Lukko perkasi menneen kauden perusteellisesti - Timo Rajala myöntää: ”Muutos tehtiin nyt liian rajusti”

Lukon toimitusjohtaja Timo Rajala näki turhan harvoin kaukalossa juhlivan raumalaisjoukkueen. Lukon juhlakausi oli iso pettymys. Kuva: Juha Sinisalo

”Tuossa me äsken puhuimme, että tämä kausi on tässä paketissa.”

Kari Heikkilä ruoti Lukon pettymysten kauden harvinaisen nopeasti.

Hän antoi edelle kirjatun kommenttinsa heti Lukon ja KalPan maaliskuisen runkosarjapelin jälkeen. Mitä sitä turhia runoilemaan.

Heikkilän silmin katsottuna juuri niin voi tehdäkin. Hän otti Lukon valmennukseensa kesken kauden, teki parhaansa, sai joukkueen parantamaan suoritustaan, viihtyi tehtävässään ja jatkaa uraansa jossain muualla.

Ei Heikkilän tarvitse menettää yöuniaan, vaikka Lukko jäi pudotuspelien ulkopuolelle.

Lukon johtoporras ei lähtenyt omaa yhteenvetoaan antamaan. Vappukin ehti mennä, eikä kommentteja kuulunut, vaikka niitä kysyttiin ja odotettiinkin.

Mediahiljaisuuteen on ollut syynsä. Lukko on halunnut olla asioista varma ennen ulostuloaan.

Nyt on sen aika.

– Tätä on käyty erittäin huolellisesti läpi, seuran toimitusjohtaja Timo Rajala paljastaa.

– Teimme pitkän ja aika kattavan analyysin. Haastattelimme eri tahoja, kuten valmennusta, pelaajia, johtoryhmää ja toimiston väkeä. Kuulimme myös hallituksen ajatuksia.

Rajala ei lähde ampumaan analyysiä yksityiskohtaisesti julkisena taivaalle. Hänen mukaansa keskusteluiden pohjalta on varsin helppo nostaa esiin kaksi merkittävää asiaa:

Muutos, jonka Lukko teki, oli liian iso.

Siihen yhdistettynä kauden alku epäonnistui. Moni isoon rooliin kaavailtu pelaaja kärsi alkukaudella loukkaantumisista.

– Se on se iso kuva. Noihin kahteen se tiivistyy, Rajala tiivistää.

– Keskustelimme myös siitä, että noin näkyvä tavoitteen asettaminen oli varmasti virhe. Se toi varmasti tiettyjä paineita.

"Keskustelimme myös siitä, että noin näkyvä tavoitteen asettaminen oli varmasti virhe. Se toi varmasti tiettyjä paineita."

Tavoite oli suorastaan maalattu joukkueen pukukopin takaseinään. Siellä komeili valtava Kanada-malja, Suomen mestaruutta symboloiva kiertopalkinto.

Lukko uudistui keväällä ja kesällä merkittävästi. Päävalmentaja vaihtui, kun kahdeksan vuotta seurassa työskennellyt Juha Vuori nousi päävalmentajaksi ja Risto Dufva jatkoi Mikkeliin sarjatulokas Jukurien luotsiksi.

Joukkueen kokoonpanoon tuli isoja muutoksia. Moni Dufvan alaisuudessa pitkään pelannut kokenut pelaaja lähti.

Uudet pelaajat olivat pääsääntöisesti nuoria ja potentiaalisia, mutta samalla liigatasolla kirjoittamattomia kortteja.

Lukon pukukoppiin tehtiin remontti, ja joukkueen harjoittelua muutettiin.

Vuori lähti myös rakentamaan joukkueelle uudenlaista pelitapaa.

– Vähän kaikki muuttui, mikä liittyy urheilupuoleen, Rajala myöntää.

"Kaikki halusivat muutosta. Muutos tehtiin nyt liian rajusti. Eihän tämä ollut kenenkään yksittäisen ihmisen vika."

Iso osa muutoksista henkilöityy tahtipuikkoa heiluttaneeseen Juha Vuoreen, mutta hän ei sooloillut oman päänsä mukaan.

– Kaikki halusivat muutosta. Muutos tehtiin nyt liian rajusti. Eihän tämä ollut kenenkään yksittäisen ihmisen vika, Rajala painottaa.

Kun kerran Lukko on asiaa analysoinut huolella ja pitkään, johtopäätöksiä on varmasti tehty. Millaisia?

– Se on juuri tämän uuden urheilujohtajan ydinjuttu. Hänen rakentaa joukkuetta yhdessä päävalmentajan kanssa ja hänen tehtävänsä on varmistaa, että ei tule tällaisia kohtia, joissa noin moni sopimus loppuu samaan aikaan. Hän tuo sen pitkäjänteisyyden toimintaan, Rajala kertoo.

– Toinen iso juttu hänen työssään on se, että hän tulee tehostamaan meidän junioripuolemme päivittäistä toimintaa. Ja jos seuraava kysymys on, onko hänet jo valittu, niin ei ole.

– Jos tulevaisuutta ajatellaan, niin tämä urheilujohtaja-asia on Lukolle tosi iso juttu. Me haluamme olla varmoja, että se kaveri on meille oikea.

Miten kommentoit päättyneen kauden joukkueen rakentamista?

– Se liittyy muutokseen, joka kokonaisuudessaan oli liian iso. En lähtisi suoraan sanomaan, että joukkueemme oli jotenkin väärin rakennettu, Rajala vastaa.

– Ilman sitä loukkaantumissumaa kaudesta olisi voinut tulla aivan erilainen. Kun ajaudut tuohon, että häviät ja häviät, kurssia on vaikea kääntää.

Oliko päävalmentajan vaihtaminen kesken kauden oikea ratkaisu?

– Se on spekulatiivinen asia. Faktinen tosiasia on se, että tuloksemme paranivat sen jälkeen ja keräsimme pisteitä suunnilleen sarjan seiskan tahtiin. Totta kai sama olisi voinut tapahtua ilman valmentajan vaihtamistakin. Ei tuohon kysymykseen ole oikeaa vastausta.

"Ilman sitä loukkaantumissumaa kaudesta olisi voinut tulla aivan erilainen."


Lukon liigajoukkueen yhteiset harjoitukset käynnistyivät heti pääsiäisen jälkeen. Treenit ovat pyörineet, vaikka uusi päävalmentaja ei vielä ole toimeensa tarttunut.

Torstaina Lukko esittelee virallisesti uuden valmennusryhmänsä. Kiekkoareenan tietojen mukaan pöydän taakse asettuu tuolloin Pekka Virta, joka on ollut kiinni KalPan finaalikeväässä.

Se on uuden aikakauden alku.

– Kyllä mä näen, että meillä on ensi kaudella erittäin kilpailukykyinen joukkue. Tietty määrä pelaajia vaihtuu, mutta muutos ei ole nyt niin iso kuin vuosi sitten. Lisäksi nämä nuoret pelaajamme ovat kauden valmiimpia, kauden kokeneempia, Rajala laskeskelee.

– Kyllä mä näen, että meillä on mahdollisuudet nousta pudotuspeleihini. Mitään tavoitteita ei ole lyöty lukkoon, mutta nyt ensin haluamme päästä takaisin vahvaksi pudotuspelijoukkueeksi.