Liigan peliaikakuningas ei väsymystä tunne

Troy Vance on jäällä jopa silloin, kun hänellä ei ole käsissään edes mailaa. Kuva: Mikko Ruohola

Elokuun alussa tahkottavassa Pitsiturnauksessa moni pelaaja tekee perinteisesti ensiesiintymisensä uuden seuransa paidassa. Tänä vuonna yksi näistä pelaajista oli Porin Ässien Troy Vance.

22-vuotias yhdysvaltalaispuolustaja ei hurmannut kannattajia ensimmäisistä minuuteistaan alkaen. Vielä Pitsiturnauksessa jäällä nähtiin suhteellisen kankea ja virhealtis paketti. Vance hautoi kiekkoa aivan liian pitkään ja sijoittuminen oli vajavaista. Taklausintoa hänellä riitti, mutta pääasiassa taklausyritykset menivät vastustajien ohi, ja niitä seurasi yleensä vaarallinen tilanne omassa päädyssä.

"Olen kehittynyt jääkiekkoilijana aivan kaikessa mahdollisessa viimeisen parin kuukauden aikana"

Vance ei vakuuttanut Ässiäkään heti. Hänen koeaikansa seuran kanssa loppui syyskuun alussa, ja loppukauden sopimus Ässiin syntyi vasta pienen pohdinnan jälkeen. Se oli seuralta erinomainen päätös.

Liigassa Vance on ollut patapaidoille äärimmäisen tärkeä palanen. Kehittyminen on ollut suorastaan huikeaa, ja tämän myöntää pelaaja itsekin.

- Olen kehittynyt jääkiekkoilijana aivan kaikessa mahdollisessa viimeisen parin kuukauden aikana. Porissa on loistava valmennus, ja olen saanut heiltä paljon apua. Teen nyt parempia päätöksiä jäällä, ja se helpottaa tekemistäni huomattavasti, Vance toteaa.

Jotain puolustajan arvosta joukkueelleen kertoo se, että hänen keskimääräinen peliaikansa ottelua kohden on koko liigan kovin. Vance on ollut jäällä melkein 25 minuuttia per peli, ja siitä huolimatta hänen teholukemansa on kolme maalia plussan puolella.

- Saavuin Suomeen kehittymään ja pelaamaan, mutta en osannut odottaa aivan näin suurta vastuuta. Rakastan silti Ässissä pelaamista, ja tämä on ollut minulle uskomattoman hienoa aikaa, Vance fiilistelee.

Ässien otteluruuhkan keskellä voisi kuvitella, että paljon pelaavan puolustajan jaloissa painaisi, mutta sitä Vance ei ainakaan myönnä.

- Olen todella tyytyväinen peliaikaani, mutta pystyisin pelaamaan vielä enemmänkin. Mitä väsyneempi olen ottelun jälkeen, sen parempi olo minulla on. Jos en jaksa kunnolla edes kävellä kamppailun päätyttyä, tiedän antaneeni joukkueelle kaikkeni. Nautin noista hetkistä huomattavasti.

"Olen minä asiaa miettinyt jo kotioloissakin"

Vaikka Vance on ollut Ässille positiivinen vahvistus, puuttuu hänen tilastoistaan edelleen tehty maali SM-liigassa. Yrityksen puutteesta häntä ei voi syyttää, sillä Vance on laukonut 104 kertaa. Se on eniten koko Ässien joukkueesta.

- Ei maalittomuus minua stressaa joka päivä, mutta kieltämättä olisi kiva iskeä se ensimmäinen osuma mahdollisimman nopeasti. Rehellisesti sanottuna täytyy silti myöntää, että olen minä asiaa miettinyt jo kotioloissakin. Onneksi olemme joukkueena päässeet positiiviseen lentoon, ja siinä yhtälössä omat tehopisteet ovat merkityksettömiä, Vance analysoi.

Mikäli hän jatkaa kehittymistä samaa tahtia kuin viime kuukausina, voidaan Vance nähdä jossain vaiheessa jopa NHL:ssa. Matka taalakaukaloihin on silti vielä pitkä.

- En mieti itse tulevaisuutta sen ihmeemmin. Valmennuksen kanssa olen keskustellut vain siitä, etten saa tyytyä nykytasooni. Joka päivä pitää tehdä asiat niin hyvin, että olen seuraavana päivänä parempi pelaaja. Siihen minä tähtään, Vance kiteyttää.