Lukon ruoriin tarttunut Heikkilä: "Kaikki epäröinti pitää jättää pois"

Lukko on Kari Heikkilän valmennusuran 14. seura ja kuudes Suomessa. Hän on valmentanut aiemmin HPK:ta, Sportia, Kärppiä, Bluesia ja Ilvestä. Kuva: Esa Urhonen

Lukon uusi päävalmentaja Kari Heikkilä veti maanantaina ensimmäiset treenit joukkueelleen ja tiistaina edessä on ensimmäinen liigaottelu. Lukko kohtaa kotijäällään Kärpät, jonka valmentajana Heikkilä juhli uransa ainutta mestaruutta keväällä 2004.

Tällä kaudella oululaisjoukkue on ollut Lukon ohella yksi sarjan pahimmista alisuorittajista. Päävalmentaja Kai Suikkasen potkut saattavat jo sinetöityä, jos toiselta kriisiseuralta ei irtoa pistettäkään.

– Ei Kärppien tilanne ole meidän harmi. Meillä on omat harmit täällä. Keskitytään vain siihen mitä itse tehdään ja että saadaan oma kone käyntiin, Heikkilä toteaa. 

Lukon koneesta Heikkilä haluaa löytyvän muun muassa hyvät puolustuspeli- ja reagointivaihteet.

– Kaikki epäröinti pitää jättää pois, kun kyseessä on refleksiurheilu. Tykkään aktiivisesta pelistä, viivelähdöistä tai jostain trapista en hirveästi perusta, Heikkilä tokaisee. 

Maanantain harjoituksen perusteella uusi päävalmentaja haluaa hieman viilata hyökkäysketjuja. Esimerkiksi 19-vuotiaalle Joonas Niemelälle on tarjolla näytönpaikka toisessa ylivoimakoostumuksessa ja kakkosketjussa keskushyökkääjäksi palaavan Aleksi Saarelan ja Lauri Tukosen rinnalla.

Heikkilän mukaan ketjukoostumuksia tärkeämpää on, että Lukko löytää pelirohkeuden ja ”saa sen kattoon”.

– Varmaankin iso ongelma on se, että itseluottamus on ollut huono täällä. Sitä kautta se homma yleensä lähtee murenemaan. Itseluottamus palautuu pikkuhiljaa, kun rupeaa tulemaan voittoja ja onnistumisia.

Hän voi sanoa, että tietää mistä puhuu. 58-vuotias Heikkilä edusti pelaajana Ilvestä, Luulajaa ja Fassaa. Valmentajana Lukko on hänen 14. joukkueensa. Kangasalan kasvatti on valmentanut seurajoukkueita Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Latviassa sekä lisäksi Valko-Venäjän maajoukkuetta.

– Ei Lukko ensimmäinen kerta tai joukkue ole, jossa näin on käynyt, Heikkilä hymähtää.

Tosiaan, Heikkilän viimeisin valmennuspesti viime keväänä Ilveksessä oli hyvin samankaltainen kuin Raumalla: Tuomas Tuokkola oli saanut potkut ja Heikkilä tuli nostamaan epätoivoisessa tilanteessa ollutta joukkuetta kohti pudotuspelejä.
Kelkka ei kääntynyt ja Vuoden valmentajaksi valittu Petteri Piironen pahoitti mielensä Heikkilän haukuttua joukkueen olevan surkeassa fyysisessä kunnossa.

Lukonkin Heikkilä haluaa hilata pudotuspeleihin ja niissä pitkälle, mutta siinä se.

– Puhetta on ollut vain loppukauden sopimuksesta. Sen enempää en ole ajatellut mitään. 

Ilves-pestin jälkeen Heikkilä kertoo matkustelleensa, hän kävi muun muassa Levillä hiihtelemässä ja katsomassa maailmancupia. Kyselyjä oli jo ennen Lukkoa, mutta nyt hetki ja haaste oli sopiva.

– Sanoin, että kyllä mä voin lähteä talkoisiin mukaan. Kyllähän sitä kaipaa tätä työtä, mitä on tehnyt vuodesta 1978 ammatikseen.