Näkökulma: Onko Kärpillä koko Liigan paras ykkösketju?

Iltaa kohti. Kärppien päävalmentaja Mikko Manner menee kiekonkeruuseen saakka arkisessa työssään ja vaihtaa samalla mielipiteitä pelaajiensa kanssa. Valmentaja Lauri Mikkola siirtää maalia. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Liigassa jo kakkoseksi noussut Oulun Kärpät haki perjantaiaamulla tuntumaa illan pelialustaan harjoittelemalla Hakametsässä. 

Oululaisjoukkue luisteluttaa illan otteluun pistepörssiä johtavan kaksikon Julius Junttila-Charles Bertrand. Laituriparin välissä paahtaa Mikael Ruohomaa, jonka peliotteet kestävät vertailun laitureihin, vaikka tehoja on kertynyt inasen vähemmän (4+5) kuin siipimiehlle. 

Vaikka niin sanotut Corsi-uskovaiset vähättelevät perinteisen plus-miinustilaston todistusvoimaa, Kärppien ykkösketjun otteet – ja joukkueen sarjasijoitus osoittavat – että jääkiekko on edelleen kahden suunnan peli. 

Bertrand johtaa Liigan maalipörssiä yhdeksällä osumallaan. Ranskalaislaiturin nimi on ylimpänä myös plus-miinustilastossa.

Lukema +11 on sellainen, että Oulun korkeudella vastaaviin plusasteisiin taidetaan päästä seuraavan kerran vasta playoffien aikaan – niissä voi odottaa myös menestystä, jos Ruohomaan ketjun vire pysyy edes puoliksi nyt nähdyn kaltaisena.

– Joukkue on hyvä, ja ketjukaverit myös, Bertrand perustelee ja jättää häveliäästi sanomatta sen, millaisella antaumuksella hän paiskii hommia myös puolustussuuntaan.

Bertrand ei todellakaan tyylittele omiin päin luistellesaan, vaan luistelukulma ja potkun pituus ovat – jos mahdollista – vielä pari pykälää omistautuneempia kuin vastustajan päähän viipotettaessa.

Liigan maalikärki. Charles Bertrand iski viime kaudella Ässissä 12 maalia, jo nyt tässä vaiheessa syksyä tilillä on 9 osumaa. Kuva: Juha Sinisalo


Tämän syksyn maalimäärä on massiivinen, jos otetaan huomioon, että viime kaudella Porissa ranskalaislaituri onnistui viimeistelyssä "vain" 12 kertaa, vaikka pelasi kaikki Ässien 60 ottelua.

– Toistan itseäni, mutta hyvä joukkue ja hyvät ketjukaverit ovat äärimmäisen tärkeitä, kuuluu Bertrandin selitys.

Vuoden SHL-visiitin jälkeen kotiin palannut Junttila on alkukaden otteluissaan suvereeni etenkin luisteluvoimansa osalta. Pistepörssin ykkösnimi on kunnostautunut "syöttöruudussa": kasassa on 13 ottelun jälkeen tehot 2+14.

Vaikka Bertrandin painoarvo omalle joukkueelleen on noussut viime kaudesta huomattavasti, hyökkääjä on tietyiltä osin viime kautta heppoisampi.

– Olen pudottanut painoa. Viime kaudesta on lähtenyt neljä kiloa. Nyt tuntuu myös sen vuoksi hyvältä, Bertrand virnistää.

Paljonko nyt sitten painat?

– Aika tarkalleen 89 kiloa.

Ai? Liigan virallisissa tilastoissa sinut on merkitty 94-kiloiseksi.

– Oho, ai on vai? 

Tappara–Kärpät Hakametsässä klo 18.30

Tappara: 

Kristian Kuusela–Jan-Mikael Järvinen–Jukka Peltola; Mikko Lehtonen–Niko Mikkola

Tomas Záborský– Juhani Jasu–Niko Ojamäki; Veli-Matti Vittasmäki–Otso Rantakari

Jarno Kärki–Matti Järvinen–Sebastian Repo; Aleksi Elorinne–Valtteri Kemiläinen

Joona Luoto–Otto Rauhala–Jere Karjalainen: Aleksi Salonen (7:s puolustaja)

Dominik Hrachovina (Christian Heljanko)


Kärpät: 

Julius Junttila–Mikael Ruohomaa–Charles Bertrand; Miika Koivisto–Aleksi Mäkelä

Rasmus Kupari–Nicklas Lasu–Jasse Ikonen: Lasse Kukkonen–Mikko Niemelä

Jari Sailio–Miska Humaloja–Saku Mäenalanen; Teemu Kivihalme–Jani Hakanpää

Jyri Junnila–Aku Kesilä–Juha Koivisto; Taneli Ronkainen (7:s puolustaja)

Jussi Rynnäs (Veini Vehviläinen)