Nuorilla Leijonilla edessään kuolemanpeli – Kolme pointtia Ruotsi-otteluun

Henrik Borgströmiltä odotetaan paljon enemmän hyökkäyspäässä. Kuva: Emil Hansson.

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue on joutunut tukalaan tilanteeseen hävittyään MM-turnauksen kaksi ensimmäistä otteluaan.

Tshekki- ja Tanska-tappioiden myötä Suomen on lähes pakko nipistää pisteitä Ruotsilta ensi yönä. Jos A-lohkossa ei nähdä enää sen suurempia yllätyksiä, Suomelle ei riitä edes Sveitsin kaataminen varsinaisella peliajalla Suomen viimeisessä lohkovaiheen ottelussa.

Normaalisti Ruotsilta pisteiden nappaaminen ei kuulosta kovin epärealistiselta, mutta tässä tapauksessa suomalaisten on syytä olla huolissaan, sillä vastassa on kisojen yksi suurimmista mestarisuosikeista. Nuoret Leijonat on sen sijaan ollut kaukana parhaastaan, ja Ruotsin kaataminen vaatisi jättimäistä parannusta pelin jokaisella osa-alueella.

Kolme pointtia Ruotsi-otteluun:

1. Maalinteko ja ylivoimapeli

– Maalintekohan se suurin ongelma on, pitäisi laittaa mestoista sisään. Meidän pitää olla röyhkeämpiä ja karvata paremmin, kommentoi Suomen joukkueen Henrik Borgström.

Borgström sen kiteytti. Suomen joukkue on tuhlaillut ison määrän huippupaikkoja, ja jos maalintekotehokkuus ei parane, tulee Ruotsikin kävelemään Nuorten Leijonien yli. Erityisesti ylivoimapelissä on tapahduttava iso muutos, sillä suomalaiset ovat sortuneet siirtelemään kiekkoa liikaa ja tekemään liian hankalia ratkaisuja. Ylivoimapelin yksinkertaistaminen on kaiken a ja o, mutta myös ylivoimakoostumusten uudelleenrakentelu olisi paikallaan. Esimerkiksi Petrus Palmua ja Henrik Borgströmiä ei ole pystytty hyödyntämään ylivoimassa, sillä he ovat pelanneet “väärillä" paikoilla pääsemättä osallistumaan ylivoimapelin rakenteluun.

2. Pelin kääntäminen ja hyökkäyksiin lähtö

– Meidän pitäisi kääntää peliä nopeammin ja saada paremmat vauhdit, Borgström jatkoi.

Suomi on esittänyt hämmästyttävän huonoa peliä keskialueella kahdessa ensimmäisessä ottelussaan. Keskialueen kiekonmenetyksiä on tullut aivan liikaa, mistä muun muassa Tanska rokotti Suomea. myös pelin kääntäminen kiekonriiston jälkeen on ollut hidasta, minkä vuoksi Suomi ei ole saanut liialti ylivoimahyökkäyksiä tasaviisikoin. Vielä kun otetaan huomioon, ettei Nuoret Leijonat ole onnistunut hyökkäyksiin lähdöissään, ei tarvitse ihmetellä, miksi Suomi on ollut näin surkea hyökkäyspäässäkin.

3. Maalivahtipeli

Ruotsi tulee todennäköisesti hallitsemaan kenttätapahtumia ensi yönä, ja länsinaapurimme onnistuu taatusti luomaan tukuttain hyviä maalintekopaikkoja, joten Suomen maalivahtipelin täytyy olla enemmän kuin hyvää. Avausottelussa Veini Vehviläinen esitti kelpo otteita, mutta Tanskaa vastaan JYP-kassari suli täysin. Kaikki tietävät, että Vehviläinen on parhaana päivänään erinomainen maalivahti, mutta veikö Tanska-ottelu Vehviläisen itseluottamuksen täysin? Jos Vehviläinen on kerännyt itsensä, voi Suomi taistella ensi yönä voitosta.

Suomen kentälliset Ruotsi-ottelussa:

Arttu Ruotsalainen–Julius Nättinen–Otto Koivula, Juuso Välimäki–Vili Saarijärvi

Kristian Vesalainen–Aapeli Räsänen–Eeli Tolvanen, Olli Juolevi–Miro Heiskanen

Janne Kuokkanen–Henrik Borgström–Petrus Palmu, Urho Vaakanainen–Jesper Mattila

Kasper Björkqvist–Julius Mattila–Joona Luoto, Juho Rautanen, Teemu Väyrynen (13. hyökkääjä)

Veini Vehviläinen (Karolus Kaarlehto)

Suomi-Ruotsi-ottelu alkaa torstain ja perjantain välisenä yönä kello 00:30.