Nuorten MM-kisat: Tehottoman leijonalauman kokoonpanot elävät loppuun asti

Nuorten Leijonien painajaismainen MM-urakka on yhtä voittoa vaille päätöksessään. Suomi pääsee keskiviikon vastaisena yönä hakemaan toista ja ratkaisevaa voittoa Latviasta. Jos tiistaina ei tärppää, kolmas kohtaaminen on kalenterissa torstai-iltana kello 18 Suomen aikaa.

Ykkösketjussa Joona Luoto ottaa Petrus Palmun paikan. Luoto on kerännyt näissä kisoissa toistaiseksi saldon 1+1, mutta uusien ketjukaverien eli Julius Nättisen ja Otto Koivulan tehosarakkeessa komeilee kummallakin vielä 0+0.

Eniten vastuuta, peliaikaa ja jopa tehoja on kertynyt kakkosketjuksi ilmoitetulle triolle Kristian Vesalainen (1+1), Aapeli Räsänen (2+2)–Eeli Tolvanen (1+3). Kolmikko oli tehokkain koostumus myös viime kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, jotka päättyivät tunnetuin seurauksin kultajuhliin.

Pelillisesti luvassa tuskin on isoja yllätyksiä, onhan maanantai-illan kohtaaminen tuoreessa muistissa molemmilla.

Kolme tilastopointtia yön otteluun:

  1. Suomi on ottanut koko turnauksessa kaikista kymmenestä joukkueesta vähiten rangaistuksia. Kaksiminuuttisia on puhallettu Nuorille Leijonille vain 13 eli 5.12 minuuttia ottelua kohden. Latvia on kisojen eniten rikkonut ryhmä: 32 kakkosta ja yksi kymppi antavat ottelukohtaiseksi jäähykeskiarvoksi 14.48 minuuttia.
     
  2. Erikoistilanteista tarjoutuu – nykykiekkoilulle ominaiseen tapaan – hyvä sauma ratkaista ottelu. Latvian erikoistilannepelaaminen on ollut koko kisojen surkeinta. Viininpunaiset ovat yv-tilaston heikoimpia tehtyään vain kaksi yv-osumaa ja tapettuaan omat jäähynsä toiseksi heikoiten. Suomenkin yv-onnistumiset ovat jääneet vähiin. Kolme tehtyä yv-maalia on minimaalisen vähän. Turnauksen tuhoisin pakkopelijoukkue on ollut Kanada. Isännät ovat iskeneet 9 yv-osumaa.
     
  3. Ylivoimien lisäksi Suomen maalinteko on ollut tuskaista myös tasakentällisin. Koko turnauksen aikana suomalaiset ovat roiskineet 184 laukausta kohti vastustajien veskaria. Osumatarkkuus on ahdistavan alhainen: 4,35.


Suomen kentälliset toisessa Latvia-kamppailussa:

Joona Luoto–Julius Nättinen–Otto Koivula; Juuso Välimäki–Vili Saarijärvi

Kristian Vesalainen–Aapeli Räsänen–Eeli Tolvanen; Olli Juolevi–Miro Heiskanen

Kasper Björkqvist–Henrik Borgström–Janne Kuokkanen; Jesper Mattila–Urho Vaakanainen

Arttu Ruotsalainen–Julius Mattila–Teemu Väyrynen; Juho Rautanen, Petrus Palmu (13:s hyökkääjä)

Veini Vehviläinen (Karolus Kaarlehto)

Suomi–Latvia, karsintasarjan toinen ottelu tiistain ja keskiviikon välisenä TV2:lla ja Yle Areenassa klo 0.30.