Näkökulma: HIFK tarvitsee Aaltoselta tehoja

Juhamatti Aaltonen on HIFK:n kultakypärä, mutta on ollut tehoton viime aikoina. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Juhamatti Aaltosen hyökkäystehojen ja suoranaisen taituruuden laskettiin alun perinkin olevan ratkaisevia puntaroitaessa HIFK:n pudotuspelimahdollisuuksia, ja niin ne ovatkin. Mutta ihan eri syistä, kuin odotettiin.

Jääkiekkoromantikot hellivät yhä ajatusta Aaltosen finaalien seitsemännen ottelun jatkoajalla vuonna 2014 Tapparaa vastaan tekemästä voittomaalista. Odottakaa, hän voi tehdä sen meillekin. Olihan hän runkosarjassakin HIFK:n pisteykkönen ja teki muutaman maalin, jotka kelpaavat jokaiseen kauden aikana tehtyyn maalikoosteeseen.

Mutta todellisuus on ollut jotain aivan muuta. Hän oli runkosarjassa HIFK:n pisteykkönen ja teki 19 maalia, joilla oli seuran ykkönen Roope Hintzin ohella. Mutta viimeksi hän teki maalin helmikuun lopussa Turussa tappio-ottelussa TPS:ää vastaan. Sen jälkeen HIFK on pelannut yhdeksän runkosarjan ottelua ja kaksi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Yksitoista ottelua maaleitta on ikuisuus maalintekijälle. Ja se on ongelma HIFK:lle.

Syöttö elintärkeään tasoitusmaaliin Kärpät-sarjan ensimmäisessä ottelussa oli loistava. Hän imi kolme pelaajaa kimppuunsa ja houkutteli Kärpät tekemään puolustusvirheen. Kun vastustaja oli tehnyt virheensä, niin Aaltonen löysi vapaan Lennart Petrellin, joka syötti nopeasti Jarkko Malisen tekemään maalin. Juuri niin kuin jääkiekkoromantikot ajattelivatkin.

Mutta noiden yhdentoista ottelun aikana Aaltosen saldo on 0+4 ja hän on miinus 2. Tuona aikana 18 HIFK:n pelaajaa on tehnyt vähintään yhden maalin. HIFK on voittanut kahdeksan noista otteluista. ”Juhiksen” saldoilla olisi kuka muu tahansa joutunut jo ulos kokoonpanosta, mutta hänellä on seuran hyökkääjistä pudotuspeleissä suurin peliaika.

Peliaika on suuri etenkin ylivoimatilanteissa, mutta niissä hänen pelatessaan HIFK:n peli on suorastaan toivottoman hidasta. Kaikki tietävät Aaltosen laukauksen olevan yksi liigan kovimmista, mutta peli on myös helppo lukea. Tasakentällisin Aaltosen puolustuspeli on lähinnä muodollista. Tuntuu, kuin hän ei kestäisi sitä, että muut ovat nousseet ratkaisurooliin. Tai että hän olisi halunnut jatkosopimuksen, mutta HIFK ei tehnyt sitä.

Aaltonen aloitti pudotuspelit Corey Elkinsin ketjussa, mutta ei puolustusasenteensa takia sopinut siihen. Niin viereen tulivat kaksi muuta alisuorittajaa Malinen ja Petrell. KooKoosta tullut kolmikko on tehnyt yhteensä kolme maalia, joka on varmasti paljon vähemmän kuin odotettiin. ”Lennun” kausi on tehojen suhteen ollut pettymys, mutta asenteellisesti hän ei ole koskaan sitä.

Jos HIFK mielii menestyä TPS:ää vastaan, niin se tarvitsee maaleja Aaltoselta ja KooKoosta tulleilta.

Jos HIFK mielii menestyä TPS:ää vastaan, niin se tarvitsee maaleja Aaltoselta ja KooKoosta tulleilta. Hyökkäys on muuten tasapainoinen. Hintzin ketju kantaa päävastuun, ja muut tukevat hyvin sitä. Kärppiä vastaan niin Robert Leino, Jasse Ikonen, Tomi Tuomisto kuin Elkins osoittivat sen hyvin.

Joukkue näytti valtavaa venymiskykyä voittamalla Kärpät kahdesti jatkoajalla. Hyökkäyksessä ei oikeastaan ole muuta vikaa kuin Aaltosen tehottomuus ja pettymys KooKoosta tulleiden panokseen.

Joukkue päästi yllättävän monta maalia Kärppiä vastaan. Liian monta kertaa pelaajat eivät tienneet, mitä muut tekivät. Peli oli siinä mielessä vieläkin ”hakusessa”. Suurin syy varmasti on lähes mieletön loukkaantumissuma pitkin kautta.

Maalivahtipelissä ei ongelmia ole. Kevin Lankinen teki tärkeitä torjuntoja Kärppiä vastaan. Niklas Bäckström on vielä ollut varalla.

TPS lähtee sarjaan selkeänä suosikkina, kun se on kotijoukkue, on päässyt sopivasti huilimaan ja hallitsi keskinäisiä otteluita. HIFK voitti lokakuussa Turussa, mutta kolme muuta peliä päättyi TPS:n eduksi. Maaliero oli sen hyväksi 14–8.

HIFK:lla on kuitenkin mahdollisuutensa. Se on sitkeä, parhaimmillaan hyvin puolustava ja on ratkaisuvalmis. Erikoistilanteet ovat olleet surkeita ja niiden on parannuttava. Mutta katseet kääntyvät myös Juhamatti Aaltoseen. Joka hänet on penkitettävä tai hänen on herättävä tehottomuudestaan. Kun edellinen ei tapahdu, niin odotukset ovat jälkimmäisessä.