Markus Nenonen joukkueestaan: "Henkisellä puolella ei ole ongelmia"

Markus Nenosen hirmuiselle rannelaukaukselle on ollut tilausta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Pohjanmaan kiekkoylpeys Sport päätti tehdä tälläkin kaudella faneilleen runkosarjan lopusta todellisen jännitysnäytelmän. Sarjataulukossa kymmenentenä olevalla joukkueella on jäljellä kahdeksan runkosarjaottelua, ja ero yhdeksäntenä olevaan HIFK:iin on jo kuusi pistettä. Vielä kun vaasalaisten takana ovat Jukurit ja Ilves vain pisteen päässä sekä Lukko ja KooKoo neljän pisteen päässä, tulee loppurunkosarjasta todellinen draamanäytelmä.

Sportilla oli viime viikolla loistava sauma kasvattaa eroa takana oleviin joukkueisiin sekä nousta pari pykälää ylöspäin. Alkuviikosta kotkapaidat kohtasivat SaiPan ja KooKoon, jotka ovat viime aikoina harrastaneet tyhjennysmyyntiä. Vastassa oli nuoria ja nälkäisiä joukkueita, joita vastaan ei ollut helppo pelata, mutta vaikka asiaa kuinka kääntelee, oli kaksi tappiota todellinen farssi.

Lauantaina Sport kohtasi sekasorroksessa olevan HIFK:n Vaasassa. Vierasjoukkue poistui kaukalosta kolmen pisteen kera onnistuttuaan vain kertaalleen maalinteossa. Maalinteko onkin ollut myrkkyä Sportille, joka iski viime viikon kolmessa ottelussan vain kaksi maalia.

Vaasalaisten onneksi hyökkääjä Markus Nenonen teki HIFK-ottelussa paluun kaukaloon oltuaan pitkän tovin sivussa loukkaantumisen vuoksi. Tällä kaudella 12 maalia painaneelta hyökkääjältä odotetaan suurtekoja loppukauden otteluissa, sillä kotkapaidoista ei ole varsinaisesti löytynyt maalinsylkijöitä.

– Yritän tuoda kentälle ekstraenergiaa, mutta se jää nähtäväksi, mihin se riittää, kommentoi Nenonen.

Nenonen oli sivussa reilusti yli kaksi kuukautta, joten paluu tositoimiin sai miehen luonnollisesti hymyilemään.

– Oli kyllä erittäin mukava päästä pelaa. Sitä taas muisti, miksi jääkiekko on niin kivaa! Pelini kulki lauantaina ihan hyvin siihen nähden, että takana on parin kuukauden huili, mutta vain se tärkein jäi puuttuu, hyökkääjä kertasi viitaten maalittomuuteen.

Nenoselta ei voi vielä odottaakaan, että hän olisi täydessä huippukunnossaan, mutta fakta on se, että hänen on pystyttävä ottaa roolia tärkeillä hetkillä, kun muu joukkue rämpii syvissä vesissä. Vaikka miehen jalka ei kulkisikaan normaaliin tapaan, on hänen maalivainunsa ja maankuulu rannelaukaus edelleen tallella.

– Sairaslomalla oli ainakin aikaa virittää rannelaukaus kuntoon, joten kyllä se taito siellä vielä on, Nenonen lupasi.

Kun peilataan syksyn otteluihin, on hieman yllättävää, että Sport on tällä hetkellä tässä tilanteessa: Sportin pelissä tapahtui ensimmäisen maajoukkuetauon jälkeen raju muutos, minkä jälkeen alkukauden virettä ei ole enää näkynyt. Ongelmat alkoivat juuri silloin, kun joukkueen suurin tähti, Joonas Komulainen, jäi loukkaantumisen takia sivuun. Tilannetta ei helpottanut se, kun myös Nenonen sekä Olavi Vauhkonen joutuivat olla sivussa loukkaantumisten vuoksi.

Vaikka vaasalaiset eivät voi mennä täysin loukkaantumisten taakse, on loukkaantumisilla ollut silti järkyttävän suuri rooli Sportin taaperrukselle.

– En pysty myöntää, että meidän loukkaantumiset olisivat olleet suurin tekijä. Varmasti sillä oli merkitystä, mutta loukkaantumiset kuuluvat tähän lajiin. Välillä niitä ei tule, ja sitten välillä ne tulee sumina.

Sport pelasi Nenosen sairasloman aikana 23 ottelua ja voitti niistä ainoastaan kuusi. Joukkueen otteiden seuraaminen katsomosta ei avannut Nenoselle sen suuremmin syitä, miksi vaasalaisilla on ollut jo pitkään isoja ongelmia.

– Olen lähtökohtaisesti huono analysoimaan pelejä, mutta on selvää, että jos halutaan tehdä maaleja, niin kiekkoa pitää uskaltaa pitää ja maalille on mentävä röyhkeämmin, laituri antoi yksinkertaisen ja tärkeän neuvon.

Tässä vaiheessa kautta tärkein asia on henkinen puoli. Voisi luulla, että Sportin henkinen puolisi olisi kärsinyt viime kuukausien takia, mutta tätäkään Nenonen ei allekirjoita.

– Minä en ollut viime viikon arkipäivien vieraspeleissä mukana, mutta kun tulin lauantaina hallille ja olin jätkien kanssa, niin huomasin, että henkisellä puolella ei ole ongelmia. Lähdemme loppukauteen puhtaalta pöydältä, Nenonen vakuutti.

Tänään Sportilla on taas edessään iso haaste, kun Kärpät vierailee Vaasassa.