NHL Draft 2017: Kiekkoareena analysoi kaikki varatut suomalaiset

Miro Heiskanen oli koko draftin kolmosvaraus. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Miro Heiskanen oli koko draftin kolmosvaraus. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Miro Heiskanen

1. kierros, #3, Dallas Stars

Heiskanen varattiin juuri sillä vuorolla kuin ennakoitiinkin. Yksi Suomen kaikkien aikojen kovimmista puolustajalupauksista pelannee vielä ensi kauden HIFK:ssa, mutta sen jälkeen edessä on NHL.

Starsissa puolustus on jatkossa kovin pohjosmaalaispainotteinen Julius Hongan, John Klingbergin, Esa Lindellin ja Patrik Nemethin muodostaessa rungon Heiskasen kanssa.

Juuso Välimäki

1. kierros, #16, Calgary Flames

Nokialaispuolustajan varausnumero asettui niin ikään juuri niille sijoille kuin etukäteen uumoiltiinkin. Välimäki yrittää murtautua Flamesin puolustukseen heti alkavalle kaudelle, mutta todennäköisemmin edessä on uusi kausi WHL:ssä. Lainapesti Liigaankaan ei ole poissuljettu ajatus.

Välimäki hyppää suoraan Flames-lupausten ranking-kärkeen. Puolustuksen runko on Calgaryssä myös melko iäkäs, joten vastuuta on tulevina vuosina tarjolla.

Urho Vaakanainen

1. kierros, #18, Boston Bruins

Joensuusta Suomea ja maailmaa kiertämään lähteneelle puolustajalupaukselle odotettiin ykköskierroksen varausta jo vuosia ennen kesää 2017, eivätkä odotukset olleet turhia. Mustakeltainen SaiPan peliasu vaihtunee jo vuoden kuluttua Bruinsin organisaation samanvärisiin pelivarusteisiin.

Bruinsin puolustuksen ehdoton kulmakivi Zdeno Chara on jo 40-vuotias, mutta hyvin rakennetussa organisaatiossa hänen takanaan on kasvamassa nuorempi vastuunkantajapolvi Torey Krugin, Brandon Carlon ja Charlie McAvoyn johdolla. Pelipaikka Isossa Show'ssa ei siis tule helposti.

Kristian Vesalainen

1. kierros, #24, Winnipeg Jets

Jo 16-vuotiaana HIFK:n junioreista Frölundaan lähtenyt voimahyökkääjä varattiin hieman odotuksia suuremmalla numerolla, mutta ykköskierroksella yhtä kaikki. Tulevalla kaudella pelipaikkana lienee silti HPK Antti Pennasen valvovan silmän alla.

Winnipegin hyökkäyksessä on tunnetusti useita nuoria ja lupaavia pelaajia, mutta lupausosasto ei ole ihan yhtä täyteen pakattu. Vesalainen onkin Jetsin prospect poolin kärkihyökkääjiä yhdessä Kyle Connorin kanssa.

Henri Jokiharju

1. kierros, #29, Chicago Blackhawks

Toisen polven huippukiekkoilija Jokiharju varattiin ensimmäisen kierroksen lopussa kuten ennakoitiinkin. NHL ei ole realismia alkavalle kaudelle, joten pelit jatkunevat WHL:n Portland Winterhawksissa.

Blackhawksin puolustajalupausten ykkösnimi oli ennen juhannusta Ville Pokka, mutta Jokiharju kiilaa maanmiehensä edelle organisaation ykkösnimeksi. Jatkuvien palkkakatto-ongelmien kanssa painivassa chicagolaisjoukkueessa on tie auki isoonkin rooliin muutaman vuoden sisällä.

Eeli Tolvanen

1. kierros, #30, Nashville Predators

Bluesin junioreista yhdysvaltalaiseen USHL-juniorisarjaan hypännyt Tolvanen oli ennakko-odotuksiin nähden suurin putoaja, mutta varausnumero pysyi silti ensimmäisen kierroksen puolella. Tolvasen pelipaikka piti tulevalla kaudella olla Boston Collegessa, mutta portit huippuyliopistoon pysyvät akateemisista syistä kiinni. AHL on ihan realistinen vaihtoehto tulevan kauden pelipaikaksi.

