Lukon joulutodistus - onneksi on suljettu sarja

Lukon tielle on osunut odottamattomiakin esteitä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Keväällä kaikki näytti Raumalla raikkaalta. Risto Dufvan nelivuotiskausi oli jämäköittänyt Lukon yhdeksi kotimaisen jääkiekon suurista.

Viestikapula vaihtui Dufvalta Juha Vuorelle, ja joukkue uusiutui rajusti. Nuorentuneen ryhmän niskaan lyötiin kovat odotukset.

Välieräpaikat ja pronssiottelut eivät olleet enää Raumalla menestymistä, tähtäin oli ylempänä.

Tavoite maalattiin Lukon pukukopin takaseinäänkin. Siellä valtava Kanada-malja muistutti itsestään joka päivä.

Vuori halusi lähteä tavoittelemaan kahta mestaruutta. Hän halusi voittaa sekä liigamestaruuden että CHL:n kuninkuuden.
Tavoitteet ja tulokset eivät kuitenkaan koskaan kohdanneet. Kausi alkoi kahdella vahvalla pelillä, mutta sen jälkeen Lukon kurssi kääntyi kohti pohjaa.

Ja siellä raumalaiset ovat edelleen.

Päävalmentaja on vaihtunut Juha Vuoresta Kari Heikkilään, ja jopa seuran puheenjohtaja Jari Laiho on jättänyt tehtävänsä.

Kokeneen Heikkilän johdolla 80-vuotisjuhlakauttaan viettävä Lukko on napsinut pisteitä, mutta sarjasijoitus ei ole kohentunut.

Sarjan kolmanneksi kovimmalla budjetilla pelaava Lukko on edelleen peräpään valvojana. Kauden jatkuminen runkosarjan jälkeen vaatii todella paljon.

Lukon joulutodistus:

Erinomainen: -

Kiitettävä: -

Hyvä: Vuodet vierivät, mutta Ville Vahalahti on tehokas. 32 ottelua ovat tuoneet miehen pistetilille 25 uutta merkintää. Vahalahti on omilla henkilökohtaisilla suorituksillaan pystynyt kairaamaan Lukolle myös sarjapisteitä. Runsas jääaika ja Lukon rämpiminen näkyvät myös tehotilastossa, sillä peräti 451 liigapelaajaa sai syyskaudella tilastoihin paremman plus-miinus-merkinnän kuin Vahalahti.

Tyydyttävä: Raumalla on totuttu siihen, että peli lepää kovan ykkösveskarin torjuntoihin. Tandemit eivät ole toimineet, ja viimeistä nuoren veskarin onnistunutta kautta pitää hakea 1980-luvulta ja Jarmo Myllyksen päivistä asti. Lukko lähti kauteen Kaapo Kähkösen ja Antti Karjalaisen muodostamalla maalivahtitandemilla, mutta kun kiekot eivät tarpeeksi hyvin tarttuneet, kokenut tshekkivahti Jakub Stepanek lennähti maisemiin. Kari Heikkilän aikakaudella maalivahtipeli on ollut yksi Lukon kulmakivistä, ja yllättäen Kähkönen on torjunnoillaan jättänyt Stepanekin kakkosveskariksi. Kähkönen on parhaimmillaan ollut erittäin hyvä, mutta hänen taakseen lyötiin urakalla kiekkoja Lukon kahdessa mieliinpainuvimmassa pelissä eli kotisulamisissa Jukureita ja HPK:ta vastaan.

Välttävä: Jotta Lukko olisi pystynyt pelaamaan tällä kaudella sarjan kärkipäässä, se olisi tarvinnut alaketjuihin pestatuilta lupauksiltaan tasonnostoa ja onnistumisia. Ainoat selvästi urallaan eteenpäin ponnistaneet pelaajat ovat nelosketjun työmyyrät Valentin Claireaux ja Toni Suuronen. He ovat hoitaneet työnsä hyvin, mutta ei heiltä kuulu odottaa pelien ratkomista.

Heikko: Lukon kaksi kärkiketjua oli rakennettu koviksi tulosyksiköiksi, mutta ne eivät pystyneet vastaamaan huutoon. Aaron Gagnon, Toni Koivisto ja Sami Lähteenmäki eivät alkukaudesta pystyneet kannattelemaan joukkuetta, Aleksi Saarela ja Lauri Tukonen taas kärsivät loukkaantumisista.

Tukosen pestaaminen oli urheiluromantiikkaa kauneimmillaan, mutta samalla se oli Lukon johdolta iso riski, joka napsahti näpeille jo lokakuun alussa. Tukonen pystyi pelaamaan tällä kaudella terveenä seitsemän ottelua. Kahdeksannessa hän teki kaksi maalia, mutta sai myös vamman, joka lopetti lopulta kauden kesken. Vaikka Tukonen on vuosien varrella kärsinyt erityylisistä vammoista, hän ei vuosiin ole pystynyt pelaamaan kokonaisia kausia. Ja hänen tehojensa varaan oli Lukossa laskettu tällä kaudella paljon.

Hylätty: Lukon alkukauden suorittaminen oli käsittämättömän huonoa, jos sitä vertaa joukkueeseen käytettyyn rahamäärään. Seurassa tehtiin isot muljaukset, kun Juha Vuoresta tuli päävalmentaja ja moni pelaaja vaihtoi työnantajaa. Vuori sai valmentaa 22 peliä, kun hänet oli pakko vaihtaa pois päävalmentajan paikalta. Valmentajanvaihdos auttoi, mutta muutkin sarjataulukon häntäpään joukkueet ovat parantaneet. Raumalaisten onneksi liiga on suljettu, eikä putoamisesta ole pelkoa. Aina tulee uusi kausi.