Lukon voimalaituri Heikki Liedes lupaa, että kovimmat pommit ovat vielä näkemättä

Tuonne se upposi! Heikki Liedes muistaa hyvin ensimmäisen liigamaalinsa, joka syntyi Raumalla Lukon verkkoon. Nyt Liedes takoo itse maaleja Lukon laskuun. Kuva: Juha Sinisalo

Jääkiekko valikoitui Heikki Liedeksen ykköslajiksi jo lapsena. Oikeastaan sysäyksen voisi sanoa tulleen sillä hetkellä, kun samassa hämeenlinnalaisessa taloyhtiössä asunut HPK:n tähtipuolustaja Janne Laukkanen antoi pikku-Heikille vanhan mailansa.

– Sillä aloin pihalla huitoa. Ja muutenkin pienenä kakarana pyöri niiden pelaajien jaloissa ja hallilla, Liedes muistelee.

Lajivalinta olisi voinut olla toinenkin. Monipuolisesti urheilua harrastava Liedes tunnustautuu esimerkiksi Twitter-profiilissaan Manchester Unitedin kannattajaksi ja pelasi itsekin jalkapalloa harrastusmielessä edelliskesään asti.

Tuolloin vitosdivarissa Hämeenlinnan Härmän kakkosjoukkueen riveissä syntyi 13 ottelussa peräti 17 maalia.

"Olen kärjessä aika sellainen Emile Heskeyn tyylinen aikas fyysinen ja keinoja kaihtamaton hyökkääjä."

– Olen kärjessä aika sellainen Emile Heskeyn tyylinen aikas fyysinen ja keinoja kaihtamaton hyökkääjä. Jos pelaan laidalla, niin koitan käyttää nopeutta hyväksi. En kyllä osaa sanoa, ketä siellä muistutan, Liedes naureskelee.

Vielä viime kaudella Boltonissa pelannut 38-vuotias Heskey muistetaan Englannin ja Liverpoolin kovaluisena, mutta hieman kulmikkaana voimahyökkääjänä.

Aivan jääkiekkokaukaloiden Heskeyksi Heikki Liedestä ei tohdi tituleereta, sillä ikää on vasta 23 vuotta ja putki liikkuu huomattavasti raikkaammin kuin Heskeyllä. Tilanteisiin Liedes kyllä mielellään tunkee samalla rytinällä.

– Pelityyli valikoitui tällaiseksi aika aikaisin. Olen aina ollut kilpailuhenkinen ja nuorempana keitti välillä vähän ylikin. Olen kuitenkin huomannut, että fyysisyys ja energisyys on se asia, mitä pystyn joukkueeseen tuomaan, fyysisen pelin taitava laitahyökkääjä toteaa.

Oma tyyli vain vahvistui kahdella kaudella Pohjois-Amerikan pääjunioriliigassa Tri-City Stormissa. Toisella kaudella Liedes valittiin ensimmäisenä eurooppalaisena Stormin kapteenistoon ja hän sai myös kyseenalaisemman kunnia olla joukkueen sisäisen jäähypörssin ykkönen.

– Kaudet siellä kasvattivat ihmisenä ja vahvistivat ajatusta siitä, millainen pelaaja haluan olla. Ei siellä nyt älytöntä pelillistä mullistusta tullut, mutta varmasti esimerkiksi luistelu parantui.

Heikki Liedes uskoo pystyvänsä tekemään Lukossa ennätyspisteensä. Kuva: Juha Sinisalo

Liedes kertoo taklaavansa mielellään aina, kun paikka aukeaa.

– Fiksu pitää kuitenkin olla. Ei saa ajaa itseään ulos tai aiheuttaa joukkuekavereille turhaa paikkaamista. Ainakin sellaisien keskialueen älyttömät avojään taklaukset ovat alkaneet menettää otettaan, Liedes sanoo.

Taklauksilla voi kuitenkin edesauttaa kiekonriistoja ja sytyttää omaa joukkuetta sekä yleisöä.

– Kyllä sen vaihtoaitiossa huomaa, jos joku kaveri käy päädyssä vetämässä hyvän pommin. Ja on se psykologinenkin ase. Jos pakki menee hakemaan kiekkoa päädystä ja sen pari kertaa sinne käy rullaamassa, niin varmasti se pakki katsoo seuraavalla kerralla, että ei hemmetti taas se tulee taas, Liedes naurahtaa.

Liedes lupaakin raumalaisyleisölle, että kovimmat pommit odottavat vielä varastossa.

– Ehdottomasti, hän niittaa.

Räväkkä tyyli herättää luonnollisesti tunteita. Toistaiseksi Liedes myöntää eniten sanomista tulleen TPS:n Ilkka Pikkaraisen kanssa.

– Mutta sillä on kaikkien kanssa sanaharkkaa.

Intohimoiseksi treenaajaksi tunnustautuva Liedes kävi kesällä muun muassa muutamalla brasilialaisen ju-jutsun tunnilla. Mutta ei sentään sanaharkkoja varten.

"En tiedä, miten SM-liiga reagoisi, jos lähtisi jotain nilkkalukkoa vääntämään."

– En tiedä, miten SM-liiga reagoisi, jos lähtisi jotain nilkkalukkoa vääntämään, Liedes naurahtaa.

Lukkoon Liedeksen tie on kulkenut HPK:n junioreiden, juniorimaajoukkueiden, USHL:n, KalPan ja uudelleen kasvattajaseuran edustusjoukkueen kautta.

Viimeisimmän siirtonsa tärkeimmäksi syyksi Liedes mainitsee mahdollisuuden päästä organisaation, joka voi menestyä.

Raumalta oli jo valmiiksi hyviä muistoja, sillä Liedes ampui avausmaalinsa liigassa Äijänsuolla 16. marraskuuta 2013. Hetki on jäänyt hyvin mieleen.

– Saatiin kiekko tässä nykyisessä kotipäädyssä, pääsin nousemaan maalille ja uittamaan sen jostain reiästä Ryan Zapolskille sisään. Oli hieno hetki, Liedes demonstroi Äijänsuon jäällä.

Toistaiseksi Liedes on ampunut liigassa 107 ottelussa 13 maalia. Tehokkain kausi oli viime kausi HPK:ssa, jolloin pisteitä syntyi 11. Lukon kolmosketjussa Liedes uskoo pystyvänsä parempaan.

– En nyt varmaan mitään piste per peli -tahtia tule takomaan tällä kaudella tai tulevaisuudessakaan, mutta sellainen 20–25 pinnaa on ihan realismia.