Michael Ryanin olemassaolo muistetaan vain palkkapäivänä

Ennen kauden alkua Michael Ryan pystyi vielä harjoittelemaan jäällä. Kuva: Iiro Lehtonen

- Kaikki ulkolaisemme tienaavat selkeästi vähemmän kuin keskimääräisen liigapelaajan palkka. Tarkkoja summia en voi sanoa, totesi Ässien urheilujohtaja Mika Toivola Yle Urheilun haastattelussa viime viikolla.

Toivola on varmasti lausunnossaan muilta osin oikeassa, mutta hän unohti jotain olennaista. Michael Ryan on edelleen Ässien palkkalistoilla, ja hän on koko porilaisjoukkueen kallein pelaaja.

Ei voi pitää suoranaisena ihmeenä, ettei Toivola muista haastattelussaan Ryanin olemassaoloa. Palkkapäivä on tällä hetkellä maksajalle ainoa hetki, milloin yhdysvaltalaisen muistaa helposti. Kahden vuoden sopimuksensa aikana Ryan on pelannut Ässissä tasan kymmenen ottelua. Niissä on tullut kelvolliset tehot 3+3, mutta se ei ole erityisen suuri määrä noin puolen miljoonan euron sijoituksella.

Silminnäkijähavainnot kuitenkin kertovat, että hän on edelleen Suomessa.

Eipä pelaajan muistaminen ole helppoa muillekaan seurassa. Ässät myi lauantaisen paikallistaiston mustia ottelussa käytettyjä pelipaitoja kotisivuillaan. Kyseisestä pelaajalistasta löytyi esimerkiksi kolmosmaalivahti Arttu Kulmalan, ja koko alkukauden sivussa olleen Matti Kuparisen nimet. Ryania ei listasta löydy. Ei Kuparisen tai Kulmalankaan paitoja tietenkään myydä, mutta heidät seurassa edes muistettiin.

Ässien harjoituksissa nivusvaivaisen Ryanin muistaminen on myös vaikeaa. Jäällä muiden mukana harjoittelevat Kuparinen ja loukkaantuneena ollut Ari Ahonen. Ryania ei kentällä näy. Pelien jälkeen Ässien pukukoppi aukeaa medialle. Sielläkään Ryania ei ole ensimmäisen kotiottelun jälkeen näkynyt. Silminnäkijähavainnot kuitenkin kertovat, että hän on edelleen Suomessa.

Varmaa on ainoastaan se, että nykyisellään Ryanin sopimus on Ässille valtava rasite, mikä on omalta osaltaan sekoittanut muun joukkueen rakentamista. Muissa olosuhteissa häneen käytetyllä rahalla olisi palkattu pari potentiaalista vahvistusta. Nyt se ei onnistu.

Olisiko ensimmäinen maaottelutauko viimein aika, milloin Ässät ja Michael Ryan pääsevät yhteisymmärrykseen sopimuksen purusta? Ässien kannalta voi vain toivoa, että näin tapahtuu. Ainakin seuran olisi syytä muistaa neuvotella asiasta.