Miten sinusta tuli Pelicansin pomo, Pentti Matikainen?

Pentti Matikaisen pitälle ansiolistalle lisättiin tällä viikolla uusi liigaseura, kun Pelicans valitsi monessa mukana olleen kiekkovaikuttajan hallituksensa puheenjohtajaksi. Kiekkoareena kysyi Matikaiselta, miksi hänestä tuli Pelicansin puheenjohtaja ja miten hän aikoo toimia.

Olit jo ”eläkkeellä” jääkiekosta? Miten ja miksi ryhdyit Pelicansin puheenjohtajaksi?

– Nupen [pääomistaja Pasi Nurminen] kysely tuli ”ihan puskista”. Mietin hetken asiaa, mutta hänen kertomansa niin hallituksesta kuin seuran tavoitteista vakuuttivat minut. Kun ”virtaa” vielä on, niin päätin lähteä mukaan.

Millainen puheenjohtaja aiot olla?

– Sanoin heti, etten aio olla mikään ”kerran kuussa kokouksissa” -puheenjohtaja, vaan haluan tietää, mitä toimisto tekee, ja tuntea joukkueen. Aion käydä peleissä paljon ja tutustua hyvin kaikkiin. Tietenkin aktiivisuuteni pitää olla sellaista, etten sotke mitään, vaan vain autan ja ideoin mahdollisuuksieni mukaan. Lahteen en muuta, mutta etäisyys kodistani Helsingissä on sopiva.

Millaiset tavoitteet Pelicansilla on?

– Nupe sanoi heti, ettei uusia pelaajia etsitä ainakaan vielä. Halutaan ensin edetä nykyisellä joukkueella. Seura teki viime kaudella plussatuloksen, ja sen taloudellinen tilanne on nyt hyvä. Iso kiitos siitä kuuluu edelliselle toimitusjohtajalle Ilkka Kaarnalle. Nykyisen Tomi-Pekka Kolun on hyvä edetä siitä. Toiminnallisesti haluamme yhä kehittää junioripuoltamme. Meillä on talousalueella noin 1500 junioria, mutta uusia liigapelaajia siitä massasta ei aina tule riittävästi.

Mitkä ovat mahdollisuudet menestyä liigassa?

PM: Ei siitä pitkää aikaa ole [2012], kun joukkue oli loppuotteluissa. Silloin Pelicans oli runkosarjassakin kakkonen. Kun kaikki osuus kohdalleen, niin hyvä menestys voi toistua. Mutta realisti pitää olla. Liiga on vaikea sarja, eikä mihinkään haihatteluun ole syytä. Taustat ovat nyt hyvät. Menneisyys vain on huono.

Petri Matikainen on päävalmentaja. Onko hankalaa, kun P. Matikaisia on seurassa nyt kaksi?

– Ei siitä mielestäni mitään haittaa ole. Toimimme eri sektoreilla, ja organisaatio tietää hyvin, kummasta on aina kyse.

Pentti Matikainen on SM-liigassa ollut pelaaja (SaiPa), päävalmentaja (SaiPa, Kärpät, HIFK, Lukko, HPK), toimitusjohtaja (HIFK) sekä urheilutoimenjohtaja (Ässät). Puheenjohtaja hän on aiemmin ollut Jokipojissa Mestiksessä.

Matikaisen urasta niin SM-liigassa kuin maajoukkueissa on juuri ilmestynyt kirja Mies joka vei Leijonat mitaleille (Tammi). Kotimaisen puolen ohella siinä kerrotaan, miten Suomi saavutti hänen päävalmentajakautensa aikana ensimmäiset arvokisamitalinsa.