Lukko päätti nostaa yksilöiden kehittymisen juniorijoukkueiden menestymistä tärkeämmäksi

Antti Palojärvi on pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalon mielestä elävä esimerkki siitä, miten ikäluokkaa ylempänä peluuttaminen on pönkittänyt pelaajan maajoukkueuraa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Aaro Vidgren on kuluvana syksynä ottanut vakiopaikan Lukon liigamiehistöstä, mutta parhaillaan hän on Montrealissa.

Hyökkääjä lyö nyt kaiken likoon maajoukkuepaidan puolesta. Hänen tavoitteenaan on lunastaa paikka tapaninpäivänä käynnistyvissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Jesse Ruotsi, Antti Palojärvi, Rasmus Elo, Mikko Petman ja Antti Saarela saavat viettää joulua kotimaan maisemissa, mutta kinkkua he eivät voi joulupöydässä mielin määrin ahtaa.

Sinivalkoinen edustuspaita kutsuu heti joulun jälkeen. Ruotsi ja Palojärvi lähtevät alle 18-vuotiaiden maajoukkueen kanssa Sveitsiin, kun taas Elo, Petman ja Saarela matkustavat Riihimäelle turnaamaan alle 16-vuotiaiden ryhmässä.

Heidän lisäkseen maajoukkuekomennuksista ovat syksyn aikana nauttineet omissa ikäluokissaan Lassi Lehtinen, Kalle Nurmi, Onni Korkka ja Joonas Niemelä.

Lukon pelaajat ovat kelvanneet nuorisomaajoukkueisiin, mutta kyse ei välttämättä ole pelkästä sattumasta.

– Ehkä me olemme tehneet viime keväänä päätöksen, että lahjakkaimpia junioreja pyritään peluuttamaan ylemmissä ikäluokissa, Lukon pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalo paljastaa.

– Sillä päätöksellä me haluamme pönkittää ja auttaa pelaajien maajoukkueuraa. Toki samalla pitää pystyä pelaamaan ja olemaan hyvä pelaaja ylemmässä ikäluokassa.

Päätös kuulostaa valinnalta nostaa yksilöiden kehittyminen juniorijoukkueiden menestymistä tärkeämmäksi.

– Kyllä se sitä tarkoittaa. Yksilön kehitys on keskiössä, Vanhatalo myöntää.

Ei Lukossa toki joukkueiden sarjasijoituksiltakaan silmiä ummisteta. B- ja C-ikäiset pelaajat siirrettiin syyskauden viimeisiin peleihin omien ikäluokkiensa joukkueisiin, jotta ne saatiin kevätkaudeksi oikeisiin sarjoihin.

– Tavoitteet myös saavutettiin. B selvisi SM:ään ja C alempaan SM:ään, Vanhatalo iloitsee.

Eikä ole mitenkään ainutlaatuista, että lahjakkaimmat pelaajat pelaavat vanhempien kanssa. Lukko on kuitenkin seurana tehnyt strategisen linjauksen ja lähtenyt järjestelmällisesti sijoittamaan maajoukkuenuoria ikäluokkaa ylemmäs.

– Olen itse sitä mieltä, että tämä on hyvä tapa. Yksilöt kehittyvät, kun he saavat tasoisiaan pelejä, mutta eivät silti joudu liian koville, Vanhatalo toteaa.

– Palojärven Antti on hyvä esimerkki. Hän on saanut A:ssa ison ruudun ja roolin, ja nyt hän on noussut alle 18-vuotiaiden kisaehdokkaaksi.

Kyseessä on tammikuussa 18 vuotta täyttävä puolustaja, joka vaihtoi täksi kaudeksi KooKoosta Lukkoon. Hän solmi raumalaisseuran kanssa 2+2-vuotisen akatemiasopimuksen.

Viime kaudella hän pelasi KooKoossa yhden A-nuorten pelin.

– Idea on lyhykäisyydessään se, että jos kyvyt riittävät auttamaan ylemmän ikäluokan joukkuetta, sitten siellä kuuluu pelata. Se edesauttaa maajoukkueuraa ja kehitystä yksilönä, Vanhatalo linjaa.