Näkökulma: Ilves pysyy otsikoissa – ostajaryhmän jäsenten henkilöllisyys paljastuu nimi kerrallaan

Risto Jalo toimi Ilveksen toimitusjohtajana 1999–2004. Hänen pelinumeronsa 13 on yksi seitsemästä Ilveksen jäädyttämästä pelinumerosta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jos julkisuuden määrän voisi suoraan muuntaa euroiksi, rahavirta Ilvekseen olisi ehtymätön.

Tampereen toisen liigaseuran tausta-asioista on viime viikkoina – tai kuukausina ja vuosina – kohistu enemmän kuin Suomen kiekkopääkaupungin kahden seuran urheilullisista asioista yhteensä.

Tällä viikolla tahti on sen kuin kiihtynyt. Ilves on ollut enemmän esillä kuin koko muu Suomi-kiekko.

Ei ihme, jos moni kiekkoihminen hörppii aamu- ja iltapäiväkahvejaan hieman hapan ilme kasvoilla. Miksi ihmeessä (raha-)asiansa heikosti hoitamalla saa eniten näkyvyyttä?

Tiistaina Ilves vei mediahuomion kahdella rintamalla. (Tai oikeastaan kolmella, jos myös urheilu eli ottelu Turussa lasketaan mukaan.) 

Ensin kohistiin ensin Michael Keräsestä ja julkisuuteen vuodetusta uhkasakosta. Keskeisiä kysymyksiä oli kaksi: Mikä oli vuodon motiivi? Ja miksi sadan tuhannen euron sanktiosta alettiin vouhottaa juuri nyt – vajaa viikko ennen Ilveksen tämänkertaisten omistajuusjärjestelyjen suurta päivää?

Kiekkoareena repi Case Keräsestä eilen neljä uutista: Keränen itse totesi TPS-pelin jälkeen keskittyvänsä pelaamiseen. Jääkiekon SM-liiga Oy:n toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ei halunnut kommentoida tapausta ja samassa jutussa hänen esimiehensä eli Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen ihmetteli vuotoa. Suomen Jääkiekkoilijat ry:n eli pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela puolestaan tyrmäsi SM-liigan johtoryhmän esityksen kovin sanoin. Kohun keskiössä olevan Ilveksen toimitusjohtaja Esa Honkalehto myönsi nähneensä asiakirjan, mutta oli muuten haluton kommentoimaan jupakkaa.

Sakkorangaistusta ja siirtoa Jokereista Ilvekseen puidaan varmasti vielä moneen otteeseen.

Eikä Ilveksen esilläolo siihen päättynyt. Keltavihreät värit olivat vahvasti esillä myös illalla, Yle Puheen Kiekkokierroksella. Aänessä olivat yksi edellisistä ostajakandidaateista eli 2013 Marko Sjöblom

Sjöblomin lisäksi omistajuusjärjestelyä pohdittiin Yle Puheella päivänpolttavastakin vinkkelistä. Pitkän linjan ja monen roolin Ilves-vaikuttaja Juha Pajuoja paljasti Ylelle, että uusi omistajaryhmä koostuu kymmenestä henkilöstä. Aamulehti jatkoi uutista keskiviikkona, että vahvat huhut rakennusalan yrittäjän Petri Hietasen aiempaa isommasta roolista Ilves Hockey Oy:ssä pitävät paikkaansa.

– Kyllä se näin on, mutta meitä on isompi, kymmenen hengen porukka. Olen vain yksi toimija siellä, Hietanen vahvisti Aamulehdelle.

Hietanen ja muu ryhmä ovat siis hankkimassa Ilveksen pääomistajuuden Vincent Manngardilta. Asia on tarkoitus vahvistaa ensi  tiistaina eli 7. helmikuuta seuran ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Jos – ja Ilveksen omistajuusjärjestelyjen osalta jossittelu on osa tarinaa – Manngard on tällä kertaa tosissaan ja vakavissaan.

Hietasen mukaan ostajaryhmää yhdistää Ilvekselle sykkivä sydän. Hän on itse tunnustanut seuran värejä pienestä saakka ja omistaa jo nyt 6,5 prosenttia Ilves Hockey Oy:n osakkeista.

– Uudessa ryhmässä on vanhoja pelimiehiäkin ja paljon kiekko-osaamista. Uskon, että tästä tulee vielä hyvä. Ensin rakennamme pitävän perustan ja jatkamme siitä. Muutos vie 2–3 vuotta, sillä töitä on paljon, Hietanen kertoi Aamulehdelle.

Hietanen oli hiljattain Ilveksen hallituksessa tekemässä kululeikkauksia.

– Se oli tulipalojen sammuttamista. Tehtävä oli aika toivoton, hän kuvailee.

Oletko uuden ryhmän keulakuva?

– En ole.

Onko keulakuva Risto Jalo?

– Sanotaan niin, että arvaus on aika valistunut. Soita Ripalle!

Iltalehden tavoittama Jalo oli asiasta vaitonainen.

– Ei ole kyllä mitään kommentoitavaa. Tuo tuntuu aika oudolta, kun meillä on yhtiökokous (7. helmikuuta), jossa anti lähtee liikkeelle. Ei voi oikein olla mitään porukkaa, Jalo toteaa.

Ja jos valistuneita arvauksia saa esittää lisää, Hietasen ja Jalon roolin selvittyä aletaan raottaa salaisuuden verhoa siltä osin, ketkä kahdeksan muuta Ilves-henkistä ovat mukana.

Ilves siis pysyy otsikoissa seuraavatkin päivät. Mutta tuoko julkisuus rahaa seuran pelastamistalkoisuus, se on kokonaan eri juttunsa.