NÄKÖKULMA: Pelaajapajan seppämestarin tarina hakee vertaistaan

JYPin pelaajapajan seppämestarin, Jukka Ahvenjärven tarina hakee vertaistaan suomalaisessa jääkiekkovalmennuksessa. Kemin Lämärien kasvatti on periaatteessa toiminut saman joukkueen päävalmentajana 16 kautta yhtä soittoa.

Ahvenjärvi luotsasi sittemmin konkurssiin kupsahtanutta Diskosta keväällä 2002, kun seura putosi mestiksestä jatkokarsinnassa Kajaanin Hokille. Hän valmensi joukkuetta kaksi seuraavaa kautta Suomi-sarjassa, jonka jälkeen mainittu konkurssi koitti.

Vanhaa Lohen ja Lohi-Kiekon jääkiekkoilullista punalippua kantaneen seuran taival koki tiensä pään. Suomalaisella kiekkokartalla vaikuttaa nykyisinkin Diskos-niminen seura, mutta se on eri organisaatio.

Ahvenjärvi ei kuitenkaan kadonnut minnekään. Diskoksen raunioille perustettiin D-Kiekko, joka joutui aloittamaan taipaleensa kolmosdivisioonasta. Sieltä se nousi kahdessa vuodessa Suomi-sarjaan ja kahden Suomi-sarjan jälkeen mestikseen. Jatkokarsinnan kautta, kuinkas muuten.

Ahvenjärvellä oli parhaimmillaan - tai pahimmillaan - joukkueessa ainakin viisi roolia: päävalmentaja, apuvalmentaja, maalivahtivalmentaja, joukkueenjohtaja ja huoltaja.

Kun D-Kiekko nousi mestikseen, elettiin kevättä 2008. Oli selvää, että omin jaloin pienen D:n askel ei mestiksessä kanna. Lopulta JYP lunasti koko kioskin, josta tuli D Team. D Team muutti nimensä kolmen kauden jälkeen JYP-Akatemiaksi, mutta se on koko tämänkertaisen mestistaipaleensa ollut liiga-JYPin sataprosenttisesti omistama osakeyhtiö.

Akatemian kohtalo on vielä vahvasti hämärän peitossa.

Voi siis sanoa, että Jukka Ahvenjärvi on toiminut tavallaan saman joukkueen päävalmentajana syksystä 2001 alkaen, tuon häkellyttävät kuusitoista kautta. Mestiskausia näistä on kymmenen. D-Kiekkokin on ehtinyt jo perustua uudelleen ja pelaa tätä nykyä Suomi-sarjassa.

Akatemian kohtalo on vielä vahvasti hämärän peitossa ja niin myös Ahvenjärven pitkäaikaisen työpaikan kohtalo. On kuitenkin helppo otaksua, että kiekkohommia kyllä löytyy jatkossakin.

Ahvenjärvi kuuluu niihin maan hiljaisiin, Suomi-kiekon koviin työmiehiin, joita löytyy jokaisesta kiekkokaupungista, kun vähän raaputtaa pintaa. Niihin, jotka eivät näy isoissa otsikoissa, mutta joille moni pelaaja kumartaa syvään.

Vilkaiskaa vaikka muutamia Twitterin viestiketjuja aihetunnisteen #jusunkoulu alta.