Nashvilleä ei ole perinteisesti tunnettu kovin leveänä organisaationa hyökkäyspään lupausten suhteen. Sveitsiläistykki Kevin Fiala sekä venäläinen Vladislav Kamenev muodostavat kantrikaupungin keihäänkärjen. Tolvasen mahdollisuudet NHL-paikkaan jo muutaman lähivuoden aikana ovat hyvät.

Aleksi Heponiemi

2. kierros, #40, Florida Panthers

Ilveksen junioreista päättyneeksi kaudeksi WHL:ään siirtynyt taitava keskushyökkääjä varattiin jopa hieman odotuksia korkeammalla numerolla. NHL:ään pääsemiseksi pienikokoisen Heponiemen pitäisi saada vielä lisää lihaa luiden ympärille, joten pelit jatkunevat Swift Current Broncosissa.

Panthersin hyökkäyksessä on jopa pientä ylitarjontaa taitavista nuorista pelaajista. Tien raivaaminen organisaation sisäisessä rankingissa ylöspäin vaatii siis hyviä näyttöjä.

Eetu Luostarinen iski kiekon yläkulmaan KalPan ja Tapparan välisessä kuudennessa finaaliottelussa. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Eetu Luostarinen (oik.) iski kiekon yläkulmaan KalPan ja Tapparan välisessä kuudennessa finaaliottelussa. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Eetu Luostarinen

2. kierros, #42, Carolina Hurricanes

Hurricanesin jo perinteeksi muodostunut toisen kierroksen suomalaisvaraus osui tänä vuonna KalPa-hyökkääjä Eetu Luostariseen, joka nosti osakkeitaan raketin lailla läpi vuoden. Toisen kierroksen varausta osattiin viimeisen muutaman viikon aikana vähän odotella, mutta #42 oli silti suuryllätys. Luostarisen pelit jatkunevat Kuopiossa vielä ainakin tulevan kauden.

Hurricanesilla on nousevana organisaationa hyvä ja laaja lupausosasto. Luostarisen pelaajatyyppiä - isokokoista kahdensuunnan sentteriä - ei kuitenkaan ole näköpiirissä, joten hyvillä näytöillä NHL-paikka ei ole mahdoton ajatus muutaman vuoden aikajänteellä.

Robin Salo

2. kierros, #46, New York Islanders

Nuoresta iästään huolimatta jo kolmena kautena Liigaa pelannut vaasalainen varattiin odotusten mukaisesti toisella kierroksella. Salo jatkanee pelejään Sportissa syksyllä NHL-leirityksen päätyttyä.

Islandersin puolustajalupausten joukko ei ole järin laaja eikä kovin teräväkään, joten Salo asettuu rankingissa melko korkealle.

Ukko-Pekka Luukkonen

2. kierros, #54, Buffalo Sabres

Luukkosen varausnumero oli suomalaisvahtien pienin sitten kesän 2011 ja Christopher Gibsonin. Luukkonen jatkaa HPK:n organisaatiossa.

Sabresin maalivahtitilanne ei ole kovin kehuttava ja Luukkonen asettuukin heittämällä organisaation molarilupausten ykköspaikalle. Maalivahtien kehityskäyrät ovat usein loivempia kuin kenttäpelaajilla, mutta tietä seuran tulevaisuuden ykkösvahdiksi siloitellaan jo Buffalossa.

Joni Ikonen

2. kierros, #58, Montreal Canadiens

Ikonen nosti osakkeitaan loisto-otteillaan kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Frölundassa pelaava toisen polven kiekkoilija on samantien Montrealin kärkihyökkääjälupauksia. Pari hyvää kautta Frölundassa ja NHL:ään lienee Ikosen tavoitteena.

Eemeli Räsänen

2. kierros, #59, Toronto Maple Leafs

Kaksimetrinen ja satakiloinen puolustajakolossi nosti osakkeitaan päättyneen kauden aikana huimasti osoittaen myös pisteidentekopotentiaalia. NHL on vielä kaukainen haave, joten pelit jatkuvat OHL:n Kingston Frontenacsissa - aivan Toronton naapurissa.

