Mukavien muistojen lähteillä

Tuttu mies ja tuttu areena. Niklas Hagman istahti keskiviikkona iltapäivällä Raksilan päätykatsomoon.

Kuka muistaa, kuka teki Kärppien divarijoukkueen viimeisen virallisen maalin keväällä 2000?

Kyllä. Hän on Niklas Hagman, joka ikimuistoisessa nousukarsintottelussa Oulussa niittasi Pelicansia vastaan loppulukemat 4–1:een.

Täysosuma ei kuitenkaan jäänyt Hagmanin viimeiseksi Kärppien velvoittavassa univormussa. Hän nimittäin takoi liigakaudella 2000–2001 peräti 28 maalia.

Nyt hän on taas – 15 vuoden tauon jälkeen – tutun areenan seinien sisäpuolella. Runsas viikko sitten julkistetun nykyisen sopimuksen taustoja ja aikataulua hän ei halua kommentoida, mutta loppukesä 1999 on jäänyt lähtemättömästi mieleen.

– Se oli tällaiselle stadin pojalle iso juttu lähteä Ouluun ja divariin. Kaikki sanoivat ”ei mitään järkeä”, ja ”ei kannata”, Hagman muistaa.

Mutta nuorukainen oli tehnyt päätöksensä, sillä pääkaupunkiseudun kolmesta eri liigajoukkueesta ei HIFK-taustaiselle lahjakkuudelle löytynyt roolia, johon hän olisi halunnut.

– (Juhani) Tamminen, (Juha) Junno ja (Jari) Laukkanen saivat minut vakuuttuneeksi, että saan Oulussa ison roolin ja jos nousu tapahtuu, saan mahdollisuuden jatkaa liigassa.

Hagmanille päätös osoittautui napakympiksi. Hän nousi pelaajana uudelle tasolle, ja mikä uran kannalta merkittävintä: Florida Panthers imaisi hänet NHL:ään, ja kiertue talaliigassa kesti viidessä eri joukkueessa kymmenen kauden ajan.

-Oulussa kaikki, mitä toivoin, myös tapahtui. Vaikka liigakausi päättyi neljänteen sijaan, se oli meille sarjanousijana melkein kuin mestaruus. Pudotimmehan runkosarjan voittajan Jokerit puolivälierissä, Hagman muistaa.

"Meille pelaajille uuteen joukkueeseen meneminen on aina helppoa. Sinulla on heti 20 uutta kaveria, vaikka eihän kaikista ystäviä tule. Ja vaikka ei jostakin tykkää, tai joku ei tykkää sinusta, kyllä kaukalossa blokataan laukauksia toisen puolesta ja tehdään kaikki joukkueen eteen."

Vuosituhannen vaihteessa Hagman asui Välkkylän opiskelijakylässä, mutta nyt asunto on löytynyt Oulun keskustasta. Perheeseen kuuluvat Piritta-vaimon lisäksi 9-, 7- ja 4-vuotiaat lapset.

– Perhe pysyy stadissa, koska heillä kaikilla on siellä omat rutiininsa. Mutta lentokoneet kulkevat molempiin suuntiin, minä käyn enemmän siellä, mutta kyllä perhekin käy täällä.

Niklas Hagman avasi kautensa viikonloppuna Tampereen Hakametsässä Ilvestä vastaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Hagman on pitkän uransa aikana edustanut 12:ta eri seuraa, joten uuteen ympäristöön sopeutuminen on hänelle ikään kuin rutiinijuttu.

– Arvostan heitä, jotka pelaavat koko uransa samassa seurassa, mutta itse olen sitä sorttia, että pitää nähdä uutta, Hagman kuvailee.

– Meille pelaajille uuteen joukkueeseen meneminen on aina helppoa. Sinulla on heti 20 uutta kaveria, vaikka eihän kaikista ystäviä tule. Ja vaikka ei jostakin tykkää, tai joku ei tykkää sinusta, kyllä kaukalossa blokataan laukauksia toisen puolesta ja tehdään kaikki joukkueen eteen.

Oulussa ennestään tuttuja kasvoja on riittämiin.

– Ilun (Mikkolan) kanssa tahkosimme kaikki juniorimaajoukkueen ikäluokat, Lasse (Kukkonen) oli täällä silloin, myös Spede (Mika Pyörälä) ja tietysti Haba (Harri Aho), joka on nyt urheilutoimenjohtaja. Muista yhteyksistä tunnen Mikko Lehtosen, Jesse Saarisen ja Jussi Rynnäksen.

Vuosien 2001–2016 välisenä aikana Hagman kävi Oulussa tasan kaksi kertaa.

– (Janne) Niinimaan häissä muutama vuosi sitten ja Ässien kanssa kolmisen vuotta sitten. Molemmat olivat pelkkiä pikavisiittejä.

"Jatkan niin kauan, kun tämä touhu on kivaa, pysyn mukana ja pystyn attamaan joukkuetta."

Hagman on nyt 36-vuotias, joten tulevaisuudesta puhuminen ei ole yksiselitteistä.

– Tällä hetkellä elän vain tätä hetkeä ja ajattelen uraa vuosi kerrallaan. Pelaanko viiden vuoden päästä? Se on kyllä tosi kaukana.

Hagmanin sopimus Kärppien kanssa kattaa loppukauden. Voisiko hän seurata Niklas Bäckströmin jalanjälkiä ja palata Kärppien ja pitkän NHL-uran jälkeen isiensä maille HIFK:hon?

– Ei voi tietää. Perhe tosin on Helsingissä..., Hagman pyörittelee.

Pelaamisen suuntaviivat määrittelee hyvin pitkälle se, miten peli-ilo ja polte lajiin säilyvät.

– Jatkan niin kauan, kun tämä touhu on kivaa, pysyn mukana ja pystyn attamaan joukkuetta.

Hagman pukeutuu tuttuun #9 kärppäpaitaan torstaina, kun hallitseva mestari Tappara saapuu Ouluun. Edellisen kärppäottelunsa Raksilassa Hagman on pelannut keväällä 2001, jolloin TPS haki välierissä 4–2-voiton.

– Isoin juttu oli jo se, että pelasin viime lauantaina Tampereella Ilvestä vastaan, mutta totta kai toivon saavani kotiyleisön edessä lisälatausta. Jos ei olisi perhosia vatsassa, se olisi huono juttu.

 

Niklas Hagman.

Syntynyt. 5.12. 1979 Helsingissä

184 cm, 93 kg, laitahyökkääjä, ampuu vasemmalta (left).

SM-liigassa HIFK:ssa, Bluesissa, Kärpissä ja Ässissä yhteensä 140 runkosarjan ottelua pistein 52+37=89. Pudotuspelejä 12 pistein 4+1=5.

NHL:ssä pudotuspelit mukaan lukien 800 ottelua pistein 151+157=308. Seurat Florida, Dallas, Toronto, Calgary ja Anaheim.

KHL:ssä Jaroslavlissa ja Jokereissa pudotuspelit mukaan lukien 160 ottelua pistein 36+40=76.

117 A-maaottelua. Olympiahopeaa 2006 ja -pronssia 2010. U20 MM-kultaa 1998.

Sveitsin mestari Davosissa NHL:n työsulkukaudella 2004–2005.