Lukko-paitaan palannut KalPa-kaksikko muistaa Raumalta erityisesti yhden asian: "Tämä on kiekkokaupunki"

Arttu Ilomäki (vas.) ja Janne Keränen liittyivät Lukon treenivahvuuteen maanantaina. Ainakin Ilomäki tunsi nahoissaan, että viimeisestä joukkuetreenistä oli vierähtänyt yli kuukausi. Kuva: Jere Grönberg

Rauman Lukon harjoitusryhmään liittyi maanantaina kaksi uutta ja ruskettunuttakin kasvoa.

Arttu Ilomäen ja Janne Keräsen viime kausi venyi hopeasensaatio KalPassa aina finaaleihin saakka, joten he aloittivat joukkueharjoittelunkin hieman montaa muuta liigakiekkoilijaa myöhemmin. 

Kaksikko kävi kuukauden breikkinsä aikana nollaamassa KalPan kanssa kauden Mallorcalla, ajeli muuttokuorman Kuopiosta Raumalle ja ehti aloitella omatoimista harjoittelua.

– Nopeastihan neljä viikkoa taas tuossa meni, Keränen hymähtää.

Keräselle, 29, ja Ilomäelle, 25, ei juuri tarvinnut esitellä paikkoja ja kaupunkia, koska kumpikin on edustanut Lukkoa urallaan aikaisemminkin.

Keränen löysi itsensä Lukon pukukopin seinää koristavista joukkuekuvista viiden kauden ajalta 2009–14. Ilomäen kuva seinällä oli vain kertaalleen, kaudelta 2012–13.

– Se oli kova koulu, mutta näin jälkeenpäin ajatellen se piti vain käydä. Se teki minusta paremman kiekkoilijan, Ilomäki toteaa sesongista, jonka aikana hän teki 46 ottelussa 2+6=8 tehopistettä ja jäi pyörimään Risto Dufvan valmentamassa joukkueessa sivuraiteille.

Sittemmin Ilomäki on pelannut vahvoja kausia Tapparan ja KalPan hyökkäyksessä. Niistä parhaalla Tampereella 2015-16 syntyi 50 runkosarjaottelussa piste-ennätys 15+18=33. Kun Ilomäki kesken viime kauden vaihtoi Tapparan jälleen KalPaan tahti oli runkosarjan lopussa vieläkin kovempi: 31 ottelussa 6+15=21 tehopistettä.

Keränen latoi jo Lukossa suhteellisen tasaisia maalimääriä (11, 6, 11, 13, 12), mutta kolmena KalPa-kautena nopea laituri löysi peliinsä vielä uuden vaihteen: 18, 18 ja 24 osumaa. 

Molemmat toteavat kuin yhdestä suusta, mikä asia Lukosta jäi parhaiten mieleen: Rauma on kiekkokaupunki.

Ilomäki kertoo, että Tampereella ja Kuopiossa kiekkoilija saa kulkea melko rauhassa.

– Ne ovat sen verran isompia kaupunkeja, että siellä on vähän muutakin. Kuopiossa tuntui, että jalkapallo on isompi juttu kuin jääkiekko, Ilomäki kertoo.

Raumalla pelaajat tunnistetaan kaduilla, ja jääkiekko on yksi kahvipöytäkeskusteluiden puheenaiheista.

– Muistan, että yhdellä heikommalla kaudella tuli sellaistakin palautetta kaduilla kulkiessa, että koittakaa nyt pelata. Mielestäni sekin kertoo siitä, että välitetään, Keränen toteaa.

– Toisaalta itselle jäi myös sellainen mielikuva, että hallissa oli usein mekkalaa. Kuopiossa tunnelma oli välillä kuin hautajaisissa.

Kauden edetessä ja varsinkin pudotuspeleissä Niiralan Monttu tosin heräsi horroksestaan ja menestyksen myötä jääkiekko nosti päätään kaupungillakin.

– Joku saattoi jo toivottaa tsemppiä illan peliin. Ei sellaista ennen ollut tapahtunut, Keränen hymyilee.

"Muistan, että yhdellä heikommalla kaudella tuli sellaistakin palautetta kaduilla kulkiessa, että koittakaa nyt pelata. Mielestäni sekin kertoo siitä, että välitetään."

Ennen uuden kiekkokauden alkua edessä on vielä monta litraa hikea jäällä ja punttisalilla.

Punttisalilla tosin vähemmän kuin joskus ennen, sillä jääkiekkolijoiden oheistreeni on monipuolistunut.

– Monta, monta vuotta sitten oheistreeni oli melkein pelkkää lenkkiä ja punttia. Ehkä siksi itsekin on enemmän tällainen vanhan koulukunnan tankki, Keränen naurahtaa.

Ja toki kesällä täytyy ehtiä tehdä muutakin kuin ajatella jääkiekkoa.

– Mallorcalla iski taas sellainen kipinä, että pitäisi päästä pelaamaan golfia. Viime kesänä jäi ihan kokonaan väliin, kun lapsi syntyi vuosi sitten ja se toi omat kiireensä, Keränen sanoo.

Ilomäkikin aloitti golfin viime kesänä, mutta eräs toinen pallopeli vaatii nyt erityishuomiota.

– Kyllä mun pitää tenniksessä nousta omalle tasolle. Kävin kerran tuossa pelaamassa ja peli oli sen näköistä, että sillä ei voi pärjätä, hän virnistää.