Lukon Virtanen Leijonien ykkösparissa

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki on arvostanut seurakytköksiä muodostaessaan Leijonien kentälliset illan Venäjä-otteluun. Jokereissa hyökkäävät ässäkasvatit Jesse Joensuu ja Sakari Salminen viilettävät ykkösketjun laitureina. Sentterinä porilaisten keskellä pelaa Jarno Koskiranta, jonka palkkatyöpaikka on Pietarin suurseura SKA.

Lukon Jesse Virtanen puolustaa ykköskentässä pitkän linjan maajoukkueratsun Juuso Hietasen rinnalla. Varapaikalta A-maajoukkueeseen noussut Virtanen pelasi viime keväänä uransa ensimmäiset ottelut Leijonapaidassa. A-maaotteluja kertyi kevään leiritysviikkojen yhteydessä kahdeksan.

Tappara-taustainen parivaljakko Veli-Matti Savinainen ja Kristian Kuusela pelaavat yhdessä. Viime kevään Suomen mestareiden keskushyökkääjänä peliä rakentaa Malmön Ilari Filppula, jonka loistovire on herättänyt jatkuvasti ihastelua Ruotsin SHL:ssä.

Kolmosketjussa on väkevä kärppäleima: Mika Pyörälä, Joonas Kemppainen ja Miro Aaltonen ehtivät kaikki pelata oululaisseurassa Marjamäen alaisuudessa, olkoonkin, että viime kaudella Kemppaisen työmaana oli NHL ja Original Six -organisaatio Boston Bruins. Täksi kaudeksi Kemppainen palasi "Eurooppaan", uusi työpaikka löytyi kaukaa Siperiasta. Seurana on Sibir Novosibirsk.

– Mukana on hyviä pelaajia ja meillä on eväät pelata laadukasta kiekkoa, mutta emme kurkottele kuuta taivaalta. Missään nimessä en "mitttaa tasoani" tämän turnauksen kautta, Marjamäki puntaroi ja viittasi keväällä odottavaan perinteiseen päätavoitteeseen, MM-turnaukseen.

Illan vastustaja Venäjä on Helsingissä nuorekkaalla ryhmällä. Pelaajista kaikki ovat syntyneet 1990-luvulla. Joukkueen ikäpresidentti on 26-vuotias Bogdan Kiselevitsh. CSKA Moskovan puolustajan Stepan Sannikovin passissa syntymävuotena on 1990. Venäjän rosterissa eniten on vuosikertoja 1995 ja 1996 eli nuoria miehiä, jotka ovat vasta varttuneet yli-ikäisiksi A-nuorista.

Suomen paidassa nähdään kolme 1981 syntynyttä kokeneen kaartin edustajaa: Lasse Kukkonen ja Pyörälä ovat jo viettäneet 35-vuotissynttäreitään. Ilari Filppula saa ikämiesrajan täyteen lauantaina.

Helsingin EHT-turnaus Venäjä–Suomi kello 18.30. Lähetys käynnistyy Yle TV2:lla ja Areenassa kello 18, Yle Puheella kello 18.03. Itse ottelu alkaa kello 18.30.

Suomen kentälliset:
1) Jesse Joensuu - Jarno Koskiranta – Sakari Salminen; Jesse Virtanen - Juuso Hietanen
2) Veli-Matti Savinainen - Ilari Filppula - Kristian Kuusela; Atte Ohtamaa - Aleksi Elorinne
3) Mika Pyörälä - Joonas Kemppainen - Miro Aaltonen; Ilari Melart - Ville Lajunen
4) Antti Pihlström - Tomi Sallinen - Pekka Jormakka; Tommi Kivistö - Lasse Kukkone "C"
Maalissa Mikko Koskinen (Harri Säteri).