Maajoukkueessa rutkasti liigapelaajia

Ässien kultakypärä Simon Suoranta on yksi joulukuun maajoukkueturnauksen ensikertalaisista. Suoranta on kerännyt alkukauden 26 ottelussa 18 (11+7) tehopistettä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Toista kautta peräkkäin Liiga pelaa samaan aikaan, kun maajoukkue ottelee Venäjän EHL-turnauksessa. Maajoukkueen manageri Jere Lehtinen ei ole kuitenkaan kokenut tässä suurta ongelmaa.

Samaksi päiväksi maajoukkueen kanssa ei osu kuin lauantai toinen ulkoilmapeli Tampereella, mutta keskiviikkona ennen Channel One Cupin alkua on Liigassa kuusi peliä ja Moskovan turnauksen välipäivänä perjantaina on Liigassa täysi kierros eli seitsemän peliä.

– Tietysti on hiukan haasteellista ottaa pelaajia liigajoukkueista, mutta meillä on selkeä sopimus asiasta. He voivat nyt pelata samaan aikaan kuin me. Mitään narinaa valinnoista ei liigajoukkueiden puolelta olekaan ollut. Tänä vuonna myös KHL:ssä pelataan myös pelejä turnauksen aikana. CHL tuottaa hiukan pulmia ainakin Ruotsille, Lehtinen sanoi.

Hän ja maajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki ottivatkin joukkueeseen 13 pelaajaa Liigasta. Eniten eli kolme on Tapparasta, HIFK:sta ja KalPasta on kaksi ja yksi pelaaja on Jukureista, JYPistä, KooKoosta, Pelicansista, Sportista ja Ässistä. Yhdeksän liigajoukkuetta menettääkin vähintään yhden pelaajan.

Vaikka seurat kärsivätkin pelaajamenetyksiä, niin niiden on kuitenkin hyvä käyttää parhaita pelipäiviä.

– Pelaajien kannalta olisi väärin jättää heidät pois maajoukkueesta liigaotteluiden takia. He pääsevät maaotteluissa näyttämään tasonsa ja voivat ottaa siten taas yhden askeleen eteenpäin urallaan.

Joukkueeseen valittiin kahdeksan maajoukkue-ensikertalaista, joista peräti seitsemän on liigajoukkueista.

– Sanon aina maajoukkuepelaajille, että heidän on vietävä kokemuksensa myös jokapäiväiseen tekemiseen seurajoukkueissaan. Täten viedään samalla eteenpäin koko Suomen kiekkoilua, hän sanoi.

Takavuosina Moskova oli se paikka, johon kokeneet pelaajat eivät joulukuussa halunneet lähteä. Nyt vaikutusta ei ollut edes viime vuoden tapahtumilla, kun reilut puolet joukkueesta sai vähintään jonkinasteisia vatsaongelmia siellä.

– Niitä pulmia voi tulla missä tahansa. Sillä ei ollut mitään vaikutusta. Saimme kaikki haluamamme pelaajat ja kaikki ottivat innolla valinnan vastaan, Lehtinen sanoi.

Itse hän pelasi aikanaan ensimmäiset maaottelunsa juuri entisessä Neuvostoliitossa, kun oli alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa Minskissä.

– Joka vuosi siellä [Neuvostoliitto] tuli pelattua jonkun juniorimaajoukkueen kanssa.

Nyt hän on kolmatta kautta maajoukkueen managerina. Työnkuva on selkeä ja kaikesta näkee, että Lehtinen viihtyy työssään hyvin.

– Laten [Marjamäki] kanssa kokoamme yhdessä ehdokkaista listan ja valitsemme ryhmän. Teemme myös kaikki suunnitelmat ja valmistelut, jotta pelaajien ei tarvitse muuta kuin pelata. Liigaotteluita on tullut nähtyä paljon ja on ollut mukava nähdä, että tälläkin kaudella taso on ollut hyvä ja etenkin nuorten pelaajien potentiaali on korkea. Heistä suorastaan huokuu halu mennä eteenpäin.

Mitään tulospaineita Lehtinen ei Moskovan turnauksen kohdalla koe.

– En koe niitä lainkaan. Kevät on meille se tärkeä asia. Sitä varten töitä tehdään. Tietysti haluamme voittaa jokaisen ottelun. Näinhän on luonnollisesti myös jokaisen pelaajan kohdalla. Karjalassa näimme hyvin tason. Oikea joukkue [Venäjä] voitti sen. Meidän on oltava valmiina keväällä, kun MM-kisat koittavat.