakko kasvattaa. Se on playoff-parta. Meidän playoffit alkavat katsos nyt heti, Jukurien luotsi murjaisee.

Hyvä. Selväksi käy, että ”RD” on entisellään. Siksi hänet on helppo haastaa huumorintajuisista jukurilähteistä lainatulla kysymyksellä: Kuka tekee Jukurien ensimmäisen liigamaalin ja missä kuussa?

Seuraa pitkä hiljaisuus ennen vastausta.

– Ei meidän tarvitse sitä sillä lailla ajatella, Dufva aloittaa ja täsmentää.
– Meidän pitää pelata pitkä pelikausi niin hyvin, että onnistumme juurruttamaan kulttuurin Mikkeliin. Etelä-Savossa ei ole koskaan ollut palloilun ammattilaisjoukkuetta, Dufva huomauttaa.

Edellinen kokonaan uusi paikkakunta liigakartalla on nähty niinkin kauan sitten kuin 1992.

– Kiekko-Espoon jälkeen ei ole tullut uutta kaupunkia. Siksi se kulttuuri pitää onnistua juurruttamaan heti alussa hyvin. Siksi teemme paljon sellaisia juttuja, joita muualla ei ole tehty, Dufva perustelee.

Yksi uusista jutuista on ensi kuussa ensi-iltansa saava mainoselokuva, jonka pääosissa vilahtelee viisikon verran pelaajia.

– Sitä kuvaamassa oli ammattilaistiimi Englannista. Juonipaljastuksia ei oikein voi tehdä, kun emme ole itsekään nähneet lopputulosta. Sen verran voi raottaa, että hauskaa oli, Lukossa viime kaudella hyökännyt Jesper Piitulainen hymähtää.

Hänen lisäkseen ex-lukkolaisista myös Olli Sipiläinen tullaan näkemään Jukurien hengennostatus-taltioinnissa.

Kaiken kaikkiaan Mikkelin sinikeltaisissa väreissä nähdään yksitoista viime tai toissa kauden lukkolaista. Heistä yhtä vaille kaikki on nähty Äijänsuolla luistimet jalassa. Se yhdestoista ”Lukko-jukuri” on myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen, joka siirtyi vuodenvaihteessa Raumalta Mikkeliin.

Sarjatulokkaan pakistosta Miika Koivisto, Antti Jaatinen ja Ville Hyvärinen sekä hyökkääjistä Turo Asplund, Henrik Koivisto, Nestori Lähde, Olli Sipiläinen ja Piitulainen sekä apuvalmentaja Ville Nieminen ovat pukeutuneet Lukon paitaan viime tai toissa kaudella. Lisäksi Lukko-kasvatti Joonas Kalliola, 25, on pelannut kolme edelliskautta Mestis-kiekkoa Mikkelissä.

Tämän vuosikymmenen pisin Rauma-jakso oli silti Dufvalla. Millaisia ajatuksia päässä liikkuu perjantaina kello 15.15, kun neljän edelliskauden seura luistelee vastaan?

– No, en minä nyt ekaa kertaa ole siinä tilanteessa. Sarjassa on nyt neljä joukkuetta, joita olen ennen valmentanut…
Entä mitä uskot katsomosta kuuluvan?
– Niin… Koen, että meillä oli molemminpuolinen rispekti yleisön kanssa. Aika Raumalla oli hyvää aikaa ja olin etuoikeutettu, että sain hetken viedä Lukon kapulaa eteenpäin. Nyt se hetki on jollakulla muulla, mutta fanit ovat ja pysyvät.