Mitä sympaattisin tuttavuus

Ivan Svarny hyppää ensimmäistä kertaa uuden joukkueensa kotijäälle lauantaina, jolloin Kärpät kohtaa Raksilassa Pelicansin.

Haastateltavina on ollut satoja, ellei tuhansia eri ihmisiä elämänpiirin kaikilta alueilta; on muun muassa vanhoja, nuoria, johtajia, duunareita, kulttuurivaikuttajia – ja tietenkin urheilijoita. Heitäkin lajien koko kirjosta; suurista kansainvälisistä menestyjistä aivan tavalliseen kuntoliikkujaan.

Mutta kuka on tämä slovakki, joka nousee ensitapaamisella sympaattisuudellaan heti TOP-kymppiin? Mies on mukava kuin mikä. Ystävällinen, mutta ei imelä. Luottamusta herättävä hyvä ja aito ihminen.

Hän on Ivan Svarny – Kärppien uusin slovakkivahvistus KHL-joukkue Slovan Bratislavasta.

Haastattelutuokio sujuu ensi sekunnista alkaen niin, että aivan kuin olisimme olleet ystäviä aikojen alusta lähtien.

Mutta suitsutukset sikseen. Annetaan myös Ivanille puheenvuoro.

 

Kerro näistä viime päivistä, kun jouduit tekemään päätöksen lähdöstä Ouluun.

 

Päätös oli tehtävä nopeasti, eikä minulla ollut paljon aikaa miettiä. Minulla oli kaksi muutakin vaihtoehtoa, lopettaa kausi kokonaan tai mennä kevääksi kotikaupunkini Nitran joukkueeseen, mutta Kärppien tarjous – enkä nyt tarkoita rahaa – oli niin houkutteleva, että päätös ei ollut vaikea. Kärpät on perinteikäs joukkue, niin kuin Slovan Bratislava. Haluan auttaa Kärppiä pääsemään tavoitteeseena ja antaa sille kaiken intohimoni. Ja toiseksi, täältä pääsen paremmin ponnistamaan Slovakian MM-kisajoukkueeseen, joka on toinen ehdoton tavoitteeni tänä keväänä.

 

Et ehtinyt pelata Slovanin viimeistä ottelua, koska siirtoraja oli menossa umpeen. Miltä se tuntui?

 

Haikealta. Aina haluaisi olla läsnä, kun kauden viimeinen peli koittaa, mutta tämä on elämää. Ei sitä aina saa mitä haluaa. Kuulin, että viimeisessä pelissä kannattajat olivat vuolaasti kiittäneet pelaajia, joista kymmenkunta lähtee ihan näinä päivinä koteihinsa eri puolille maailmaa.

 

Pelasit eilen (torstai) ensimmäisen liigapelin Kärppien paidassa. Miten se sujui?

 

Peli oli nopeaa, emmekä pelanneet huonosti. Jos peliaikaa olisi ollut vielä viisi minuuttia lisää, olisimme varmasti tasoittaneet ja vieneet pelin jatkoajalle.

 

Entä henkilökohtaisesti?

 

Aina on parannettavaa, mutta olin jäällä hyvin luottavainen. Pelaajat selvittivät minulle pelisysteemiä, mikä auttoi paljon, mutta töitä on vielä paljon edessä.

 

Minkäläinen joukkue Kärpät on?

 

En nyt kahden päivän perusteella voi sanoa mitään syvällistä, mutta ensivaikutelman perusteella mahtava ryhmä, joka tekee kovasti töitä. Etukäteen tosin olin jutellut jo Jozef Stümpelin kanssa, joka kehui kaupunkia ja Kärppiä. Sain tietoja myös joukkuekaveriltani Radek Smolenakilta sekä Michel Miklikiltä (JYP), jolle soitin.

 

Stümpel pelasi Kärpissä keväällä 2012 ja on nykyään 44-vuotias. Vieläkö hän pelaa???

 

Kyllä, Liptovksy Mikulaksen joukkueessa Slovakian Extra-liigassa. (39 ottelua, 5+11=46).

 

Vieläkö hänellä on puumaila?

 

(Naurua) On. Hänen mielestään mailan pitää olla painava.

 

Tämä kausi on vielä pahasti kesken, mutta oletko jo pohjustanut sitä, missä pelaat ensi kaudella?

 

Olen saanut Slovanilta tarjouksen, mutta en ole allekirjoittanut sitä. Olen edelleen avoin joka suuntaan.

 

Voisiko Oulu ja Kärpät olla yksi vaihtoehto?

 

Jos GM ja valmennusjohto ovat minuun tyytyväisiä ja haluavat minun jatkavan, lupaan todella huolellisesti miettiä sitä vaihtoehtoa. Sen voi sanoa, että tässä ja nyt (kärppäklubilla) olen erittäin onnellinen.

 

Mitä tiesit Oulusta etukäteen?

 

En oikeastaan muuta kuin yöt ja päivät ja niiden pituuden tai lyhyyden. Kaikki ennakkotieto liittyi oikeastaan jääkiekkoon.

 

Onko sinulla perhettä?

 

Perhe on Slovakiassa ja siihen kuuluu vaimon lisäksi 6-vuotias Viktoria ja 3-vuotias Ivan. He tulevat 26. päivä tänne viikoksi. Mutta onneksi ovat skype, whatsap-näköpuhelut ja netti ylipäänsä. Se on aivan kuin olisi kotona, vaikka välimatkaa saattaa olla tuhansia kilometrejä.