Miten pelitapa uusitaan, Jukka Rautakorpi?

Tapparan uusvanhan valmennusryhmän muodostavat tällä kaudella Jukka Rautakorven lisäksi Marko Ojanen (vas.), Petri Tuononen ja Janne Grönvall. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tapparan tyrmäysvoitto Ilveksestä nosti estradille erityisesti kirvesrintojen uudistuneen pelitavan. Oransseissa housuissa nähtiin huomattavan aktiivinen joukkue, ja viime vuosina paljon puhuttu keskialueen träp esimerkiksi loisti poissaolollaan.

– Kaksi ja puoli viikkoa olemme harjoitelleet ja kehittäneet peliä pala palalta. Aina olemme ottaneet mukaan uusia palasia, viimeksi torstaina, Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi kertoo.

– Joukkueelle tuossa sanoinkin, että tässä on tehty paljon töitä. Joukkueeseen on tullut miehiä sieltä, täältä ja tuolta, mutta silti oltiin heti tässä joukkueessa kiinni. Pelin virtaus oli useasti meillä.

Niin todellakin oli. Tampere Cupin paikalliskamppailu päättyi Tapparan selkeääkin selvempään voittoon. Loppulukemissa 5–1 (2–0, 1–0, 2–1) ei ollut ottelutapahtumiin nähden yhtään kepeää helleilmaa.

– Paljon oli hyviä asioita. Ei voi hirveästi lähteä moittimaan, myönsi myös Rautakorpi.

Ihmiset eivät ole vieraita, mutta meidän tässä pitää uusiutua. Olemme keskustelleet kesän mittaan paljon ja tehneet ajatustyötä. Puheet ja ajatukset ovat pyörineet pelin ympärillä. Kyllähän tämä on ollut yhtä aivoriihtä.

– Kyllähän nämä pelit ovat myös tärkeitä harjoitustapahtumia. Olemme paljon käyneet asioita läpi keskenämme ja pelanneet toisiamme vastaan, nyt pääsimme pelaamaan vastustajaa vastaan, uusvanha päävalmentaja kuvailee peri-rautakorpelaiseen tyyliinsä.

Tapparan pelitavan uudistamisessa on lähdetty niin sanotusti tyhjältä taktiikkataululta. Ilves-voitto osoitti, että muutoksia on jo nyt onnistuttu tekemään paljon. Kuva: Jukka Rautio/EurophotoKauden ensimmäinen harjoituottelu osui sopivaan saumaan. Pelin kehittämiselle varattu aika oli käytetty hyödyksi.

– Tällaisessa pelaamisessa on paljon uutta. Isot periaatteet on käyty läpi. Tämä on tietynlainen prosessi ja progressio, missä pelitapaa on rakennettu palanen kerrallaan.  Niitä palasia on otettu mukaan yksi kerrallaan.

Mitä se palasten mukaan ottaminen tarkoittaa? Anna yksi esimerkki.

– Luistelemme paljon eteenpäin, puolustamme eteenpäin luistelemalla. Sitä on ajettu pelaajille.

Tapparan puolustajat pyrkivät antamaan hyökkäysalueella koko ajan kovan paineen vastustajalle. Seurauksena oli pitkähköjä jaksoja Ilveksen päässä, jossa keltavihreät pyörivät ympyrää kuin lihapiirakka mikrossa.

Tarkoitus taisi korostetusti olla, että pakit eivät pahemmin peruuttele?

– Kyllä, se on yksi esimerkki. Se on vaativaa pelaajlle – mutta toisaalta: saa pelata.