Nostalgiapläjäys: Luvassa harvinaista herkkua – Tappara ja Ilves ovat iskeneet playoffeissa yhteen vain kerran tällä vuosituhannella

Edessä tiukka paikallisvääntö. Neljästi peräkkäin finaaleissa pelannut Tappara on ollut 2010-luvulla Ilvestä edellä yhtä paljon kuin Jan-Mikael Järvinen tässä väännössä Tapio Laakson kanssa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tapparan ja Ilveksen kohtaamiset eivät ole playoffeissa ihan jokakeväistä herkkua.

Vastaavaa on nähty tällä vuosituhannella vain kerran, keväällä 2001. Nykypelaajista ainoastaan Tapparan Pekka Saravo ja  Tapio Sammalkangas olivat myös silloin kokoonpanossa. Sammalkangas tosin edusti tuolloin Tapparan sijaan Ilvestä.

Ilveksessä kiekkoili silloin myös Tapparan nykyinen apuvalmentaja Kimmo Vähä-Ruohola.

Tappara ja Ilves kohtasivat 16 vuotta sitten välierissä. Jatkopaikkaan vaadittiin tuolloin kolme voittoa, ja Tappara otti ne "lyhyellä kaudella" voittamalla 5–1, 4–1 ja 3–2. 

Finaaleissa TPS eteni kultaan Hannu Jortikan johdolla kaatamalla Jukka Rautakorven ja Kari Makkosen valmentamat kirvesrinnat voitoin 3–1. Ratkaiseva neljännen finaalin voittomaali nähtiin vasta jatkoerässä. Kalle Sahlstedt hiljensi Hakametsän jo ajassa 63.13.

Välierissä tappion kärsinyt Ilves puolestaan päätti kautensa voitokkaasti kaatamalla pronssiottelussa Kärpät 2–0. Monen paikallaolleen mielestä sen kamppailun tunnelma menee tupsukorvien tämän vuosituhannen otteluista kiistatta top 3:een. Ilvestä luotsasivat tuolloin Heikki Mälkiä ja Ari-Pekka Selin.

Kausi 2000–01 oli muutenkin historiallinen, sillä SM-liiga oli ensimmäistä kauttaa "suljettu", mikään joukkue ei siis pudonnut.

Palkintogaalassa tapparalaiset ottivat peräti neljä paikkaa kuudesta. Tähdistöön äänestettiin maalivahti Jussi Markkanen, puolustaja Janne Grönvall sekä hyökkääjät Jussi Tarvainen ja Aleksander Barkov – silloin kirjoitusasuun ei kuulunut täsmentävää lyhennettä sr.

Barkov ja Tarvainen ottivat playoffien pistepörssissä kaksoisvoiton ennen TPS-kolmikkoa Jouni Loponen, Kimmo Rintanen ja Kalle Sahlstedt.

Kevättä 2001 ennen edellinen Tampereen playoff-derby oli ohjelmassa 1990. Silloin kokoonpanossa oli Ilvestä nykyään luotsaava Karri Kivi. Tuolloin tamperelaiset kohtasivat välierissä, joissa Ilves oli parempi otteluvoitoin 3–0.

Ilveksen sijasta vain Tappara kuitenkin poistui 27 vuotta sitten kauden viimeisestä ottelustaan voittajana. Kirvesrinnat voittivat pronssiottelussa KalPan 5–3. Sakari Pietilän luotsaaman Ilveksen osaksi tuli kuitata hopeamitalit, Kultaa vei silloinkin tamperelaisten nenän edestä Jortikan johtama TPS otteluvoitoin 4–2.

Ilveksestä valittiin kuitekin kaudella 1989–90 SM-liigan tähdistökuusikkoon peräti neljä pelaajaa: kunnian saivat maalivahti Jukka Tammi, puolustaja Risto Siltanen, keskushyökkääjä Mika Nieminen ja runkosarjassa 39 osumaa viimeistellyt maali- ja pörssikuningas Raimo Summanen. 

Playoffeissa Ilveksen tehopelaaja oli Mike Hiltner 6+4=10 pisteellään. Tapparan Timo Susi pelasi kaksi ottelua Hiltneriä vähemmän, mutta tehopisteitä kertyi yhtä paljon (3+7=10) kuin naapurin pörssikärjelle.

Tänä keväänä voittajasta ei vielä ole tietoa, mutta jo nyt on varmaa, että molemmat tamperelaiset eivät voi olla kauden päätteeksi mitaleilla.

Päivitetty 21.35: juttuun lisätty Ilvestä 2001 edustaneet Sammalkangas ja Vähä-Ruohola.