Miten A-nuorten erikoinen episodi oli mahdollinen? – Eikö tilastojärjestelmä varoita edustuskelvottomista pelaajista?

Ristiriita tuloksissa ja tilastotapahtumissa. Äkkiseltään katsottuna Ässät–Ilves-ottelun pöytäkirja on niin kuin sadat vastaavat muutkin verkkopöytäkirjat. Ilveksen tekemät neljä maalia näkyvät normaalisti, mutta lopputuloksen kohdalla on luku nolla. Kuva: Ruutukaappaus tilastopalvelu.fi-sivulta.

Nuorten SM-liigan runkosarja päättyi tiistaina, mutta yhden ottelun lopputulos ja joukkueiden sarjasijoitukset muuttuivat vielä päätössummereiden soituakin.

Edustuskelvotonta pelaajaa käyttänyt Ilves menetti päätöskierroksella Porista hakemansa 4–3-vierasvoiton Ässistä. Tulos olisi tuonut tamperelaisille neljännen sijan, neljän päivän valmistautumisajan ja kotiedun puolivälieriin.

Maalin tappio oli jättämässä porilaiset sijalle kahdeksan. Sijoitukset kellahtivat kuitenkin tasaisessa sarjassa päälaelleen Ilveksen käytettyä edustuskelvotonta pelaajaa.

Kamppailun jälkeen mediakuutiolla komeillut tulos 3–4 kääntyi porilaisten protestin jälkeen Ässien 5–0-voitoksi.

Ilveksen kokoonpanossa nähty edustuskelvoton pelaaja oli kymppitilinsä täyteen saanut puolustaja Miska Kukkonen. Hän päätyi kokoonpanoon Ilveksen virheen seurauksena. 

Syyllinen on ilman muuta edustuskelvotonta pelaajaa peluuttanut Ilves ja joukkueenjohtaja, jonka sormien läpi Kukkonen kokoonpanoon päätyi. Sopii kuitenkin kysyä, miksi tilastointi- ja tulosjärjestelelmä ei varoittanut tai estänyt pelaajan päätymistä kokoonpanoon.

Käytössä oleva titu-järjestelmä on näet pohjimmiltaan niin tarkka, että systeemi "herjaa" kokoonpanoja kirjatessa vähäpätöisemmiissäkin tapauksissa, esimerkiksi silloin, jos kokoonpanoon yrittää merkitä epähuomiossa kaksi pelaajaa samalle pelipaikalle, vaikkapa ykköskentällisen vasemmaksi laitahyökkääjäksi.

Erikoiselta tilastojärjestelmän "musta aukko" vaikuttaa myös siksi, koska Jääkiekkoliiton tulospalvelu uudistui helmikuun alussa. Tällä viikolla ilmestyneessä Leijonat-lehdessä esimerkiksi listattiin "kymmenen syytä, miksi Jääkiekkoliiton tulospalvelu-uudistus on hyvä juttu". Kymppien kertyminen ei kuitenkaan päivity järjestelemään, vaan edustuskelpoisuuksien varmistaminen kuuluu joukkueenjohtajille.

Ässät puolestaan käytti hyväkseen sääntöjen suomaa mahdollisuutta protestoida.

Kokonaan toinen kysymys on, kuinka paljon Ilveksen kokoonpanon nuorin pelaaja, vasta 16-vuotias Kukkonen, oli vaikuttamassa vierasvoittoon. Hän näet oli mukana seitsemäntenä puolustajana ja koko ottelussa peliaikaa tuli Ilves-pelaajista toiseksi vähiten (9.48).

Itse ottelussa paikasta neljän joukkoon pelattiin loppusummeriin asti täysillä ja tosissaan. Ässät teki 3–3-tasoituksensa ilman maalivahtia ja haki vielä tasatilanteessakin voittomaalia kuudella kenttäpelaajalla, kunnes Ilves toimitti kiekon tyhjään porilaisverkkoon 22 sekuntia ennen peliajan umpeutumista.

Lopputuloksen muutos nosti Ässät sijalle neljä. Ilves puolestaan putosi pisteen erolla sarjataulukon viidenneksi. Niinpä puolustava mestari jatkaa kauttaan Villi kortti -kierroksella jo torstaina Jyväskylässä 12:nneksi päätyneen JYPin vieraana.