Ex-liigatähti tekee paluuta huipulle – "Vuori olikin korkeampi kuin odotin"

Markus Nordlundin alku Vaasassa ei ollut helppo. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Vuonna 2008 TPS naarasi Raumalta ison miehen, joka ei ollut vielä pystynyt säväyttämään liigatasolla. 195-senttinen puolustaja Markus Nordlund oli tehnyt kovaa jälkeä niin junioreissa kuin Mestiksessäkin, mutta kokonaisuudessaan hän oli täysi raakile, jolla oli edessään pitkä tie kovan luokan liigapuolustajaksi.

Vaikka Nordlund on lähes kaksimetrinen ilmestys, ei hän tarjonnut nuorempana kovuutta ja kipua omassa päässä. Hän keskittyi lähinnä hyökkäyspeliin, ja miehen puolustuspeli olikin suhteellisen heikkoa. TPS sai eurajokelaislähtöisestä puolustajasta kuitenkin ison avun hyökkäyspeliinsä, sillä kahden ensimmäisen TPS-kautensa aikana hän taituroi 43 tehopistettä runkosarjassa. Toinen TPS-kausi huipentui mestaruusjuhliin, ja "Masto" näytteli tuolloin isoa roolia turkulaisten takalinjoilla.

Valtaisa potentiaali alkoi lunastua, mutta todellinen jackpot nähtiin vasta miehen kolmannella TPS-kaudella, kun Nordlund iski surkean kauden pelanneessa Palloseurassa 16 maalia ja 36 tehopistettä runkosarjassa. Puolustajien maalipörssin ykkössija ja pistepörssin kakkossija nostivat Nordlundin parrasvaloihin. Vielä kun ikää oli mittarissa 25 vuotta, oli vapailla markkinoilla tarjolla erittäin mielenkiintoinen tapaus.

– Se viimeinen TPS-kauteni oli joukkueelta surkea, olimme sarjan häntäpäässä. Silloin piti tehdä jotain, että sai itsensä esille, kun ura oli vielä alkuvaiheessa, Nordlund muisteli nappisesonkiaan.

Maajoukkueeseen ja liigapuolustajien eliittiin nouseminen toivat miehelle rahakkaan sopimuksen Jokereihin, ja hänen ylleen asetettiin isot odotukset jokerileirissä.

Helsingin vuodet eivät olleet varsinaisesti huonoja, mutta TPS:ssä nähdyt otteet eivät jatkuneet. Parin jokerivuoden jälkeen Nordlund onkin saanut etsiä paikkaansa. Tutuksi ovat tulleet niin Ruotsi kuin Sveitsikin, mutta todelliset onnistumiset ovat jääneet vain haaveeksi.

Nordlundia on pidetty jo niin sanottuna "menetettynä tapauksena", eikä se ole sinänsä ihme: viime kaudella puolustaja peruutteli Sveitsissä HC Ambri-Piottan riveissä vain yhdeksän runkosarjaottelua. Eikä kyse ollut loukkaantumisesta, vaan siitä, ettei suomalaispelaajalle löytynyt roolia joukkueesta.

– Sveitsissä on ulkomaalaiskiintiö, ja kun joukkueessa pelasi Mikko Mäenpää ja loistavat ulkomaalaishyökkääjät, ei minulle löytynyt roolia. Tavallaan se oli odotettavissa ennen kautta, mutta se oli silti iso pettymys.

"Tiesin, että alku ei tule olemaan helppo, mutta se vuori olikin korkeampi kuin itse odotin. Ja kun alku oli vaikea, otin sen ehkä liiankin raskaasti korvien välissä"

"Menetetty tapaus" -puheet nousivat tänä syksyny entistä vahvemmin esiin, kun Nordlund teki paluun kolmen vuoden tauon jälkeen liigaan. Uudeksi osoitteeksi valikoitui Vaasan Sport, jossa valmentaa "Mastolle" jokerivuosilta tuttu Tomek Valtonen. Alku Valtosen alaisuudessa ei ollut helppo, ja Nordlund sai yleisöltä rapaa niskaansa epävarmojen otteidensa takia.

– Tiesin, että alku ei tule olemaan helppo, mutta se vuori olikin korkeampi kuin itse odotin. Ja kun alku oli vaikea, otin sen ehkä liiankin raskaasti korvien välissä, Sport-puolustaja avasi.

Hankala alku on kuitenkin muuttunut iloksi, ja viime otteluissa Nordlund on alkanut muistuttaa itseään. Varma kiekonhallinta, rauhallisuus ja loistavat oivallukset näkyvät taas "Maston" pelissä. Viime peleissä hän on muistuttanut sitä miestä, joka taisteli aikoinaan puolustajien pistepörssin voitosta.

– Kun jätti kaikki tekosyyt, kuten vääristä mailoista ja luistimista valittamisen, alkoi peli kummasti parantua. Nyt on taas mukava tulla hallille eikä tämä tunnu enää työltä.

Vaikka ura on ollut laskussa, ei miehen usko ole kuitenkaan loppunut.

– Kyllähän siinä on pyörinyt kaiken näköisiä ajatuksia päässä, mutta jollain tavalla sitä vielä uskoi, että osaan kuitenkin pelata jääkiekkoa. En ole ikinä ollut mikään jarruttelija, mutta se onnistuminen vaatii sitä, että löytää oikean olotilan kentällä. Kun se löytyy, alkaa peli pikkuhiljaa mennä oikeaan suuntaan.

Sport hankki miehen isoon rooliin, joten vaasalaisille on enemmän kuin tärkeää, että Nordlund pystyy pelaamaan tasollaan. Tällä hetkellä suunta on oikea, ja vaikka muutaman vuoden takainen pistetahti ei löytyisikään, on hänen arvonsa kotkalaumalle erittäin suuri.

– Se on fakta, että minä en enää pelaa lähemmäs 40 tehopisteen kausia. Silloin TPS:ssä meillä oli heikko joukkue, jossa sain ison roolin. Esimerkiksi nyt Vaasassa on paljon hyviä jätkiä, joten minunkin roolini on hieman erilainen. Tärkeintä ei ole enää henkilökohtaiset pisteeni, vaan katson vain joukkueeni sarjapisteitä. Ne merkitsevät eniten, Nordlund lopetti.