Matias Varttinen: "Kausi on toistaiseksi sujunut osaltani yli odotusten"

Pieni koko ei estä Matias Varttista pelaamasta fyysisesti. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ässien hyökkäyksessä yksi kauden positiivisista yllättäjistä on ollut Matias Varttinen. Vain 169 senttiä pitkä pelaaja on esiintynyt kentällä ennakkoluulottomasti, ja saavuttanut omalla tekemisellään paikkansa edustusjoukkueen kokoonpanossa. Ennen kauden alkua Varttinen oli tilanteessa, missä hän ei itsekään tiennyt varmuudella, mitä kausi toisi tullessaan. Hän harjoitteli edustusjoukkueen kanssa, mutta pelipaikka olisi yhtä hyvin voinut löytyä A-Ässistä tai Mestiksestä.

- Kausi on toistaiseksi sujunut omalta osaltani yli odotusten. Ennen runkosarjan alkua pelasin viisi matsia A-Ässien mukana, mutta pääsin edustuksen kokoonpanoon jo toisessa pelissä, ja sen jälkeen olen ollut pelaavassa porukassa koko ajan. Jotain on varmaan tullut tehtyä oikein, kun pelipaikka on vakiintunut, Varttinen pohti.

"Haluan olla ennen kaikkea monipuolinen pelaaja"

Eurasta kotoisin oleva Varttinen on Ässien kasvatti. A-Ässissä hän nousi kolmen kauden aikana joukkueen avainhyökkääjäksi. Viime kaudella 46 peliä tuottivat mukavat 62 tehopistettä. Liigassa 31 ottelua ovat tuoneet Varttisen tilastoihin pisteet 4+4, mikä on ihan mukava määrä noin kymmenen minuutin keskimääräisellä peliajalla. Millaiseksi peluriksi hän itse haluaa tulevaisuudessa nousta?

- Haluan olla ennen kaikkea monipuolinen pelaaja, joka pystyy auttamaan joukkuetta kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Uskon, että tehopisteet tulevat myös sitä kautta. Olisi hienoa saada joskus pelata sellaista kahtakymmentä minuuttia peliä kohden. Askel kerrallaan mennään silti eteenpäin.

Varttisella on virallisesti enää loppukauden sopimus Ässien kanssa, muttei kannata yllättyä, jos jo joulutauon jälkeen tilanne on toinen. Mikäli Ässät menettää vahvojen huhujen mukaisesti Jarno Kärjen ja Niko Ojamäen kauden jälkeen, on Varttinen takuulla yksi niistä nimistä, joka voi nousta paikkaamaan kaksikon jättämää aukkoa. Valmentaja Jyrki Aho on kuvaillut Varttista pelaajaksi, joka ”tykkää pelata”.

- Se tarkoittaa varmasti yksinkertaisesti sitä, että nautin jääkiekosta tosi paljon. En minä osaa muuten tuota analyysia avata. Koko ajan haluan mennä eteenpäin ja kehittyä siinä samalla pelaajana. Liigassa virheistä rokotetaan paljon enemmän kuin junioreissa, ja minulla on edelleen runsaasti kehitettävää puolustuspelaamisessa.

"Pystyn mielestäni taklaamaan aika voimakkaasti ja yritän pelata muutenkin fyysisesti"

Vaikka Varttinen on pienikokoinen, ei hän ole puolustajille helppo pideltävä. Vikkelän liikkeen omaava hyökkääjä ei kaihda fyysisempiäkään otteita, vaan hän jopa pitää niistä.

- Pystyn mielestäni taklaamaan aika voimakkaasti ja yritän pelata muutenkin fyysisesti. En koe jääväni kulmaväännöissäkään selvästi muiden jalkoihin. Yritän liikkeeni avulla luoda puolustuksille vaikeuksia. Tämä kausi on ollut toistaiseksi tosi hieno, ja motivaatio on ainoastaan kasvanut. Aina olen unelmoinut siitä, että saisin pelata ammatikseni liigassa. Pitää vain yrittää nauttia näistä hetkistä, Varttinen totesi.