Nouseeko Pelicansin hankkima taitoniekka Liigan eliittihyökkääjiin?

Aleksi Mustonen on nakuttanut pisteitä viime kaudet noin 0.5 pistettä per peli -tahtia, mutta nyt odotusarvot ovat korkeammalla. Pelicansissa on Vili Sopasen tasoisen taitelijan kokoinen aukko, ja sen aukon Mustonen pyrkii sementoimaan kiinni. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Viimeiset kolme ja puoli kautta Tampereen Ilveksessä pelannut Aleksi Mustonen päätti jättää tupsukorvat viime kauden päätteeksi ja suunnata Lahteen. Mustonen oli Ilveksen kärkihyökkääjiä kolmen vuoden ajan, mikä on aikamoinen suoritus, kun miehellä on ikää mittarissa vasta 22 vuotta.

Mustosen potentiaali on aina ollut tiedossa: Jokerien junioreissa kovaa jälkeä niittänyt taitohyökkääjä pelasi aikoinaan alaikäisenä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, ja Mustonen pääsikin debytoimaan liigajäillä jo B-juniori-ikäisenä. Vuoden 2014 nuorten maailmanmestari ei onnistunut tekemään läpimurtoaan Jokerien liigajoukkueessa, mutta siirto Ilvekseen kesken kauden vuonna 2014 oli nuorukaisen uran kannalta merkittävä teko.

Seka laidassa että keskellä pelaava Mustonen on viiihdyttävä pelaaja, joka käsittelee kiekkoa pehmeästi, operoi vahvalla pelisilmällä ja tykkää myös käyttää laukaustaan. Miehen vahvin ase on hänen luistelunsa, joka on teknisesti kaunista, ja se myös selittää hänen nopeutensa.

"Muse" on kaikin puolin monipuolinen paketti, ja hän on kieltämättä ikäluokkansa lahjakkaimpia pelaajia Suomessa. Suurin syy lopullisen läpimurron tekemiselle liigatasolla on ollut hänen fyysikkansa: 175-senttinen kroppa tuo omat ongelmansa, vaikka hän pelaakin kokoisekseen melko miehekkäästi.

Mustonen tuli aikoinaan vahvasti Ilvekseen, mutta nuorukaisen pistetehtailu on jatkunut samanlaisena viimeisen kolmen kauden ajan. Lopullinen steppi on jäänyt ottamatta, mutta se kuuluisa potentiaali ei ole kadonnut mihinkään. Muutto Lahteen oli varmasti hyvä veto uran kannalta, ja nyt huipputaitavalta HJK-kasvatilta voidaan odottaa nousua Liigan offensiivisiin kärkihyökkääjiin.

Pelicansissa on ykkösviulun soittajan paikkaa tarjolla, joten pöytä on katettu.

– Meillä on joukkueessa kova kilpailutilanne, joten kaikki pitää ansaita. Kun tulin tänne, niin tulevasta roolista ei ollut sen suuremmin puhetta. Halusin Pelicansiin, koska kuulin tästä seurasta niin paljon hyviä asioita, Mustonen kertoi vaatimattomaan sävyyn.

Pelicans-hyökkääjän puheista huolimatta on selvää, että häneltä odotetaan paljon. Pienikokoisten ja nuorten hyökkääjien on tärkeää kehittää fysiikkaansa, jotta hyppy sarjan eliittihyökkääjiin olisi mahdollista.

– Minusta ainakin tuntuu, että olen saanut kesän aikana painoa, lihasta ja kovuutta kroppaani. Pelicansissa harjoitellaan kesäisin pienissä ryhmissä, ja esimerkiksi minun ryhmäni keskittyi enemmän kovempaan punttiin kuin toiset ryhmät. Se on mielestäni erittäin hyvä asia Pelicansissa, sillä eri pelaajat vaativat erilaista treeniä.

– Omatoimijaksonikin sujui loistavasti. Kokosimme Helsinkiin pienen ryhmän, joka koostui lähinnä jokeriaikojen tutuistani ja hommasimme sinne hyvän valmentajan opastamaan meitä.

Pelaajan menestyminen uudessa seurassa ei ole aina taidoista ja halusta kiinni. Suhde valmentajaan, joukkuehenki ja pelaajan henkinen valmius ovat yhtä tärkeitä tekijöitä. Ainakin alun perusteella Mustonen on enemmän kuin tyytyväinen kokonaispakettiin, mikä lupaa tietysti Pelicans-faneille hyvää.

– Minulle on jäänyt todella hyvä kuva seurasta. "Petun" (Petri Matikainen, päävalmentaja) kanssa en ole vielä paljon ehtinyt olla, mutta tiedän totta kai, millainen hän on. Hän on rehellinen, ja hän vaatii, että pelaajan täytyy olla jokainen päivä iskussa, kun tullaan hallille, Mustonen päätti.

Aika näyttää, onko Aleksi Mustonen valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan. Jos on, kutsuvat häntä nopeasti ulkomaan kaukalot.