NÄKÖKULMA: Pronssipelissä tarjolla torjuntavoitto

Liigan finaalisarjaa johtava KalPa on viime viikkoina jakanut sosiaalisessa mediassa Jääkiekkolehden kultanumeron syksyistä taulukkoa, johon on koottu kymmenen eri tiedotusvälineen edustajien arviot tämän kauden sijoituksista.

Ei ihme, että savolaisia vääräleukoja kutkuttaa.


Niin kuin näkyy, vedot paukkuivat KalPan kohdalla plekseihin. 

Veikkaukset osoittautuvat arvauksiksi, loppujärjestykset hatusta reväistyiksi – varsinkin kuopiolaisten ja HIFK:n osalta.

Kun lasketaan yhteen kymmenen toimittajan tarjoamat sijat ja jaetaan se kymmenellä, saadaan keskiarvo. KalPan osalta raati tarjosi runkosarjan sijaluvuksi keskimäärin sijan 12,6. Pekka Virran suojatit olivat siinä vaiheessa sesonkia sijalla kolme – ja nyt tarjolla on viikkokausien sauna- ja torijuhlien rumba Kanada-maljan kanssa.

Entäpä HIFK? 

Jos asiantuntija-toimittajat olisivat osuneet oikeaan, HIFK:n pitäisi pelata mestaruudesta. Kaikki kymmenen vastaajaa tarjosivat helsinkiläisiä finaaliin, 70 prosenttia heistä povasi pääkaupungin punaisia Suomen mestariksi. 

Ei tullut kuumaa mestaruusjahtia tai finaalihuumaa. Kaudesta tuli kaikkien aikojen härdelli.

Silti tosiasiat on syytä muistaa. Vaikka HIFK:n kausi on muistuttanut Linnanmäen puista vuoristorataa – kitinät ja tervan tuoksu mukaan lukien – paljon parjatut pääkaupungin punaiset pelaavat kuitenkin pronssista.

Jos helsinkiläisten kaulaan ripustetaan tänään himmeimmät mitalit, sitä kai voi kutsua torjuntavoitoksi.

Kirjoittaja työskenteli Jääkiekkolehdessä 10 vuotta 2006–2016 ja huomasi kaksi kiveen hakattua "totuutta": Joka ikinen kausi toistaa saman kaavan: 

  1. Yksi joukkue yllättää aina iloisesti, yksi romahtaa raskaasti.
  2. Sijoitusveikkaukset ovat viihdettä, mutta jos analyysien perustelut ontuvat, selityksille ei ole sijaa.