Mistä TPS pelaa päätösviikolla?

Liigan runkosarjan päätösviikko käynnistyy Kasitien kulmilla kiehtovana, kun Länsirannikon joukkueet kisaavat keskenään arvokkaista sijoituksista. TPS on jopa uudelta tuntuvassa tilanteeessa, kun Turussa on viime vuosina lähes totuttu "saavuttamaan" vain toinen toistaan synkempiä sijoituksia sarjan pohjamudissa.

Nyt Palloseura sijoittuu sijoille 6–8. Mikä tahansa niistä on kunnianpalautusta viime vuosiin verrattuna, mutta näissäkin sijoituksissa on selvät eronsa. Ilmeisin on tietysti se, että epätodennäköinen kiriminen Lukon sijalle kuusi toisi suoran puolivälieräpaikan. Se olisi ennen kaikkea henkisesti painava signaali onnistumisesta  - niin kannattajakunnalle kuin joukkueelle itselleenkin.

Kutossija toisi myös taatusti kaivattua palautumisaikaa ennen pudotuspelejä. Arpahenkiselle "säälikierrokselle" jääminen sijalta seitsemän tai kahdeksan taas asettaa TPS:n henkisesti tiukkaan rakoon. Kohtuullisesti positiivisissa merkeissä sujunut kausi ei saisi päättyä pariin hätäiseen pudotuspeliin, ja niissä kun koko kausi on helposti yhden onnistumisen varassa. Lisäksi TPS on ollut heikoimmillaan tiivistahtisissa parin pelin rypistyksissä - joukkue on hävinnyt valtaosan perättäisten päivien peleistä jälkimmäisen.

Pikapudotuspeleissä TPS taistelee paitsi oman uskottavuutensa kanssa, myös nälkäistä ja hankalantyylistä altavastaajaa vastaan - kuka ikinä vastaan osuukaan. Vaikka jatkopaikka heltiäisi, sen raapiminen asettaisi turkulaiset yhä tukevampaan altavastaajan asemaan runkosarjan vahvoja kärkijoukkueita vastaan.

Se lienee tosiasia, että taloudellisesti TPS:n tätä(kään) kautta ei pelasta kuin äärimmäisen epätodennäköinen huippumenestys - jos sekään. Sen sijaan urheilullisesti hyvä esiintyminen puolierävaiheessa, jopa yllätyksellä kutkuttelu, voi olla tämänkeväistä painoarvoaan isompi asia jatkoa ajatellen. Siksi Palloseura kaipaisi mahdollisimman hyvät lähtökohdat pysyäkseen HIFK:n, Kärppien tai Tapparan kyydissä puolivälieriin mahdollisesti päästessään.

Runkosarjasijoituksella on myös merkitystä, jos leikitään ajatuksella, että TPS todella pelaa puolivälierissä. Kuudes sija toisi vastaan Tapparan, jota vastaan mustavalkoiset ovat yhtä mahalaskua lukuun ottamatta suoriutuneet jopa tasaväkisesti. Seitsemänneltä sijalta jatkoon ponnistaessa vastaan tulisi Kärpät. Oululaisten kyydissä TPS on pysynyt hetkittäin, mutta pudonnut useimmiten pelillisesti kyydistä kärppälauman peruspelaamisen tahdin kiristyessä.

Kahdeksannelta sijalta puolivälieriin pyrkiessä todennäköisin playoff-vastus olisi runkosarjan voittoon jyräävä HIFK. Helsinkiläisiä vastaan Palloseura on ollut hankaluuksissa valtaosassa kauden kohtaamisista. Kuudes sija ei enää ole pelkästään turkulaisten omissa käsissä, mutta kahteen peliin riittänee panosta viime hetkiin saakka.