Liiga-valmentajien erikoisimmat konkariennätykset – hattu päästä Suhoselle, Aravirralle ja Tolvaselle

Fläppitaulu on valmentajien symbolisimpia merkkejä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Liiga-valmentajuus on yksi tuulisimmista paikoista, jonka pohjoinen pallonpuolisko tunnistaa. On siellä kuitenkin paljon myös jatkuvuutta, uskollisuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Kiekkoareena kokosi Liiga-valmentajien erikoisimpia ennätyksiä tehtävien määrän ja keston suhteen. Listauksissa ovat mukana kaikki ne, jotka ovat joskus toimineet päävalmentajina Liigassa. Aineisto perustuu Eliteprospects.com:in tietoihin.

Suhonen ansaitsisi patsaan

Alpo Suhonen pistää tilastoista esiin varsin monella mittarilla. Hän on kaikkien aikojen nuorin Liiga-valmentaja (27-v.), hänellä on eniten erillisiä jaksoja Liigan päävalmentajana (7) ja eniten pestejä eri Liiga-seuroissa (6).

Kun työtehtävät ulkomailla otetaan huomioon, lista täydentyy entisestään: eniten yksittäisiä pestejä päävalmentajana (38). Ja kun mukaan otetaan myös muut jääkiekkoon liittyvät tehtävät, ennätykset paukkuvat edelleen: eniten erilaisia pestejä kaikki toimenkuvat huomioiden (56), eniten edustettuja seuroja/maajoukkueita (23) ja eniten aktiivisia kausia (40).

Suhonen on suomalaisen jääkiekon toisinajattelija. Hänen luonteensa ei välttämättä sovellu pitkäaikaiseen puurtamiseen vuodesta toiseen samassa paikassa, vaan Suhonen hakee erityyppisiä elämyksiä ja kokemuksia.

Suhosen ansioluettelon pituudelle ja kirjolle on nostettava hattu päästä, ja korkealle. Jos pitkäjänteisyydellä tarkoitetaan vain samoilla kulmilla pyörimistä, Suhosen pinna on lyhyt. Mutta jos pitkäjänteisyyttä voidaan mitata myös kyvyllä toimia samalla toimialalla vuodesta toiseen, Suhonen on sinnikäs.

Lisäksi Suhosen CV kertoo poikkeuksellisesta taidosta ja halusta sopeutua erilaisiin kulttuureihin. Suhosen ura kertoo väistämättä myös osaamisesta: heikolla suorittamisella ei näin kauaa samalla alalla toimittaisi.

Aravirta kokenein Liiga-valmentaja

Suhosen ohella valmentajista esiin nousevat Hannu Aravirta, Jukka Rautakorpi ja Jarmo Tolvanen. Aravirta on valmentanut Liigassa kaikkein pisimpään, 18 vuotta.

Myös Jukka Rautakorven nimi pomppaa tilastoista usein silmille. Hän on tämän hetken Liiga-valmentajista kokenein päävalmentajan pesteillä mitattuna. Vaikka Rautakorven ura on varsin Tappara-painotteinen, sieltä löytyy myös paljon muuta.

Jarmo Tolvanen on suomalaisille melko tuntematon, mutta hänen uransa on poikkeuksellisen kansainvälinen. Tolvasen valmennusura alkoi vuonna 1983-84 Karhu-Kissojen päävalmentajana. Sen jälkeen Tolvanen on valmentanut 22 joukkuetta, 19 eri sarjassa/eri maajoukkuetasolla ja 10 eri maassa. Tällä kaudella Tolvanen valmentaa Unkarissa.

Liiga-valmentajien ennätyksiä ja erikoisuuksia kaudesta 1975-76 lähtien

Virkaiältään nuorin päävalmentaja: Alpo Suhonen, 27-v. (Fops 1975-76).

Virkaiältään vanhin päävalmentaja: Pekka Rautakallio (Ässät 2015-16) ja Kaj Matalamäki (Tappara 2004-05), 62-v.

Yleisin syntymävuosi: 1953. Yhdeksän Liiga-valmentajaa, keihäänkärkenään Hannu Aravirta, on syntynyt samana vuonna kun ensimmäiset väritelevisiot tulivat myyntiin.

Yleisin etunimi: Kari ja Matti (8).

Eniten erillisiä pestejä päävalmentajana: Hannu Aravirta, Hannu Jortikka, Jukka Rautakorpi, Pentti Matikainen ja Alpo Suhonen (7). Pestillä tarkoitetaan tässä yksittäistä valmennusjaksoa yhdessä seurassa.

Pisin yhtämittainen pesti päävalmentajana: Rauno Korpi (7 kautta). Rauno Korpi valmensi Tapparaa vuosina 1985-1991. Korpi aloitti kauden 1991-92, mutta sai kenkää marraskuussa. Laskennallisesti voidaan siten sanoa, että hän on valmentanut seitsemällä kaudella peräkkäin samassa seurassa. Kari Mäkinen valmensi Kärppiä kuusi kautta peräjälkeen vuosina 1977-83, Vladimir Jurzinov TPS:ää 1992-98 ja Jukka Jalonen HPK:ta 2001-07.

Eniten Liiga-kausia yhteensä päävalmentajana: Hannu Aravirta (18). Hannu Jortikalla Liiga-kausia on 15.

