Mahtavaa jääkiekkoilun PR:ää perjantai-iltana Oulussa

Sangen seurattu. Sebastian Ahon suoritukset keräsivät luonnollisesti paljon huomiota. Carolina Hurricanesin hyökkääjälupaus osoitti – jälleen kerran – että kiekko pysyy säntillisesti lavassa.. Kuva: HSP

Oulussa tehtiin perjantai-iltana todellinen jääkiekkoilun kulttuuriteko, joka toivottavasti poikii pitkät ja vankat perinteet eri puolille maata.

Laatuaan ensimmäinen Alumnien kohtaaminen tuottaa hyväntekeväisyyteen noin 100 000 euroa, joka suunnataan eri jakokanavien kautta lähinnä juniorityön tukemiseen ja jo uransa päättäneiden päihdenonglemaisten jääkiekkoilijoiden jatko-hoitoon.

Liiga Alumnin GM, entinen maajoukkuepelaaja ja nykyinen pelaaja-agentti Petteri Lehto näkee myös kolmannen ulottuvuuden.

–Tämä on mitä hienoin tapa nuorille pelaajille nähdä jo uransa päättäneitä pelaajia ja päinvastoin. Kun minä olin nuori, ei ollut mitään tapahtumaa, jossa olisi nähnyt tai tavannut legendoja.

Lehdolle menee pala kurkkuun.

–Minun silmissäni Vellu Ketola on Liigan kaikkien aikojen suurin supertähti, ja nyt minä istun bussissa hänen vieressään, Lehto tunnelmoi.

"Ei niinkään jännitä, tunnistanko kaikki nuoret vaan se, tunnistanko kaikki vanhat"

Ennen ottelua pukukoppikäytävällä on letkeä tunnelma. Kaikki moikkailevat kaikkia ja vaihtavat muutaman ystävällisen sanan. Kärppä Alumnin päävalmentaja, vuoden 1981 mestarijoukkueen velho Kari Mäkinen on selvästi hermona.

– Ainoa mitä olen kuullut, että tule hallille. Mutta hienoa, että näin paljon nuoria on saatu mukaan. Ei niinkään jännitä, tunnistanko kaikki nuoret vaan se, tunnistanko kaikki vanhat, Mäkinen veistelee.

Yksi pelajista on parrasvaloihin come backin tekevä lähes 500 NHL-ottelun Joni Pitkänen, jonka komea ura päättyi ennenaikaisesti vakavaan loukkaantumiseen.

– Kävimme aamujäällä ja kesälläkin olen käynyt jäällä, jotta pysyisi pystyssä tässä tärkeässä ottelussa. Olen kuitenkin koko ajan nostellut punttia ja polkenut pyörää, edelleen huippu-urheilijan mitoissa olevan Pitkänen taustoittaa.

Ohi kävelee myös Hannu Aravirta, joka huikkaa: ”tässä hallissa alkoi 1983 valmentajaura P. Matikaisen kanssa.”

"Sitten kun mennään jäälle, nostetaan molemmat kädet ylös"

Kun H-hetki lähestyy pukukoppikäytävän täyttävät arviolta 5–10-vuotiaat junioripelaajat, joita valmistellaan rituaaliin, joka on suuren maailman jalkapallokentiltä tuttu. Jokainen aikuinen pelaaja saa nimittäin käsipuoleensa junnun.

– Mikä sun nimi on? kyselee Ossi Väänänen metrin korkuiselta veijarilta.

– Sitten kun mennään jäälle, nostetaan molemmat kädet ylös, evästää puolestaan Sebastian Aho omaa suojattiaan.