"Nyt pitää säästää kaikki energia peleihin"

Lisävaihteita tarvitaan. Kaksi mestaruutta voittanut Juho Keränen tietää, ettei runkosarjatahti riitä pudotuspeleissä. Kuva: Jukka Rautio.

Viime kesänä Hämeenlinnaan muuttanut Juho Keränen oppi tuntemaan pudotuspelimaailman Kärppien menestysvuosien aikana.

Keränen pääsi juhlimaan himoittua mestaruutta kahtena peräkkäisenä keväänä (2014 ja 2015). Lisukkeeksi tuli yksi hopea ja yksi pronssi.

– Pudotuspelien aikana ei kannata miettiä mennyttä eikä tulevaa. Silloin pitää elää hetkessä ja nauttia. Kun muistaa tämän, pärjää hyvin, Keränen korostaa.

Kokemuksen merkityksestä puhutaan paljon.

– Se on kaksipiippuinen juttu. Pääsin seuraamaan Kärpissä läheltä, kuinka Esa Pirnes, Mika Pyörälä ja Lasse Kukkonen saivat revittyä itsestään irti vielä yhden lisävaihteen ratkaisupeleissä.

– Toisaalta noviisi Sebastian Aho ratkaisi jälkimmäisen mestaruuden seitsemännessä finaalissa hämmentävällä tavalla. Hän oli puolustajien takana hyökkäyssinisellä – eli periaatteessa täysin väärässä paikassa.

Kokemuksen merkitys korostuu vaikeilla hetkillä.

– Silloin osaat suhtautua asioihin oikealla tavalla – etkä ryhdy vatvomaan mielessäsi hankalia juttuja. Siitä ei ole mitään hyötyä.

Keränen painottaa henkisen ja fyysisen virkeyden merkitystä, kun HPK aloittaa tänä iltana taistelun välieräpaikasta JYPin kanssa.

– Nyt pitää säästää kaikki energia peleihin ja ottaa välipäivät ihan rauhassa. Levätä ja ladata akkuja. On selvää, ettei harjoittelemalla voi voittaa enää mitään.

Toki valmennusjohto scouttaa vastustajan mahdollisimman tarkasti. Näitä tietoja hyödynnetään kaukalossa, mutta silti oma peli on kaiken a ja o.

– Kun oma peli on kulkenut hyvin, toimivaa sapluunaa on turha lähteä muuttamaan. Kaikki sujuu silloin parhaiten, kun suoritukset tulevat selkäytimestä. Kun ei tarvitse miettiä, vaan antaa mennä vaan.

Lisävaihteiden löytäminen korostuu pudotuspelien edetessä.

– Mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän vaaditaan. Puolivälierissä tarvitaan vähän lisää runkosarjaan nähden, välierissä taas seuraava askel ja finaaleissa vielä yksi steppi.

Kärpät onnistui tässä erinomaisesti Keräsen ensimmäisellä mestaruuskaudella 2013–14.

– Tappara johti finaalisarjaa jo 3–1 ja vei vielä neljännen pelin Tomas Plihalin kyseenalaisella maalilla. Se toi meille lisäadrenaliinia. Päätimme porukalla, ettei mestaruus ratkea tällä tavalla.

– Niinpä olimme ihan eri joukkue seuraavassa pelissä. Tappara jäi vastaantulijaksi. Tämä buusti kantoi loppuun asti, Keränen kuvailee.

Keränen, 31, muistaa elävästi ensimmäiset pudotuspelinsä keväältä 2009. Playoff-taival alkoi Kärppien kohdatessa Jokerit puolivälieräsarjassa.

– Alkoi harmittaa, kun istuin neljä ensimmäistä peliä penkin päässä ylimääräisenä hyökkääjänä. Mieleen tuli monta kertaa, että päästäkää nyt ihmeessä kentälle... Pääsin kaukaloon vihdoin viidennessä ottelussa. Intoa oli valtavasti. Muiden täytyi pitää kiinni, etten mene laidasta läpi.