Tulevaisuuteen rajusti panostaneen Leafsin nuoriso-osastolla on tungosta, joten NHL-paikan saavuttamiseen vaaditaan vielä kehityskäyrän nousun jatkumista.

Kasper Kotkansalo

3. kierros, #71, Detroit Red Wings

Yliopistosarjaan tulevalla kaudella suuntava Kotkansalo varattiin kokolailla odotusten mukaisesti keskikierroksilla.

Oskari Laaksonen

3. kierros, #89, Buffalo Sabres

Ilveksen junioreissa pelaava Laaksonen oli tämän draftin suuri suomalaisyllätys, häntä ei oltu asetettu varattavien listalle missään ennakkorankingissa. Kiekollisesti taitava Laaksonen onkin jokerikortti myös tulevaisuuden osalta.

Eetu Mäkiniemi

4. kierros, #104, Carolina Hurricanes

Jokerien junioreista varattu 189-senttinen maalivahti solmi KHL-sopimuksen toukokuussa ja jatkanee kehittymistään Jokerien organisaatiossa.

Santeri Virtanen

4. kierros, #105, Winnipeg Jets

Vesalaisen lisäksi toinen Winnipegin preerioille varattu suomalainen voimahyökkääjä. Virtasen lähes koko kausi meni ohi loukkaantumisen vuoksi, mutta potentiaali toi silti varauksen neloskierroksella. Tulevan kauden pelipaikka on Virtasen kohdalla vielä auki.

Roope Laavainen

4. kierros, #119, Chicago Blackhawks

Hieman yllättäen jo neljännellä kierroksella varattu kiekollisesti taitava jokeripuolustaja taistelee tulevalla kaudella pelipaikasta HPK:n takalinjoilla.

Aarne Talvitie

6. kierros, #160, New Jersey Devils

MM-hopeaa saavuttaneen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni on taistelutahdon ja energiapelaamisen ruumiillistuma. Bluesin junioreissa koko uransa pelannut Talvitie siirtyy tulevaksi kaudeksi yliopistosarjaan.

Petrus Palmu

6. kierros, #181, Vancouver Canucks

Vain 171-senttinen mutta erittäin vankkarakenteinen Palmu solmi kaksivuotisen sopimuksen TPS:n kanssa keväällä. NHL-varaus ja mahdollinen sopimus voivat kuitenkin viedä kolme kautta Kanadan juniorisarjassa viettäneen Palmun takaisin vaahterasiirappimaahan jo ensi kaudeksi.

Sebastian Repo pyrkii ensi kaudella tuulettamaan maalejaan Floridan lämmössä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Sebastian Repo pyrkii ensi kaudella tuulettamaan maalejaan Floridan lämmössä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Sebastian Repo

6. kierros, #184, Florida Panthers

Tapparassa Suomen mestaruuden voittanut Repo solminee tulokassopimuksen jo lähiviikkojen aikana ja lähtee samantien yrittämään pelipaikkaa Panthersin miehistöstä - eikä se ole lainkaan epärealistinen tavoite.

Antti Palojärvi

6. kierros, #186 Pittsburgh Penguins

Kouvolalaislähtöinen puolustaja pelasi päättyneen kauden Lukon junioreissa. Tulevan kauden pelipaikka on vielä auki, huhuja Kanadan juniorisarjoista on liikkunut.

Ville Räsänen

7. kierros, #197, Carolina Hurricanes

Peräti kolmas draftissa varattu joensuulaispuolustaja. Osoitti pystyvänsä pelaamaan Mestis-tasolla jo 18-vuotiaana, ja seuraava askel on vakiinnuttaa paikka Jukurit-miehistössä tulevalla kaudella.

Patrik Virta

7. kierros, #207, New York Rangers

Toisen polven huippukiekkoilija teki läpimurtonsa TPS:ssä viime kaudella. Hyppy rapakon taakse samantien ensi kaudeksi on aivan mahdollinen skenaario.