Niko Ojamäki esittelee kauden kohokohtia

Niko Ojamäki on katsonut välillä itsekin suorituksiaan uusintana videotaululta. Kuva: Mikko Ruohola

Porin Ässien hyökkääjä Niko Ojamäki on ollut kauden aikana yksi näyttävimmistä pelaajista koko sarjassa. Hän on esittänyt yhden kauden komeimmista maaleista, ja samalla myös näyttävimmistä taklauksista (videot artikkelin lopussa).

Viime viikolla Ojamäki jysäytti hurjan ja puhtaan taklauksen, missä Ilveksen Marcus Fagerudd oli ottavana osapuolena. Taklaus oli niin näyttävä, että se huomioitiin jopa kanadalaisen TSN:n sivuilla. Taklauksen nostaa entistä mielenkiintoisemmaksi se fakta, että Ojamäki ja Fagerudd pelasivat samaan aikaan Ässien A-junnuissa.

"Aika napakasti se kieltämättä osui"

- Olimme pelanneet tuossa matsissa tosi huonon toisen erän, ja halusin kolmannen erän alussa herätellä joukkuetta sekä yleisöä kovalla taklauksella. Menin päätyä kohti lujalla vauhdilla, ja näin tuossa vaiheessa kiekollisen pelaajan olevan Fagerudd. Huomasin hänen olevan valmis vastaanottamaan taklauksen, ja sitten annoin vain mennä. Aika napakasti se kieltämättä osui, Ojamäki nauroi.

- Olisin varmaan taklannut ketä pelaajaa tahansa, mutta olihan se ihan hauskaa, että kyseessä oli entinen joukkuekaverini. Huomasin vähän aikaa sitten, että taklaus oli uutisoitu Kanadassa asti. Tuntui totta kai kivalta, kun pääsi esille jopa niissä ympyröissä. Voitimme vielä tuon pelin ja tein lisäksi pari maalia, joten jäi muutenkin hyvä fiilis kamppailusta.

Lukkoa vastaan marraskuussa syntynyt osuma oli puolestaan huikea taidonnäyte pelaajan laukaisukyvystä. Ojamäki kiskaisi kiekon suoraan syötöstä hirvittävällä lämärillä ohi voimattoman Ryan Zapolskin.

- Kyllä se oli varmasti urani toistaiseksi hienoin maali. Veto onnistui yksinkertaisesti ihan täydellisesti. Tiedän, että minulla on hyvä laukaus, ja sitä minun pitäisi käyttää entistä enemmän hyväkseni.

"Jotenkin tuntuu siltä, että edustuksessa pelaaminen sopii minulle paremmin kuin nuorten sarjat"

Ojamäki murtautui viime kaudella vakituisesti SM-liigapelaajien joukkioon. Tällä kaudella meno on vain kiihtynyt, ja Ojamäki on saalistanut jo nyt enemmän maaleja ja syöttöpisteitä kuin koko viime kauden aikana. Tehopisteitä on kasassa 10+7, kun viime kauden saldo oli 8+6.

Siinä mielessä Ojamäen tahtia voi pitää erittäin hyvänä, ettei hän ollut koskaan mikään huikea pistelinko A-junioreissa. 140 ottelua nuorten SM-liigassa tuottivat Ojamäen tilastoihin 41 maalia, mikä ei ole kyseisessä sarjassa millään tavalla poikkeuksellinen lukema. Yhden kauden maaliennätys syntyi viimeisellä kaudella A:ssa, kun Ojamäki nakutti tasan 20 maalia. Nykyisellä tahdillaan hän saavuttaisi saman rajapyykin myös SM-liigan runkosarjassa.

- A-junnuissa pelaaminen oli vähän koheltamista ainakin minun osaltani. Nopeus on aina ollut suurin vahvuuteni, ja olen pystynyt käyttämään sitä paremmin hyödykseni SM-liigassa. Tietysti olen myös pelaajana kypsynyt aika paljon. Jotenkin tuntuu siltä, että edustuksessa pelaaminen sopii minulle paremmin kuin nuorten sarjat, 20-vuotias Ojamäki tuumi.

"Muutamalla pelin osa-alueella pärjäisin varmasti jo nyt isommissakin liigoissa"

Ojamäellä on Ässien kanssa sopimus ensi kaudesta. Sen jälkeisestä tulevaisuudestaan hän ei osaa sanoa tarkemmin, mutta tavoitteet ovat mahdollisimman korkealla. On aina hyvä asia, jos pelaajalla on käytössään poikkeuksellisen laadukkaita pelillisiä avuja. Ojamäki on erittäin nopea, ja hänen laukauksensakin on todistetusti liigan kärkipäätä. Näiden elementtien ympärille on hyvä kehittää muutakin pakettia.

- Toivottavasti pääsen joskus pelaamaan suuremmissa ympyröissä. Kausi on ollut toistaiseksi minulle ihan onnistunut, ja koko ajan pyrin kehittymään. Muutamalla pelin osa-alueella pärjäisin varmasti jo nyt isommissakin liigoissa, mutta kokonaisuutta täytyy tietenkin kehittää, Ojamäki mietti.