MM-turnauksen pahin floppi sai kylmää kyytiä

Johtajakin poissa. Tähtipuolustaja Zdeno Chara jätti MM-turnauksen väliin monen muun slovakialaistähden tavoin. Kuva: Jukka Rautio.

Mikä on MM-turnauksen pahin floppijoukkue – Slovenia? Valko-Venäjä? Italia?

Ei, ei ja vielä kerran ei.

Tämä titteli kuuluu ilman muuta suuruutensa kadottaneelle Slovakialle.

Vielä vuosituhannen alussa Slovakia taisteli jatkuvasti MM-mitaleista, mutta kevään 2012 sensaatiomitalia lukuun ottamatta eripurainen joukkue on juuttunut A-sarjan jälkijoukkoon. Slovakia jää tänä keväänä jo neljännen kerran peräkkäin puolivälierien ulkopuolelle.

Zdeno Cigerin luotsaama joukkue on pystynyt voittamaan toistaiseksi vain Italian. Vastapainoksi Slovakia on hävinnyt Latvialle, Tanskalle, Saksalle ja nyt Venäjälle murskanumeroin 0–6.

Kun jäljellä ovat vielä alkulohkon kamppailut MM-mitaleista taistelevia USA:ta ja Ruotsia vastaan, lisäpisteitä ei ole luvassa.

Näin Italia-voitto voi nousta vielä suurempaan arvoon kuin osattiin kuvitellakaan. Kentis A-sarjapaikka säilyy sen ansiosta.

Mikä Slovakiaa oikein vaivaa?

Alamäkeen on löydettävissä kolme isoa syytä.

1) Keskinäiset ristiriidat

Slovakian huippupelaajat ja kiekkojohtajat ovat olleet isoissa erimielisyyksissä jo muutaman vuoden ajan. Ristiriidat kärjistyivät kaksi vuotta sitten, kun Igor Nemecek sai neljän vuoden jatkoajan Slovakian jääkiekkoliiton presidenttinä.

Hämärän äänestyksen jälkeen noin 50 huippupelaajaa ryhtyi maajoukkueboikottiin Michal Handzusin johdolla. Välirauha löytyi puoli vuotta myöhemmin, kun Nemecek suostui uuteen äänestykseen seuraavana kesänä (2016).

Uusi kamppailu päättyi liikemies Martin Kohutin voittoon. Tämäkään ei miellyttänyt läheskään kaikkia. Niinpä eripura jäi, vaikka Nemecekistä päästiin eroon.

2) Kansallistunto hiipunut

Kun Tshekkoslovakiasta irtautunut Slovakia ilmestyi kansainvälisiin kaukaloihin Lillehammerin olympiakisoissa 1994, pelaajia leimasi poikkeuksellisen vahva kansallistunto.

Se näkyi sekä peliesityksissä että osallistumisinnokkuudessa. Kaikki Slovakian kiekkotähdet lähtivät maajoukkueen avuksi aina 2000-luvun alkupuolelle asti. Kukaan ei puhunut väsymyksestä eikä valittanut pieniä kolhuja. Välillä mukaan lähdettiin jopa puolirampana.

Loistojakso huipentui kevään 2002 maailmanmestaruuteen.

Viime vuosina kieltäytymiset ovat lisääntyneet koko ajan – välillä syy on ollut hyvinkin mitätön.

Ääripää tuli eteen tänä kevään, kun kukaan Slovakian kolmestatoista NHL-pelaajasta ei lähtenyt maajoukkueen avuksi MM-turnaukseen.

3) Missä uudet huippupelaajat?

Slovakian parhaat hetket rakentuivat pitkälti samojen huippupelaajien ympärille. Kaikki muistavat Peter Stastnyn, Peter Bondran, Miroslav Satanin, Zigmund Palffyn, Jozef Stümpelin, Handzusin, Robert Svehlan, Zdeno Charan ja kumppanit.

Kun NHL:ssä oli parhaimmillaan reilut 30 slovakialaiskiekkoilijaa, tällä kaudella luku oli vain 13.

Kun heistä kovimman saldon (46 pistettä) teki Detroitin Tomas Tatar, Slovakian jyrkkä alamäki näkyy selkeästi myös NHL-ympyröissä.

Uusia huippupelaajia on noussut harvoin ja vähän.

Juuri tähän ongelmaan Slovakiassa pitäisi pureutua nyt, mutta energiaa kuluu liian paljon riitelyyn ja keskinäiseen taisteluun.

MM-tulokset

A-lohko:

Venäjä-Slovakia 6–0 (3–0, 2–0, 1–0)

B-lohko:

Slovenia-Valko-Venäjä 2–5 (2–1, 0–4, 0–0)