Mestarivalmentaja Tapola: Liian moni lupaava juniori lähtee P-Amerikkaan

Mestarijoukkue Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola on kaikkea muuta kuin vakuuttunut siitä, että siirtyminen Pohjois-Amerikan junioriliigoihin olisi paras ratkaisu nuorten pelaajien kehittymisen kannalta.

– Aika moni tuntuu ajattelevan, että siirto Pohjois-Amerikkaan olisi tavallaan valmis tie, mutta ei se siellä nyt ihan niin mene. Moni on joutunut toteamaan, että siellä juniorisarjoissa pelaaminen ei ole sen suorempi reitti huipulle. Monen pelaajan huipputasolle kehittyminen on vähintäänkin hidastunut siellä, Tapola täräyttää.

"Aika moni tuntuu ajattelevan, että siirto Pohjois-Amerikkaan olisi tavallaan valmis tie, mutta ei se siellä nyt ihan niin mene."

Kesän siirtouutiset eli nuorten pelaajien runsas kiinnostus Pohjois-Amerikassa pelaamista kohtaan on ollut kesän kuuma kiekkopuheenaihe Suomi-kiekossa. Useista liigaseuroista on lähdössä nuorisomaajoukkueiden vakiokasvoja Atlantin yli ennen kuin peliaikaa SM-liigassa on irronnut ollenkaan.

– Iso osa ei lopulta pääse sitä reittiä sen paremmin tavoitteeseensa kuin Suomessa pelaamalla ja harjoittelemalla.

Tapola uskoo, että Kanadan kapeiden kaukaloiden tai juniorisarjojen maine menestykkäänä pelaajahautomona on liioiteltu. Hän ei usko, että niistä lähtökohdista tulisi sen valmiimpia pelaajia aikuisten tasolle kuin suomalaisen junioripolun ja SM-liigan kautta kulkemalla.

– Jos se olisi niin, niin hehän (pohjois-amerikkalaiset pelaajat) olisivat tänne Suomeen tullessaan ja täällä pelatessaan ihan pirun hyviä. Mutta eiväthän he ole, Tapola huomauttaa.

Kanadan punavalkea vaahteranlehti ja USA:n tähtilippu ovat näkyvästi esillä NHL:ään varattujen pelaajien listoilla. Tapolan mukaan kansallisuuksia laskemalla ei kuitenkaan voi vetää linjoja suoraksi – ei ainakaan jos puhutaan valmennusjärjestelmistä.

– Pohjois-amerikkalaisia varataan joka ikinen vuosi eniten, noin 150. Jos se systeemi tuottaisi niin hyvin, niin eihän NHL:ssä olisi pelaajia mistään muualta. Ja näin se ei ole. Sama myös näkyy siinä, kun mennään MM-kisoihin alle 20- ja 18-vuotiaissa, Tapola korostaa.

Suomalainen pelaajapolku saa liigavalmentajalta täyden tuen.

– Suomen A-juniorien SM-liigassa oppii kokonaisvaltaista pelaamista ja urheilullisuutta. Tietysti meidän pitää koko ajan seurata lajin kehitystä, jotta pystymme koko ajan tuottamaan huippuja.

"Meidän pitää koko ajan seurata lajin kehitystä, jotta pystymme koko ajan tuottamaan huippuja."


Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen valmennusryhmä on vahvasti tamperelainen – ja tapparalainen. Päävalmentaja Jukka Rautakorven lisäksi U20-valmennusryhmään kuuluvat ”Hakametsän miehistä” vielä viime kaudella Tapolan aisaparina työskennellyt Marko Ojanen sekä Aleksander Barkov Sr.

Tapolalla on kokemusta myös Jääkiekkoliiton valmennustehtävistä eli eri juniorimaajoukkueidesta. Tamperelaisvalmentaja ei missään nimessä halua väittää, että kaikki siirrot Pohjois-Amerikkaan olisivat pahaksi.

– Totta kai sielläkin on huippujoukkueita ja –valmennusta. Mutta taso vaihtelee, koska joukkueita on niin paljon, Tapola sanoo.

– Yliopistoon siirtymiset ymmärrän erittäin hyvin. Kun koulut on käyty Suomessa ja ylioppilastutkinto suoritettu, se on erittäin hyvä väylä pelata ja saada tutkinto. Mutta kun mennään ”ammattilaisjuniorisarjoihin”, missä opiskelulle ei jää sijaa, se reitti ei ole yhtä suositeltava.

Tapolalla on osoittaa sanojensa vakuudeksi myös esimerkkejä.

– Kun ajatellaan suomalaisia 1994 tai 1995 syntyneitä junioreita, jotka ovat siellä käyneet ja palanneet, ei se junioriliigoissa pelaaminen ole heidän kehitystään nopeuttanut. Varsinkin nyt Liigassa olisi tämän ikäisille pelaajille tilaa, Tappara-valmentaja huomauttaa.

Tapolalla on esittää myös vaihtoehto niille pelaajille, joille loikka A-nuorten liigasta suoraan aikuisten Liigaan on liian suuri. Syyttä suotta huutolaispojan asemaan joutunut Mestis ansaitsisi hänen mielestään enemmän arvostusta.

– Pidän Mestistä erittäin hyvänä paikkana nuorille pelaajille. Se on kehittävä ja kovatasoinen miesten sarja. Pitää muistaa, ettei (Patrik) Lainekaan viime vuonna pärjännyt Mestiksessä, Tapola sanoo.

Tappara on viime vuosina ohjannut muitakin nuoria sopimuspelaajiaan naapurikunta Lempäälään ja LeKiin. Vaikka LeKi operoi puoliammattilaispohjalta, nuorille lupauksille on räätälöity malli, missä täysammattilaiselämä on mahdollista niin, että nuoret vetävät alkuviikon aamutreenit liiga-Tapparan mukana. Tapola uskoo vakaasti, että väylä takaa kehityksen paremmin kuin kapeiden kaukaloiden bussipainotteinen vaihtoehto.

Tapolan ei voi väittää puhuvan mieluvien varassa. Vaikka seurakiireet painoivat päälle, Tapparan päävalmentaja esimerkiksi katsoi öiseen aikaan Nuorten Leijonien molemmat valmistavat turnausottelut kokonaisuudessaan netin kautta, kun ex-valmentajakaveri Rautakorven suojatit kohtasivat viime viikolla USA:n kaksi joukkuetta.
Suomalaisnuorten tuhti kuormitus alkoi kahdella murskatappiolla Yhdysvaltojen joukkueita vastaan. USA:n Blue ja White veivät Nuoria Leijonia 8–1 ja 8–2.

Kun pelaajat suunnittelevat tulevaisuuttaan, myös tunteella on oma painoarvonsa. Pieni yleisö Mestis-ottelussa ei herätä samanlaisia intohimoja kuin tuhatmäärin katsojia vetävä ottelut Kanadan isoissa junioriliigoissa.

Kuinka paljon Pohjois-Amerikkaan siirtymisessä on kyse arvostuksesta? Onko ”joukkopaon” taustalla muoti-ilmiö?

– Kyllä, nimenomaan. Kyse on juuri siitä. On tavallaan luotu kuva, että se olisi välttämätön tai tarpeellinen reitti. Toivon sydämestäni, että olisin väärässä, mutta iso huoli minulla tästä kehityssuunnasta on, Tapola sanoo.

Kiekkoareena julkaisee lisää kultavalmentaja Jussi Tapolan ajatuksia alkuviikolla. Aiheena tuolloin mestari-Tapparan valmistautuminen alkaviin CHL- ja Liigakausiin.