Marko Kauppisella edessä viimeiset pelit kapteenina

Marko Kauppisen liigapelit päättyvät keväällä samaan aikaan Jukurien kauden päättymisen kanssa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

 

Jukurien liigajoukkueen kapteeni Marko Kauppinen, 37, ilmoitti maanantaina kaksi vuosikymmentä kestäneen liigataipaleensa päättyvän tulevana keväänä.

Jukurien kasvatti Kauppinen aloitti liigapelit JYPin väreissä kaudella 1997-98. Matkalta kertyi poikien Euroopan mestaruus 1997, nuorten maailmanmestaruus 1998 ja SM-hopeaa Jokerien, TPS:n sekä Tapparan väreissä.

"Mikä minulla on ollut annettavaa, olen pystynyt sen antamaan."

Puolustaja Kauppinen on pelannut SM-liigan runkosarjassa 866 ottelua.

Kauppinen siirtyy ensi kaudeksi vaihtopenkin taakse, Jukurien A-juniorien vastuuvalmentajaksi.

Eikö yksi liigakausi olisi vielä mennyt, Marko Kauppinen?

- Hehhehheh, ei. Tämä tuntuu tällä hetkellä oikealta päätökseltä. Paikat alkavat olemaan siinä kunnossa, että täysipainoinen työn tekeminen ei oikein enää onnistu. Siis ainakaan 60 pelin ajan kaudessa. Yhtään leikkausta en ole kokenut, mutta nivuset ja selkä ovat jo päivittäin hoidettavana.

Onko haikea fiilis?

- Ei millään tavalla. Mikä minulla on ollut annettavaa, olen pystynyt sen antamaan.

Mitä sinulle merkitsi, että sait pelata yhden liigakauden kasvattajaseurassasi Jukureissa?

- Todella paljon. En ollut oikein ikinä uskoa, että tällainen vaihtoehto tulisi toteutumaan. Merkitsi paljon, että pystyin päättämään urani Mikkelissä.

Ehditkö koskaan tehdä oikeita töitä?

- En o tehny. Lukion kävin ja myynnin ammattitutkinnon suoritin Tapparassa pelaamisen ohessa, 2005-06. Lähdin haasteeseen, kun pitkään aikaan ei ollut tullut oltua koulun penkillä. Pelaajayhdistys järjesti silloin koulutuksen.

Mistä lähtien on ollut selvää, että suuntaudut valmennusuralle?

- Oikeastaan kun ryhdyin pitämään omia leirejä Mikkelissä kuutisen vuotta sitten. Oman pojan valmennuksessa olen ollut mukana varmaankin seitsemän vuotta. Olen tällä hetkellä pelien ohessa C2-junnujen valmennuksessa. Se on vienyt kauden ulkopuolella suurimman osan vapaa-ajasta. Nyt on suunnattava valmennuskursseille.

Miten Jukureissa A-nuorten nykyinen toiminta eroaa omasta A-junioriajastasi (Kauppinen hyppäsi Jukureissa suoraan C-junioreista edustusjoukkueeseen, mutta pelasi A-juniorina JYPissä ja Jokereissa)?

- Sehän oli silloin harrastetoimintaa Jukureissa. Nyt se on kilpailutoimintaa, on tavoitteellisuutta ja suunnitelmallisuutta. Onhan olosuhteetkin menneet valtavasti eteenpäin. Mikkelissä on yhdet Suomen parhaista olosuhteista, kunhan uusi liikuntahalli valmistuu aivan jäähallin viereen.

Montako päätoimista valmentajaa Jukureissa on junioripuolella?

- Ensi kaudella on neljä, A:ssa kanssani Teemu Suokas. Lisäksi B:llä Tommo Nukari ja C:llä Eeri Pulkkinen ovat päätoimisia, mutta seuran junioripuolella päätoimisia ovat lisäksi junioripäällikkö ja taitovalmentaja.

Mitkä ovat Jukurien A-nuorten valmennuksen pääperiaatteet?

- Urheilullinen tavoitteellisuus ja kokonaisvaltainen elämänhallinta. Sitä kautta syntyy parempia ihmisiä ja jääkiekkoilijoita.

Ketkä ovat seuraavat mikkeliläiset liigapelaajat lokakuussa debytoineen 15-vuotiaan Mikko Kokkosen jatkeeksi?

- Mikkeliläislähtöisistä varmaankin Leevi Aaltonen ja Henri Nikkanen, mutta valitettavasti ilmeisesti KalPassa ja JYPissä. En haluaisi nimetä, mutta jos välttämättä jonkun nimen pyydät, niin sanotaan että Eetu Randelin.

Mitä junioreilta Mikkelissä enää puuttuu, kun liigaesikuviakin on jo tarjolla?

- Ei mitään.

Mitä kotona sanottiin uudesta urapolustasi?

- Oltiin tyytyväisiä asiaan. Kuulemma kiva, että töitä löytyi.