NÄKÖKULMA: Hyvällä viihteellä saa olla hintansa - Lukko teki A-nuorten pääsylippujen kanssa ymmärrettävän päätöksen

A-nuorten pudotuspeleissä sattuu ja tapahtuu. Lukko kaatoi puolivälierissä Bluesin ja pelaa seuraavaksi välierissä HPK:ta vastaan. Kuva: Esa Urhonen

Lukon päätös laittaa lipunhinta A-nuorten välieräpeleihin aiheuttaa pomminvarmasti parranpärinää, mutta on mielestäni oikea.

Täytyy myöntää, että itsekin olin aluksi toista mieltä, kun juttelin liigajoukkueesta A-nuoria auttamaan tulleen hyökkääjä Eetu Koivistoisen kanssa puolivälieräpaikan varmistuttua. Totesimme silloin yhteistuumin, että toivottavasti pelit pysyvät ilmaisina, jotta kansa löytäisi halliin ja Rauman kiekkokevääseen saataisiin hienoja tapahtumia.

Ja löysihän se, Bluesia vastaan pelattujen puolivälieräpelien yleisömäärät olivat Raumalla 1 090 ja 2 060! Luvut ovat muuten melkoisen komeita, kun niitä vertaa kotimaisista palloilusarjoista vaikkapa jalkapallon Veikkausliigan (2 551), Korisliigan (939), lentopallon Mestaruusliigan (miehet 601, naiset 399) tai Salibandyliigan (551) yleisökeskiarvoihin. 

Mielipiteeni pääsylippujen hinnasta muuttivat entinen maajoukkuejalkapalloilija Antti Pohja ja nykyinen KHL-kiekkoilija Tommi Taimi.

– Jos lipun hinnan heittää vitosen ja kympin väliin, niin ihmiset, jotka haluavat peliin tulla, tulevat kyllä sen katsomaan, Taimi vakuutti taannoin, kun keskustelimme, pitäisikö Lukon pyytää lopuista peleistä pääsymaksu. 

Tulkitsin Taimen puheet niin, että porilaispuolustajan mielestä pääsylipun merkitykselliseen urheilutapahtumaan kuuluu maksaa. Kyse on urheilun kunnioittamisesta.

A-nuorten pudotuspelit ovat kiistatta hyvää ja aitoa urheiluviihdettä. Parempi puoliskoni oli viime lauantaina Bluesia vastaan katsomassa ensimmäisen A-nuorten ottelunsa ja innostui ääneen, kuinka vauhdikasta ja viihdyttävää peli on. Paljon sanottu jääkiekkoon kuin mätään kalaan suhtautuvalta ihmiseltä, jota ei Lukon liigapeleihin saa edes ilmaiseksi. 

Ihan tuulesta temmattuja Taimen puheet eivät ole. A-nuorten pudotuspeleistä kymmenen euron lipunhintaa on pyytänyt esimerkiksi Taimen kasvattajaseura Porin Ässät. Sen ovat halunneet maksaa tuhannet katsojat. Kun TPS voitti A-nuorten mestaruuden keväällä 2015, Turkuhallissa ratkaisevaa finaalia seurasi sarjan kaikkien aikojen yleisöennätys, 10620 katsojaa. Siitäkin huolimatta, että lipunhinta oli viisi euroa.

Pohja kirjoitti aihetta liipaten Etelä-Suomen Sanomiin hyvän kolumnin ilmaislipuista. Hän ironisoi käyvänsä kaupassa, leffassa, harrastuksissa ja matkustavansa junallakin aina ilmaiseksi, eihän mistään maksaminen nyt tule kuuloonkaan.

Kolumninsa lopuksi Pohja vakavoituu muistuttamaan, että lipputuloilla pyöritetään ja kehitetään urheiluseurojen toimintaa. Kuten toimitusjohtaja Timo Rajalan mukaan Lukko aikoo Nuorten SM-liigan ratkaisupelien tuloilla kehittää A-nuortensa toimintaa. Jos Lukko Oy tosiaan ohjaa rahat junioreille, eikä liigajoukkueen pohjattomaan rahareikään, maksavat katsojat laittavat euronsa hyvään tarkoitukseen: junioriurheilun tukemiseen.  

Jo sosiaalisessa mediassa syntynyt parku tuo mieleen taannoisen Lukon parkkipaikkakohun. Nettikeskustelut ja Länsi-Suomen tekstiviestipalsta räjähtivät raivostuneesta palautteesta, kun Lukko asetti Äijänsuolle pysäköintimaksun, jollainen monella muulla liigaseuralla jo oli. Pahin raivo laski ehkä parissa viikossa ja täynnä autoja se parkkipaikka on edelleen joka liigapelissä ollut.

Ymmärrän, että opiskelijan tai vähävaraisen perheen budjetissa viiden tai kymmenen euron lipunhinta voi oikeasti tuntua suolaiselta. Moni taas valittaa, mutta tunkee silmänräpäyksessä saman summan pelikoneeseen, baaritiskille tai savukkeisiin.

Olisihan Lukko voinut pettymyksiä tuottaneen juhlakauden päätteeksi yrittää sovinnoneleenä liehitellä raumalaista kiekkoyleisöä ja pitää A-nuorten pelit ilmaisina. Ei olisi edelleenkään huono veto, että Lukko ja Kivikylän Areenan nimisponsori tarjoaisivat hyvän mielen eleenä katsojille vaikkapa ilmaiset erätaukomakkarat. 

Silti. Ei se mielestäni väärin ole, jos hyvällä viihteellä on hintansa.