Lukko kohtaa CHL:ssä kaksi entistä mestaria

Lukon Sami Lähteenmäen ja Toni Koiviston CHL-urakka alkaa 26.8. Zürichiä vastaan. Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen

Vastustajat ovat parin vuoden takaisia mestareita, mutta kaikki kolme joukkuetta ovat myös muutosvaiheessa. Tämä CHL-asetelma sopii hyvin Lukolle, joka avaa CHL-kautensa aivan kuun lopussa kotiottelulla Zürichin Lionsia vastaan.

Tuo peli käydään perjantaina 26. päivä. Sen jälkeen ohjemassa on vieraspeli Sveitsissä ZSC:tä vastaan (3.9.) ja samalla reissulla kohdataan myös lohkon kolmas joukkue ERC Ingolstadt Saksassa (6.9.). Lohko päättyy ERC:tä vastaan juuri ennen Liigan alkua 10. syyskuuta ja viimeistään silloin tiedetään kaksi jatkajaa.

Helpossa lohkossa Lukko ei ole. Kumpikin vastustaja voitti maansa mestaruuden vuonna 2014. Zürich voitti myös edellisen CHL:n, kun kukisti liigan ainoaksi jääneen kauden lopussa venäläisen Metallurg Magnitogorskin.
Mutta nyt kaikki ovat hiukan uuden tilanteen edessä.

– Kaikki kolme ovat muutosprosessissa. Meillä vaihtui melkein puolet joukkueesta, mutta isoja muutoksia kokivat myös kumpikin vastustajistamme. Näillä molemmilla on vielä uusi valmentajakin, jotka ovat molemmat Ruotsista. Varmasti tulee vauhdikkaita otteluita ja se sopii hyvin meille, sanoi Lukon uusi päävalmentaja Juha Vuori CHL:n tiistain avaustilaisuudessa Helsingissä.

Zürichin penkin takana on päävalmentajana Hans Wallsson, jonka johdolla Skellefteå AIK voitti kaksi kertaa Ruotsin mestaruuden vuosina 2013 ja 2014. Ingolstadtin johdossa on Tommy Samuelsson, joka oli viimeksi Färjestadin valmentaja. Keski-Euroopan hän tuntee hyvin, kun oli tätä ennen Vienna Capitalsissa. Hän oli aikanaan pitkäaikainen Färjestadtin puolustaja voittaen silloin Ruotsin mestaruuden kolme kertaa.

– Ehdoton tavoitteemme on päästä jatkoon. Meillä on selkeä kilpailullinen tavoite, mutta CHL:ssä pelaaminen palvelee myös hyvin valmistautumistamme kotoiseen liigaan. Kun muutokset ovat olleet suuria, niin kokoonpanotkin ovat vasta hakusessa. Meidän pitää siten pystyä yhdistämään niin tuloksesta pelaaminen kuin valmistautuminen. Reissu Sveitsiin ja Saksaan on hyvä siinä mielessä. Samalla on hyvä nähdä, miten jääkiekkotyötä muualla tehdään, hän jatkoi.

Joukkueen kapteeni Janne Niskala tuntee hyvin Zürichin Hallenstadionin, kun pelasi Zugissa kaudella 2005–06.

– Tosin pelaamisestani on sen verran pitkä aika, että halli on taidettu remontoida sen jälkeen. Mutta se on hyvä paikka pelata. Ingolstadtissa on joskus käyty pelaamassa harjoitusturnaus, joten molemmat paikat ovat tuttuja, hän sanoi.

Hallenstadion on vanha, kun on jo vuodelta 1930. Mutta ison remontin jälkeen sen katsojakeskiarvo oli viime kaudella peräti 9800. Ingolstadtin Saturn Arena sen sijaan on kohtalaisen uusi, kun se on vuodelta 2003. Kapasiteetti vain 4800, mutta saksalaiset katsojat osaavat aina pitää ääntä.

– Pelaajan näkökulmasta CHL:ssä pelaaminen on aina mukavaa. On hyvä, että otteluissa on panosta tavallisten merkityksettömien harjoitusotteluiden sijasta. Samalla joukkueen pelaajat tutustuvat hyvin matkalla toisiinsa, hän sanoi.