Nuorten MM-leiri Kanadassa

HIFK:n Miro Heiskanen on nuorten MM-joukkueen nuorin pelaaja.

Nuorten MM-kisoihin valmistautuva maajoukkue pitää tällä kertaa pitkän leirin Kanadassa Sherbrookissa. Tämä onkin hyvä asia, kun puolet joukkueesta tulee Pohjois-Amerikasta. NHL-pelaajista ”kiikarissa” on etenkin Edmontonin Jesse Puljujärvi.

Joukkue kokoontuu jo 14. päivä, vaikka kisat alkavat vasta 26. päivä. Harjoitusotteluissa Suomi kohtaa Kanadan ja Slovakian.

– Meille Suomen kiekkoilussa on uusi tilanne se, että pelaajia tulee seitsemästä eri liigasta. Kun niin paljon pelaajia tulee Pohjois-Amerikasta, niin pidämme leirin siellä. Jos se olisi Suomessa, niin aloittaisimme vasta myöhemmin, sanoi joukkueen päävalmentaja Jukka Rautakorpi.

Mukaan leirille lähtee vain muutama ylimääräinen pelaaja. Karsinnat on siis tehty, mutta muutama ylimääräinen tarvitaan mm. loukkaantumisten takia. Leirille onkin valittu 28 pelaajaa, eli muutama joudutaan vielä pudottamaan. Kisavahvuus on 20 kenttäpelaajaa, kun leirille on valittu 25.

Hyökkääjistä kahdeksan ja puolustajista neljä pelaa Pohjois-Amerikassa. Sen sijaan kaikki kolme maalivahtia ovat Suomesta. Turhaan Pohjois-Amerikassa pelaavia olisikin lennätetty edestakaisin. Kun kisat ovat Kanadassa, niin on parempi pitää myös MM-leiri siellä.

Kenttäpelaajia on niin Kanadan pääjunioriliigasta sekä USA:n puolelta niin USHL-junioriliigasta kuin yliopistokiekkoilun puolelta.

– NHL:n suhteen meillä ei ole juuri mitään sanavaltaa, mutta meillä on yhteys Edmontoniin. Sen sijaan Kanadan pääjunioriliigan kanssa tilanne on ihan sääntöjen mukainen. Sieltä pelaajat vapautuvat 12. päivä ja seurat saavat ottaa kisojen ajaksi korvaavat pelaajat, Rautakorpi sanoi.

Puljujärvi oli vuosi sitten pisteykkönen Suomen voittaessa MM-kultaa, mutta tämä kausi on alkanut Edmontonissa vaisusti. Viimeisten pelien aikana hän on istunut katsomossa.

– Oilers selvästi uskoo Jessen voivan auttaa heitä pitkässä juoksussa. Kun tavoite on vasta keväässä, niin käymme keskustelua siitä, mikä olisi nyt parasta.

Rautakorpi ei kuitenkaan ennakoinut, mihin Oilersin päätös kallistuu, eikä edes sen aikataulua.

Yksi suuri hyöty Pohjois-Amerikassa pidettävästä leiristä on tottuminen kapeaan kaukaloon.

– Kapea kaukalo on iso haaste meille. Peli on hiukan erilaista. Kokemuksen huomasi hyvin, kun pelasimme alkukaudesta Plymouthissa harjoitusturnauksen. Aloitimme eurooppalaisella tavalla ja hävisimme pahasti. Mutta sen jälkeen muutimme tyyliä ja pelasimme tasaisia otteluita. Jo yhden pelin merkityksen näki hyvin. Nyt meillä on kaksi harjoitusottelua ja se riittää hyvin.

Suomi pelaa Montrealin alkulohkossa, jossa vastustajat ovat Tšekki, Tanska, Ruotsi ja Sveitsi. Toronton alkulohkossa pelaavat Kanada, Latvia, Slovakia, USA ja Venäjä. Puolivälierät ovat vielä molemmilla paikkakunnilla, mutta välieristä eteenpäin pelataan Montrealissa.

– Nuorten MM-kisat ovat urheilua parhaimmillaan. Pelaajat ovat täpinöissään. Hyvät kisat merkitsevät paljon myös heidän urilleen. Meidän on kuitenkin pelattava hyvin yhdessä. Suomen kiekkoilun voima on juuri yhdessä toimiminen, Rautakorpi sanoi.

Hänelle kisat ovat neljännet päävalmentajana. Aiemmat ovat olleet 1999 Kanadassa, 2008 Tšekissä sekä 2009 taas Kanadassa. Vaikka kisat ovatkin olleet Suomelle hyvät, niin mitaleille ei Rautakorven aikana ole päästy. Paras sijoitus onkin ollut viides.