Marko Kauppisen suojatti tasapainottaa Jukurien tilit ja taseet

Jukurien tällä viikolla aloittanut toimitusjohtaja Tuomas Muotka Kalevankankaan hallin aitiosisustuksen keskellä. Kuva: Pasi Peltola

 

Taisi olla melkoisesti ongelmia Tuomas Muotkalla, 35, suun supussa pitämisessä sen jälkeen, kun hän oli saanut kuulla valinnastaan Jukurien toimitusjohtajaksi.

Hyvinkäällä kolmosdivarissa kiekkoillut Muotka pelaili muina miehinä siihen asti, kunnes Jukurit julkisti asian lokakuussa. Myyntijohtajana pääkaupunkiseudulla työskennellyt Muotka otti Jukurien tilit ja taseet hoitoonsa virallisesti tällä viikolla.

- Kyllähän me Stormin kolmosdivarin peleissä naureskeltiin jo syksyllä Keni Karalahden sopimuksen myötä, että meidänkin sarjastamme voi näköjään nousta Liigaan, sanoo Muotka viitaten Karalahden pelaamiseen pääkaupunkiseudun kolmosessa vielä pari talvea sitten.

- Kun tieto toimitusjohtajuudestani tuli julkiseksi, ainakin ketjukaverini Teemu Komulainen ja joukkueemme kapteeni Mikko Eskola vihjasivat, etteivät he ole koskaan olleet näin lähellä liigapaikkaa, Muotka virnistää.

Jukurit tarvitsi uuden toimitusjohtajan, kun Muotkan edeltäjä Harri Tammiruusu joutui lähtemään henkilökohtaisten velkaongelmiensa takia.

Jukureissa toimitusjohtaja saa keskittyä talouspuoleen. Risto Dufvalle kuuluu valmennusvastuun lisäksi monessa muussa seurassa eriytetty urheilujohtajan rooli. Joni Vesalainen on ideoita pursuava myynti- ja markkinointijohtaja.

- Kiekkoilun tuntemusta ei varmastikaan painotettu toimitusjohtajaa etsittäessä. Kosketuspinta Jukureihin oli silti tuskin haitaksi, mutta tausta johtamispuolella ja talouspuolen asiantuntemus olivat varmasti tärkeimpiä asioita, Muotka pohtii.

Ulkoisesti seuraten Jukurien avauskausi Liigassa on ollut täysosuma. Muotkan tehtävänä on vartioida, että pelaajabudjetti pysyy alle 1,2 miljoonan euron.

- Olen tutustunut tilanteeseen viikon verran. Suunnitelmien mukaan mennään. Muualla on kuulemma vaikeuksia myydä aitioita lauantaipeleihin, jolloin firmat harvemmin edustavat. Täällä aitiot ovat käytännössä loppuunmyytyjä.

Urheilullisella kartalla Muotka on hyvin.

- Koko joukkue yllätti minutkin alkukauden esityksillään. Henrik Koiviston esiin nousemiseen uskoin, mutta ehkäpä Miika Koivistolta en uskaltanut toivoa noin vahvaa esitystä, suostuu Muotka kysyttäessä puntaroimaan henkilökohtaisella tasolla.

Kun Muotka kävi esittäytymässä Jukurien joukkueelle, taisi yhdellä pelaajalla nousta puna kasvoille.

- Herätti hilpeyttä, kun kerroin, että Kalevankankaan liikuntayläasteen seiskaluokkalaisena tukioppilaani oli pari vuotta vanhempi (joukkueen nykyinen kapteeni) Marko Kauppinen.

Muotka pelasi Jukurien junioriputken läpi ja sai tililleen kolme kakkosdivarin peliä (1997-98) vuotta ennen Risto Dufvan ilmestymistä Jukurien valmentajaksi.

- Juniorijoukkueessamme oli samaan aikaan Kanervan Lasse (jonka pelipaita on jäädytettynä Kalevankankaan katossa). Parhaat meriittini taisivat kuitenkin olla kaksi jalkapalloilun SM-hopeaa MP:n väreissä. Mikael Forssellin HJK oli silloin meille liian kova.

Muotkan pelit Jukureissa loppuivat A-nuorten ykkösdivarissa kaudella 2000-01, jolloin hän nakutti 33 pelissä 9+26 tehopistettä. Opiskeluvuosien tuoman tauon jälkeen ekonomi on kiekkoillut vuosikymmenen Hyvinkäällä Stormissa. Opiskelurahaa tuli tienattua jääkiekkotuomarina.

Kuluvan kauden tilastot kolmosdivarista osoittavat 12 pelissä tehopisteitä 4+13. Joko siirtopaperit on tehty?

- Mennään ainakin loppukausi pelimielessä Stormin miehenä, naurahtaa avovaimonsa kanssa Mikkeliin muuttanut Muotka.

Kiekkopiireissä muistoja saattaa herättää Tuomaksen serkku, myös mikkeliläiskasvatti Petteri Muotka, 35, joka puolusti Jukurien ja D-Teamin väreissä Mestiksessä vajaassa 200 ottelussa vuosina 2000-11.