NÄKÖKULMA: KalPan karusellissa voi tulla todella paha olo

KalPa voitti tänä keväänä playoff-sarjan ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen. Voittaako se vielä toisenkin? Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

HPK asetti puolivälierissä JYPille valtavan pelillisen haasteen. Ei ollut kaukana, etteikö traktoriryhmälle olisi käynyt köpelösti luisteluvoimaisen ja pelinopean Kerhon käsittelyssä.

Yksi ottelu on toki vain yksi ottelu, mutta ensimmäisen välierän perusteella näyttää siltä, että KalPan heittämä haaste on vielä kovempi. Kilpipaitojen pelillinen selkänoja on edelleen vahva kiekkokontrolli, mutta se ei tarkoita enää samaa asiaa kuin vaikka viime kaudella.

KalPa ei syötä jatkuvasti kiekkoa alas päin, se ei seisoskele viikkotolkulla oman maalin takana. Se liikuttaa tiiviillä viisikolla kiekkoa lavasta lapaan, mutta suunta on pääsäänöisesti ylös päin. Kiekolla hyökkääminen on ajanut arvoasteikossa puuduttavan kiekolla puolustamisen ohi. KalPa on nyt rohkeampi, pelottomampi ja hyökkäysvoimaisempi.

Etenkin tilavassa kotikaukalossaan tämä on loppuun saakka hiottua. JYP on omimmillaan koti-Hippoksen 60x28 metrin kokoisessa askissa. Niiralan montun 60x30-metrisessä se on enemmän epämukavuusalueellaan. Ensimmäisessä välierässä

JYP pystyi roikkumaan voittotaistelussa mukana ja sillä oli eväät kääntääkin peli itselleen, mutta kyse oli nimenomaan siitä roikkumisesta. Ei siis konkreettisesti roikkumisesta - kahvakiekko oli 1990-lukua silloinkin maine liioiteltu - vaan pelillisestä roikkumisesta.

KalPa kontrolloi pelin virtausta. Pelikatkoja oli vähän, tähän KalPa pyrkii. Ja kun se pääsee vaihtamaan lennosta kiekolla, vauhti vain kiihtyy. JYP-vahti Jussi Olkinuora löi muutamaan otteeseen räpylää kiekon päälle tilanteessa, jossa hän olisi voinut nakata sen vieressä päivystäneelle puolustajalle peliin.

Näytti siltä, että Olkinuora halusi hetkeksi pelin seis. Muuten hurrikaanipaidoille olisi voinut tulla villinä pyörineessä karusellissa todella paha olo.

Juuri nyt KalPa on se mittatikku, johon muita verrataan.

JYP saa varmasti Niiralan montun toisessa kamppailussa lauantaina paremmin juonesta kiinni, mutta mihin se lopulta riittää? Tätä jalkavammaksi hurrikaaniryhmä ei millään taikasauvan heilautuksella muutu. KalPa on pelitavallisesti paremmin kotonaan Hippoksella kuin JYP Niiralassa.

Mutta yhä ja edelleen. JYP pystyy roikkumaan voittotaistelussa mukana lähes milloin tahansa, missä tahansa. Se on syvällä organisaation DNA:ssa. Mutta pystyykö se roikkumaan finaaliin asti?

Se olisikin mielenkiintoista. Sillä saattaa olla niin, että siellä ei enää tämän kovempaa haastetta vastaan tule, ainakaan pelillistä. Juuri nyt KalPa on se mittatikku, johon muita verrataan.

Ai niin.

Nopea, vahva, pienikokoinen, peloton ja tehokas. Miettikää edellä mainittuja adjektiiveja ja siirtäkää ne jääkiekkokaukaloon. Rajatkaa "haku" suomalaisiin NHL-pelaajiin, entisiin tai nykyisiin.

Kuka juolahtaa ensimmäisenä mieleen?

Minulle ainakin Sami Kapanen.