Nyt tukevasti Turussa - Oskari Setäsen viime kauteen mahtui pelejä peräti viidessä eri seurassa

Eurasta lähtöisin oleva Oskari Setänen on tällä kaudella vahva kandidaatti TPS:n ykkösmaalivahdiksi. Kuva: Juha Sinisalo

Jos Oskari Setänen olisi niitä pelaajia, joilla on tapana tatuoida edustamiensa seurojen logo ihoonsa, tatuointikoneen ääni surisisi viime kauden jäljiltä vieläkin korvissa.

Vivahteikas viime kausi sisälsi pelejä ja pestejä peräti viidessä eri seurassa. Päätepisteeksi jäi se toivottu eli TPS, jonka paidassa Setänen aloittanee ykkösvahtina.

Vuosi sitten oli vaikeampaa.

Lukosta lähtenyt Setänen siirtyi TPS:ään suurin odotuksin, mutta syksystä tuli hankala. Nuori maalivahti löysi itsensä keltanokkien välivarastosta Mestiksestä. Tämän kesän treenipelien alkaessa 22-vuotias Setänen luokiteltiin TPS-leirissä jo siihen iäkkäiden pelaajien kaartiin, joille annettiin vapautus perinteisestä kauden avauksesta, Pitsiturnauksesta.

Vaihteluväli on iso, miltei maksimaalinen.

– Kieltämättä joo, onhan tässä aikamoinen muutos tullut. Vuosi sitten en saanut syksyllä paikkaa

TPS:nliigamiehistöstä, ja nyt olin Tallinderin ja Kallion kaltaisten konkarien kanssa siinä joukossa, jolle sanottiin, ettei tarvitse pelata Pitsiturnauksessa, vaan voitte jäädä Turkuun treenaamaan, Setänen kuvailee rennon naurunremakan säestämänä.

Setäsellä itsellään ei olisi ollut mitään pitsipelejä vastaan.

– Entisenä raumalaisena tiedän tapahtuman merkityksen.

Setänen ei usko, että häntä luokitellaan konkariksi, vaikka joukkueessa on kaksi nuorempaakin maalivahtia.

– Varmasti iso syy oli se, että nyt haluttiin antaa Karolus Kaarlehdolle peliaikaa ja näyttöpaikka edustuksen treenipeleissä.

– Mutta olihan se kieltämättä erikoista, että me olimme Turussa vasta valmistautumassa jäätreeniin, kun Tepsi oli jo pelannut. Katsottiin sitten tulos netistä ja mentiin jäälle. Raumalle en sen jälkeenkään lähtenyt, mutta finaalin katsoin tv:stä, Setänen hymähtää.

Euralaislähtöisen veskarin viime kauteen mahtui aikamoisia käänteitä.

– Odotukset olivat isot ja olin ajatellut, että menen hakemaan Tepsiin isompaa roolia ja vastuuta. Syksy oli aika iso pettymys, kun tuli passitus Mestikseen.

– Olin kuitenkin pelannut sillä tasolla finaaleita Mikkelissä ja käynyt KeuPassa ja sitten, kun sanottiinkin, että pelipaikka on TUTOssa, niin olihan se yhdenlainen shokki. Tuli huono lumipalloefekti, ja tunne että asiat pyörivät väärään suuntaan, Setänen kertaa.

Turun kakkosseura ei jäänyt ainoaksi vauhdinottopaikaksi, vaan Setänen torjui viime kaudella Mestis-kiekkoja myös RoKissa ja SaPKossa ja haki liigatuntumaa Ässistä ennen kuin rooli TPS:stä avautui.

– Jälkeenpäin voin sanoa, että se ei ollut mitään muuta kuin kasvattava. Ilman muuta tuli uutta näkökulmaa siitä, mitä se kääntöpuoli voi olla.

Komennus napapiirille oli yhdenlainen ääripiste, ainakin maantieteellisesti.

– Rovaniemi oli kaukana, RoKi uusi seura Mestiksessä ja olosuhteet aika lailla erilaiset kuin Liigassa. Sen jälkeen olen välillä ajatellut, että vaikka pelaisin yksi tai kaksi peliä huonosti, en siltikään ole Rovaniemellä.

– Ja tällä tarkoitan, etten tietenkään ota mitään RoKilta pois. Kiitos heille, että antoivat sen mahdollisuuden. Ilman sitä olisin saattanut torjua vaikka Suomi-sarjassa Kaarinassa, Setänen miettii.

Muilta osin hän aikoo jättää miettimisen minimiin.

– Ei pidä miettiä liikaa tulevaa tai asettaa ennalta turhan kovia tavoitteita. Teen vain asiat kaikissa treeneissä ja peleissä niin huolellisesti ja hyvin kuin vain voin. Lopputulos on sitten mikä on, mutta ei se murehtimalla ja pakottamalla paremmaksi muutu.

– Sillä asenteella olen ajatellut aloittaa tämänkin kauden. Kyllä sillä sitten saa joukkueenkin luottamuksen.