Nuorten maajoukkuetähti siirtyy huippuyliopistoon - "Ajatuksia uhrattiin tovi jos toinenkin"

Aapeli Räsänen oli Suomen tehokkain pelaaja nuorten MM-kisoissa. Kuva: Emil Hansson
Aapeli Räsänen oli Suomen tehokkain pelaaja nuorten MM-kisoissa. Kuva: Emil Hansson

Yhdessä ketjukaverinsa Eeli Tolvasen kanssa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen sisäisen pistepörssin voittanut Aapeli Räsänen pelaa tulevalla kaudella Yhdysvaltain yliopistosarjaa Boston Collegen riveissä.

Tällä kaudella USHL-juniorisarjan Sioux City Musketeersia edustanut Räsänen on tyytyväinen päätökseensä.

- Erittäin hyvät fiilikset on kyllä. Jonkun aikaa tässä on mietitty eri vaihtoehtoja, ja täytyy sanoa, että jopa helpottavaa kun sai päätöksen tehtyä. Kyllä siinä alettiin jo monesta suusta kysellä, että mihin olet menossa.

Boston College on ensi kaudella NCAA:n todellinen suomalaisjoukkue, sillä Räsäsen lisäksi joukkueessa jatkavat siellä jo tällä kaudella pelaavat Jesper ja Julius Mattila sekä maajoukkueessa ja Sioux Cityssä Räsäsen joukkuekaverin pelannut Eeli Tolvanen, joka aloittaa opinnot niin ikään ensi vuonna.

- Totta kai sillä on merkitystä, että siellä pelaa myös muita suomalaisia. Vielä kun on ennestään hyvinkin tuttuja jätkiä, niin on sillä oma vaikutuksensa. Ei se ole kuitenkaan se aspekti, mitä ensimmäisenä eri kouluista katsoo, mutta ei sitä voi kiistää, etteikö sillä mitään merkitystä olisi. Varmasti tulee helpottamaan varsinkin alkua, Räsänen sanoo.

Tapparan A-junioreista USHL:ään täksi kaudeksi siirtynyt Räsänen kertoo yliopistoreitin olleen itsestäänselvä valinta tulevaisuuden pelipaikaksi.

- Aikalailla sen jälkeen kun USHL:ään päätin lähteä, se yliopistoreitti oli ainoa mitä harkitsin. Se on kuitenkin luontainen jatkumo tälle sarjalle ja omasta mielestäni minulle sopivin reitti, Räsänen selittää.

- Yliopistovaihtoehtoja oli useampia ja loppujen lopuksi ne karsiutuivat kolmeen kouluun: Denveriin, Harvardiin ja Boston Collegeen, joihin tein viralliset vierailut.

Päätös kolmen huippuopinahjon välillä ei syntynyt helposti.

- Denver on huippulätkäkoulu ja tosi hieno paikka. Harvard akateemisesti varmaan maailman paras yliopisto, ja niilläkin varsinkin tällä kaudella mennyt hyvin, mutta loppujen lopuksi Boston Collegesta löytyi hyvä tasapaino koulun ja jääkiekon tason väliltä, ja se tuntui hyvältä paikalta. Kyllä tälle päätökselle ajatuksia uhrattiin tovi jos toinenkin.

Opintosuunta on jo valittu. Lopullista pääainetta ei kuitenkaan vielä ole tiedossa.

- Kyllä mä sinne bisneskoulun puolelle aion suuntautua. Mitä siellä lukee majorina, niin se selviää varmaankin ensimmäisen vuoden aikana.

Räsänen joutui olemaan alle 20-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen pitkään sivussa peleistä loukkaantumisen vuoksi.

- Pientä kyynärpäävammaa oli kisojen jälkeen, ja jouduin olemaan peleistä pois reilun kuukauden päivät, mutta nyt on käsi täysin kunnossa.

Räsänen on ollut tällä kaudella Tolvasen ja slovakkihyökkääjä Kristian Pospisilin jälkeen joukkueensa kolmanneksi tehokkain hyökkääjä pistekeskiarvolla mitattuna. Tahtia olisi tarkoitus koventaa entisestään kevättä kohti.

- Aina siinä on oma haasteensa palata loukkaantumisen jälkeen peleihin ja pelikuntoon. Ensimmäinen viikonloppu ei ehkä mennyt ihan odotusten mukaan, mutta nyt jo viime viikonloppuna aika hyvin pääsin taas rytmiin. Koko ajan on mennyt parempaan suuntaan, ja tarkotuksena olisi tietenkin olla parhaimmillani, kun kevään kovimmat pelit alkavat.

Edmonton Oilers varasi Räsäsen viime kesänä kuudennella kierroksella, kun Räsänen oli johdattanut ykkössentterinä Suomen alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuteen. Hänen kehittymistään seurataan Albertassa tarkasti.

- Kyllä sieltä aika paljon on oltu yhteyksissä. Tietenkin paljon ihan senkin takia, että tämä yliopistovalinta oli tässä ajankohtainen, ja myös nuorten MM-kisojen takia, mutta ihan muutenkin. Silloin tällöin joku sieltä käy aina katsomassa pelin tai pari täällä ja juttelemassa kauden menosta. Jonkun verran myös puhelimella ja eri appien kautta olemme yhteyksissä, Räsänen selittää.