Eniten erillisiä pestejä samassa seurassa: Jukka Rautakorpi (5). Rautakorpi aloittaa Tapparassa jo viidennen pestinsä kaudella 2017-2018. Rautakorven kaula seuraaviin on selvä: Hannu Jortikka on valmentanut Tps:ää, Hannu Saintula Bluesia/K-Espoota, Pentti Matikainen Hifk:ta, Matti Kaario Ilvestä sekä Hannu Savolainen Hpk:ta kolmeen eri otteeseen.

Eniten pestejä eri seuroissa: Alpo Suhonen (6). Suhonen on valmentanut Liigassa Fopsia, Saipaa, HPK:ta, Jokereita, HIFK:ta ja Ässiä. Pentti Matikainen, Hannu Aravirta, Ari-Pekka Selin, Kari Heikkilä ja Hannu Kapanen ovat edustaneet viittä sekä Hannu Jortikka, Pekka Virta, Risto Dufva, Esko Nokelainen ja Kaj Matalamäki neljää eri seuraa.

Eniten kausia kakkosvalmentajana: Ari Santanen ja Hannu Virta (11).

Liiga-valmentajien ennätyksiä kaikki sarjat ja maajoukkuetasot mukaan lukien

Liiga-valmentajat ovat luonnollisesti valmentaneet myös muissa kotimaisissa sarjoissa, eri maajoukkuetasoilla ja eri maissa.

Eniten jääkiekkoon liittyviä pestejä eri tehtävissä: Alpo Suhonen (56). Suhosen ansioluettelossa on 56 riviä. Pestien suuri määrä selittyy sillä, että samalla kaudella voi olla monia eri tehtäviä – esimerkiksi Suhonen valmensi kaudella 1980 sekä SaiPaa että alle 20-vuotiaitten maajoukkuetta. Toiseksi eniten pestejä on Jukka Holtarilla (51).

Eniten yksittäisiä päävalmentajapestejä: Alpo Suhonen (38). Suhonen on siis toiminut 38 (kolmenkymmenenkahdeksan) joukkueen päävalmentajana. Yhtenä vuonna valmentajapestejä voi olla useita ja lisäksi jokainen kausi samassa seurassa lasketaan tällä mittarilla erilliseksi pestiksi. Toiseksi eniten päävalmentajapestejä on Jukka Jalosella (34).

Eniten seuroja/maajoukkueita eri tehtävissä: Alpo Suhonen (23). Toimenkuva voi tässä listauksessa siis olla myös muu kuin valmentaja: FPS, Finland, Finland U20, Finland U18, HC Ambrì-Piotta, SaiPa, Zürcher SC, HPK, Moncton Hawks, Winnipeg Jets, Jokerit, EHC Kloten, Chicago Wolves, Toronto Maple Leafs, Chicago Blackhawks, HIFK, SC Bern, Switzerland U18, Ässät, Kloten Flyers, HC Banska Bystrica, Austria, Austria U20. Toiseksi eniten seuroja on Jarmo Tolvasella (22).

Eniten erilaisia tehtäviä samassa seurassa: Sami Kapanen (6). Nuoresta iästään huolimatta Kapanen on toiminut Kalpassa seuraavilla titteleillä: player, franchise owner, general manager, chairman, assistant coach, head coach. Titteleitä ei ole suomennettu, koska ne kuulostavat suomalaiseen korvaan tällä tavoin ikään kuin hokimaisimmilta, täsmällisimmiltä. Juha Junnolla on ollut samassa seurassa, myös Kalpassa, neljä eri titteliä: youth hockey supervisor, assistant coach, head coach, general manager.

Eniten eri kansallisia sarjoja/maajoukkuesarjoja eri tehtävissä: Jarmo Tolvanen, 19. Tolvanen on toiminut eri tehtävissä seuraavissa sarjoissa tai maajoukkueissa: II-divisioona, I-divisioona, Finland U17, Finland U18, Finland U20, Jr. A SM-liiga, NHL, Liiga, DEL, Norway, NLA, Allsvenskan, SHL, NLB, Denmark, Poland, EBEL, Ligue Magnus, WC D1A, WJC-20 D1A. Alpo Suhonen ja Timo Tuomi ovat tämän rankingin kakkosia (16).

Eniten erilaisia toimenkuvia: Jukka Holtari (10): player, head coach, youth hockey supervisor, assistant coach, team manager. director of player personnel, scout, director of hockey operations, director of European scouting, sports manager. Kari Elorannalla ja Pentti Matikaisella on molemmilla ollut 7 erilaista toimenkuvaa.

Eniten aktiivisia kausia: Alpo Suhonen (40). Suhosella on ansioluettelossaan merkintöjä 40 kaudelta. Matti Väisänen on listan kakkonen 36 kausimerkinnällä.

Eniten kausia pää- tai apuvalmentajana Suomen juniorisarjoissa: Jami Kauppi (9). Kahdeksan kautta löytyy Jari Laukkaselta, Lauri Marjamäeltä ja Petri Mattilalta.

Liigavalmentajien potkut

Joukkueesta voi myös saada kenkää. Kiekkoareena käsitteli valmentajien potkuja tarkemmin marraskuussa 2016.

Eniten potkuja: Esko Nokelainen (4). Nokelainen valmensi Liigassa seitsemään eri otteeseen ja sai neljä kertaa potkut. Heikki Mälkiä on irtisanottu kolme kertaa. 15 valmentajaa on saanut kenkää kaksi kertaa.

Eniten potkuja samassa seurassa: Rauno Korpi Tappara (2 kertaa).

Kiekkoareena kartoitti kauden 2017-18 Liiga-valmentajien taustat ja erikoisuudet.