Lukon päävalmentaja: "Onhan se järjetöntä, ettei joulupäivänä saa harjoitella"

Lukon päävalmentaja Kari Heikkilä sohaisi talviuinuvaa ampiaispesää arvostelemalla tiistain Tappara-ottelun jälkeen Pelaajayhdistystä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lukon päävalmentaja Kari Heikkilä ei jaksa ymmärtää liigakiekkoilijoiden pakollista joululomaa. Pelaajat jäivät jouluviikon tiistaina pelatun seitsemän ottelun sarjakierroksen jälkeen viiden päivän treenitauolle, jonka aikana yhteisharjoittelu ei ole mahdollista.

– Homma on ihan järjetön! Heikkilä kummasteli tiistaina Tampereella.

– Jos tapaninpäivänä kerran pelataan, niin onhan se järjetöntä, ettei joulupäivänä saa harjoitella. En tiedä, kenen mielestä se on järkevä päätös, Heikkilä puuskahti ja pyöritteli päätään.

Lukko kohtasi tiistaina Tampereella Tapparan, seuraavan kerran joukkue on koolla tapaninpäivän aamuna valmistautumassa saman illan kotiotteluun. Vastustaja on Vaasan Sport, jolla on Pohjanmaalta lähes 250 kilometrin matka Rauman Äijänsuolle.

Heikkilän mielestä Pelaajayhdistys eli virallisemmin Suomen Jääkiekkoilijat ry sahaa omaa jalkaansa sillä, että se on saanut ajettua monen päivän joulutauon pakolliseksi. Pelaajayhdistys ei väitettä niellyt. 

– Pakkohan sitä olisi saada harjoiteltua tämmöisen kinkun syönnin jälkeen. Siinähän on iso loukkaantumisriski, kun peliin joutuu menemään kylmiltään.

– Eikös pelaajayhdistyksen hallituksessa ole entisiä pelaajia? Luulisi, että he ymmärtäisivät, Heikkilä puntaroi.

Heikkilä on hyvin tietoinen siitä, että hikoileminen tai edes jäälle kokoontuminen eivät ole pelaajilta kiellettyä.

– Pelaajathan saavat kyllä harjoitella, keskenään, mutta me valmentajat emme saa olla paikalla, eikä organisoituja treenejä saa järjestää. Enhän minä voi varmaan mennä hallillekaan, Heikkilä hymähti.

Kuultuaan Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan vastakritiikistä, Heikkilä korosti arvostelleensa nimenomaan sitä, että ottelupäivää edeltää vapaapäivä.

– Olen kuitenkin ollut Suomen valmennushommista sen verran pois viime vuosina, että en tiedä näitä sääntöjä. Pointtina tässä on se, miten tämä nykyinen otteluohjelma on rakennettu, Heikkilä täsmensi keskiviikkoiltana.

Rajoitukset eivät koske pelkästään joulua, vaan tiistain kierroksen jälkeen kalenterissa on koko jouluviikon loppu tyhjää. 

Närkästyksen aihe ei sinänsä ole uusi, sillä sama äimistelyn aihe nousee esiin aina, kun SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen välisen työehtosopimuksen yksityiskohdat alkavat hiertää valmentajia. Toinen "ongelma-ajankohta" on heinäkuu joka on kirjattu omatoimisen harjoittelun ajanjaksoksi.

Tästä syystä ammattilaispelaajien itse ostamat kesäjäät ovat nykyisin osa suomalaiskiekkoilun kansanperinnettä.

Lukon Lauri Tukosella esimerkiksi oli viime kesänä ennen yhteistreenien alkamista omia vuorojaan Vammalan jäähallissa Sastamalassa. Lempäälän jäähallissa on jo monena kesänä nähty jopa viiden–kuuden eri liigaseuran sopimuspelaajia yhteisillä jäävuoroille, ja raumalais- ja porilaiskiekkoilijat ovat tottuneet käymään omatoimisilla jäillä myös Luvialla.

Vuosi sitten jouluna Lukko lähti Jyväskylään pakollisen treenitauon jälkeen. JYP karkasi avauserässä jo 4–0-johtoon, mutta pelijuonesta kiinni saaneet raumalaiset kirivät seuraavien erien aikana maalin päähän. Tuloksena oli siis JYPin 4–3-voitto, ja yksi värikäs "dufvismi" raumalaiskiekkoilun historiakirjoihin.

– Näissä tansseissa tahtilaji suosi kotijoukkuetta. Me tanssimme valssia, kun bändi soitti rokkia, Lukkoa tuolloin luotsannut Risto Dufva lohkaisi.